ANALIZA: 10 afaceri care sfideaza economia subreda
analizaafacerieconomietimptaxeprofituri
Exista numeroase afaceri care au prosperat chiar si in timp ce economia a lenevit. Cele 10 afaceri de mai jos au trecut testul timpului si taxelor si au realizat profituri serioase in cateva industrii specifice. De la gigantul internetului, Google, pana la magazinele de bauturi alcoolice si casele de amanet, oportunitatile de a face bani sunt multiple.
1. GOOGLE
Google a devenit indispensabil in vietile noastre si avem motive intemeiate sa-l consideram de neinlocuit. Cu venituri de 38 miliarde dolari (in crestere), Google Inc. nu a facut bani din primele zile ale existentei sale. Acestia au inceput sa curga dupa ce Google a licitat primele spatii de reclama.
2. MAGAZINELE DE BAUTURI ALCOOLICE
In vremuri grele, oamenii tind sa bea. Bautura te incalzeste, furnizeaza o falsa incredere si atenueaza durerea unei zile proaste (doar ca a doua zi avem parte de clasica mahmureala). Barurile si magazinele de alcool vor supravietui oricarei crize financiare.
3. MYOPENBAR.COM
Myopenbar.com este un ghid pentru cei care vor sa gaseasca localuri ieftine, in care sa-si "inmoaie" amarul. Pana acum, are 30.000 de abonati si incearca sa atraga clienti inca din anul 2005. Fondatorii site-ului spun ca economia subreda n-a facut altceva decat sa ii ajute.
4. CASELE DE AMANET
Potrivit unui raport, "dupa recesiunea din anul 2008, care a afectat SUA si Marea Britanie, dealerii de aur au inregistrat castiguri semnificative si criza din Grecia a dus la majorarea veniturilor pentru casele de amanet". In plus, cei mai multi oameni prefera sa aiba bani numerar.
5. DROPBOX
Google nu este singurul jucator din industria tehnologica, chiar daca ramane cel mai de temut. Dropbox, serviciul virtual de stocare a fotografiilor si datelor, are un succes de invidiat. Anul trecut, Dropbox a inregistrat un volum de 100 miliarde fisiere si ramane unul din "gladiatorii" industriei. Intr-un singur an, Dropbox a ajuns de la 5 milioane utilizatori la 25 milioane utilizatori si fiecare dintre acestia a beneficiat de un spatiu gratuit de stocare de 2 GB, inca de la generarea contului. Un articol IT subliniaza esenta Dropbox-ului: "odata ce l-ai instalat, esti ca si prins in joc, tot ce trebuie sa faci este sa "urci" fisierele si sa stochezi datele pe server, in folderul Dropbox".
6. JOCURILE VIDEO
Industria jocurilor video a inregistrat o crestere de 6,2% intre 2000 - 2010 si analistii estimeaza ca va creste cu 8,3% intre 2010 - 2016. Observam astfel ca alcoolul nu este singura distractie la care apeleaza oamenii, la adapost de recesiune. De la console, la jocurile video in sine, veniturile generate sunt uriase.
7. TEHNOLOGIA VERDE
In ciuda problemelor financiare ale planetei, oamenii sunt in continuare interesati sa investeasca in "sanatatea" Mamei Naturi. Nu este vorba doar de Al Gore, care a sesizat importanta panourilor solare si a parcurilor eoliene. Energia vantului si cea a soarelui produc, dincolo de curent electric, si foarte multi bani.
8. INCHISORILE
Urmatoarea industrie ne indeamna "sa nu scapam sapunul". Inchisorile si centrele de corectie reprezinta o industrie infloritoare, pe fondul cresterii masive a populatiei. Tot mai multi oameni comit infractiuni si astfel este suplimentat atat numarul de gardieni, cat si cel de inchisori.
9. SITE-URILE DE E-COMMERCE & LICITATII ONLINE
Pe locul noua in analiza de fata se situeaza site-urile de e-commerce si cele de licitatii online, unde oamenii liciteaza sume importante pe tricouri false cu Van Halen si obiecte prafuite din anii '50. Desigur, jucatorul principal in industria mentionata este Ebay. Utilizatorii sunt dispusi sa investeasca mai multi bani, chiar in ultimul minut, ca sa experimenteze "tensiunea licitatiei".
10. FRIZERIILE
In SUA, numarul frizeriilor si saloanelor de coafura a crescut cu 8 - 18% in unele zone. Unul din principalele motive este acela ca "femeile vin mai rar la salon, dar tot vin" (cuvintele unui stilist). Un alt proprietar de frizerie a declarat ca "suntem diferiti de alte industrii, care sunt nevoite sa isi caute clientii. In cazul nostru, clientii vin la noi".