9 lucruri interesante despre casele de amanet
amanetcase de amanetbunuribijuteriiistoriesimbol
Dintotdeauna, casele de amanet au avut o reputatie nu tocmai buna, reprezentand insa ultima cale de a obtine bani pentru cei saraci. Dupa colapsul economic din 2008, oamenii au inceput sa vina tot mai des la amanet; clasa de mijloc si chiar bogatasii au fost nevoiti sa isi puna gaj bunurile. In anul urmator, History Channel a lansat emisiunea "reality-show" Pawn Stars, care prezinta "aventurile" unei case de amanet din Las Vegas. Aceasta a devenit extrem de populara, atrangand dupa sine o serie de imitatori. In prezent, industria caselor de amanet este in continua crestere, desi in jurul acesteia orbiteaza multe semne de intrebare.
Bunurile furate
Unul din cele mai mari riscuri pe care si le asuma cei de la casele de amanet este cumpararea sau amanetarea unor bunuri furate. Ei nu pot determina daca un televizor adus in consignatie a fost sau nu furat. De aceea, angajatul de la amanet tine o evidenta a achizitiilor, cerandu-le clientilor sa se legitimeze (uneori apeleaza chiar si la amprentare), pentru a preveni inselatoriile.
Potrivit Listverse, casele de amanet furnizeaza liste cu bunuri si SSN-urile (CNP-urile) clientilor catre politie, daca este nevoie. Brokerul de amanet trebuie sa tina marfurile o anumita perioada (doua-trei luni), inainte de a le vinde, nu doar pentru a-i oferi respectivei persoane sansa de a-si recupera bunurile, ci si in scopul sustinerii politiei, care investigheaza tranzactiile dubioase.
Regina Isabella si Cristofor Columb
Istoria ne invata ca prima calatorie a lui Cristofor Columb in Lumea Noua (1492) a fost finantata de Regina Isabella a Spaniei, care si-ar fi amanetat bijuteriile coroanei, pentru a strange banii necesari. Lucrurile nu au stat insa chiar asa: in momentul in care Columb era pregatit sa plece, Isabella isi amanetase deja cele mai multe din bijuterii, inclusiv un colier cu perla si rubin, oferit de Regele Ferdinand drept cadou de nunta si coroana regala. Bijuteriile au ajuns la negustorii din Valencia si Barcelona, iar din acei bani, regina a finantat Inchizitia Spaniola. Se crede ca Isabella a sponsorizat cumva si campania lui Columb, atragand mai multi investitori, precum organizatia politieneasca Santa Hermandad, care a sprijinit financiar majoritatea calatoriilor lui Columb.
Pawn Stars
Show-ul Pawn Stars difuzat de History Channel este un motiv de mandrie pentru casele de amanet din intreaga lume. In casa de amanet din Las Vegas, sunt tranzactionate obiecte rare, bizare si excentrice. Printre acestea, s-au numarat cateva tunuri din Razboiul Civil, o replica a Batmobilului si chiar o tabachera care i-a apartinut lui John F. Kennedy (cel mai scump obiect din casa de amanet, cu un pret de 125.000 dolari).
Desigur, mare parte din Pawn Stars este scenariu. Unii clienti au inceput insa sa se simta deranjati de prezenta constanta a camerelor de luat vederi.
Protectorul spiritual al caselor de amanet
Chiar daca respectivele case de amanet pot fi considerate un simbol al lacomiei umane, exista un sfant care vegheaza si asupra lor. Sfantul Nicolae este cunoscut pentru bunavointa sa. Candva, Nicolae a salvat trei fiice ale unui om sarac din calea prostitutiei, oferindu-i acestuia trei gramezi de aur, pentru zestrea din ziua nuntii acestora; o alta legenda spune ca Sfantul Nicolae ar fi aruncat sacii cu aur pe hornul casei sarmanului, de aici rezultand si povestea lui Mos Craciun. Sfantul Nicolae are grija de multi "napastuiti", precum hotii care se caiesc, oamenii acuzati pe nedrept, copiii si... farmacistii.
