9 lucruri interesante despre economiile din America Latina
economieamerica latinainvestitoriinvestitiichinamexic
Se discuta mult despre economiile dezvoltate ale Americii Latine. Unele au guverne stabile. Altele au politici fiscale si monetare stabile. Si multe resurse. Exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le cunoasca un investitor, inainte de a demara afaceri in America Latina. Lista urmatoare a fost realizata de strategii bancii japoneze multinationale Nomura.
1.Stiati ca America Latina a inregistrat cele mai mari cresteri ale rating-urilor Agentiei de evaluare financiara Moody's? America Latina a beneficiat de aproape 12 aprecieri, in timp ce Zona Euro a inregistrat 15 deprecieri.
2.Stiati ca Produsul Intern Brut al tarilor din America Latina a crescut din anul 2000 pana in prezent cu 3,43%, in timp ce in Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de doar 1,71%, respectiv 1,39% in Zona Euro? Cele mai importante institutii bancare din Spania, Santander si BBVW, genereaza o mare parte din profituri din America Latina.
3.Stiati ca CDS-ul (credit default swaps) Braziliei si Mexicului se situeaza sub CDS-ul Italiei? Desigur, CDS-ul in statele mentionate este peste cel inregistrat in Franta, Germania si Statele Unite, dar dinamica datoriilor si cresterea inregistreaza evolutii mai "sanatoase" in Latam (America Latina). "Estimam ca riscul de tara al Braziliei se va dimininua progresiv si CDS se va comprima in urmatorii ani, chiar in urmatoarele luni, DACA nu suntem loviti de o noua criza, similara celei create de Lehman Brothers sau economia Chinei incepe sa stagneze mai mult decat ne asteptam", a declarat strategul Nomura, George Lei, pentru
Forbes.
4.Don't cry for me Argentina! In decembrie 2001, Argentina a inregistrat un default si economia tarii s-a contractat cu 10,8%. La doi ani de la default, volumul schimburilor comerciale a crescut cu 11,8% si rata reala de schimb s-a depreciat cu 195,5%. Economia Argentinei a crescut in medie cu 9% doi ani la rand, dupa default. "Argentina NU a trecut prin masurile de austeritate aplicate in Grecia. Guvernul a crescut unele taxe, cum ar fi cea pe tranzactii financiare, pe export etc, dar aceste majorari au fost operate in contextul politicii fiscale generale, nu in scopul instaurarii austeritatii, reducerii puterii de cumparare si a veniturilor", a precizat acelasi strateg Nomura, George Lei.
5.Uruguay este pe drumul cel bun. In 2003, Uruguay-ul afectat de criza economica si-a extins datoria cu cinci ani. Detinatorii de obligatiuni nu s-au amuzat. Standard & Poor's si Fitch au plasat Uruguay-ul in zona unui default iminent. Nu si Moody's. Astazi, Uruguay-ul se afla pe drumul cel bun.
6.Violentele din Mexic, un subiect exagerat. Stiati ca in timp ce toata lumea se uita ingrozita la violentele din Mexic, rata omuciderilor din statul mentionat ramane sub cea inregistrata in Africa de Sud, Brazilia, Columbia si Venezuela? Rata omuciderii din Mexic se situeaza in vecinatatea celei inregistrate in Rusia: 18 omucideri la 100.000 de locuitori.
7.Columbia, FARC, nu e ca-n filme. Columbia a inceput sa fie privita ca o tara demna de investitii. N-o spunem doar noi, ci si Moody's, Fitch si Standard & Poor's. Columbia a adoptat o lege fiscala care va reduce datoria vs. PIB cu 36,5%. Regiunile controlate de FARC (Revolutionary Armed Forces of Colombia) inregistreaza bugete echilibrate, in timp ce SUA "se da de ceasu' mortii".
8.America Latina, tot mai aproape de China. Din 2002 pana in prezent, schimburile intre SUA si America Latina s-au dublat, in timp ce tranzactiile intre America Latina si China au crescut de 12 ori.
9.Mai mult, oficialii Nomura spun ca Mexicul ar putea deveni "urmatoarea vedeta a Americii Latine", in materie de investitii. Peso-ul mexican s-ar putea aprecia puternic, pana la 11,50 la finele lui 2011 si 10,90 pana la finele lui 2012.