Casele de amanet de lux
Cele mai multe case de amanet se adreseaza nevoiasilor care vin sa aduca un colier sau un inel, in schimbul unei sume modice de bani, din care sa isi achite facturile sau chiria. Ei bine, in anii recenti, a aparut un nou fenonem. Creditorii "colaterali" (casele de amanet de lux) sunt frecventate de cei bogati, care au nevoie de o injectie de capital. Deseori, banii sunt necesari deschiderii unei afaceri sau platii unor salarii. Imprumuturile variaza intre zeci de mii si milioane de dolari si bogatasii lasa la amanet bunuri precum masini de lux, obiecte de arta, bijuterii si altele. Costurile pentru asemenea imprumuturi sunt uriase - in Texas, operatorii caselor de amanet pot aplica dobanzi de 240% pe an.
Cele mai amanetate obiecte
Cele mai multe case de amanet accepta obiecte de tot felul (chiar daca unele activeaza specializat, acceptand doar instrumente muzicale, unelte, arme etc - in SUA). Produsele electronice precum televizoarele, jocurile video si laptopurile sunt cele mai populare in casele de amanet; unii proprietari de amanet chiar refuza aceste obiecte, deoarece nu aduc un profit serios. Motivul este simplu: gadgeturile evolueaza foarte rapid si ceea ce anul trecut valora o sumedenie de bani, va fi egal "cu zero" in prezent. De asemenea, clientii instruiti nu vor achizitiona bunuri precum computerele din amanet, deoarece pot avea probleme tehnice nespecificate. In casele de amanet, clientii aduc, bineinteles, si o sumedenie de bijuterii. Aurul, argintul si alte metale pretioase au o valoare buna in timp. Un broker de amanet va fi constient insa de valoarea fluctuanta a acestor bunuri. Mai mult, de nenumarate ori bijuteriile au o valoare sentimentala si clientul ar vrea sa le recupereze, dupa ce isi plateste datoriile.
Simbolul caselor de amanet
Simbolul international al caselor de amanet reprezinta trei sfere aurii suspendate. Exista cateva teorii legate de acest "logo". Unii il asociaza cu celebra dinastie Medici, formata din monarhi, bancheri si chiar papi. Legenda spune ca un membru din trecut al grupului ar fi ucis un urias cu trei saci de pietre (de aici simbolul sferelor). Vanzatorii atribuie acest simbol prosperitatii si il adopta in consecinta, agatandu-l in fata caselor lor de amanet. Altii spun ca sferele reprezinta un simbol legat de povestea anterioara a Sfantului Nicolae si cei trei saci de aur. In prezent, circula si o gluma in industria caselor de amanet, legata, bineinteles, de semnificatia simbolului amintit: "Exista doua sanse la una sa nu-ti recuperezi bunurile".
Returnarea bunurilor
Potrivit National Pawn Brokers Association din SUA, circa 80% din bunuri sunt recuperate de clienti. Cele mai multe tranzactii din casele de amanet sunt efectuate de clienti frecventi, care amaneteaza si recupereaza multe bunuri, iar si iar. Aceasta este o afacere buna pentru pawnbroker, care profita de pe urma dobanzilor la plati si a increderii clientului respectiv. Totusi, in unele regiuni defavorizate din SUA, rata de returnare a bunurilor a scazut sub 50%.
Cantecelul "Pop Goes The Weasel"
Pop Goes The Weasel este un cantecel din secolul 19. Acompaniaza deseori cutiile cu surprize vandute de magazinele de jucarii, asa-numitele "jack-in-the-box", din care ies clovni, animale sau alte figurine din plus sau plastic. Una din strofele acestui cantec britanic stravechi indica o legatura cu amanetul:
Up and down the City Road
In and out the Eagle
That’s the way the money goes
Pop! goes the weasel.
Potrivit cercetatorilor, "The Eagle" este o referire la barul vechi din Londra Eagle Pub, unde toti isi irosesc banii. "Weasel" nu se incadreaza in sfera limbajului literar si reprezinta echivalentul britanic stradal pentru "haina" pe care betivul a amanetat-o, dupa ce si-a cheltuit toti banii pe alcool.