9. "Corbul"
"Corbul" de Edgar Allan Poe spune povestea unui om care este vizitat de o pasare, o ilustrare a suferintei sale, in urma pierderii unei persoane dragi. Dupa ce a fost refuzat de revista unui prieten de al sau, Poe, a vandut poezia celor de la "The American Review", care au publicat-o in editia din februarie 1845. Poe a primit 9 dolari pentru "Corb".
Poezia a capatat o notorietate extraordinara. Poe a devenit un nume important in literatura. In toata viata sa, Poe a castigat doar 6.200 de dolari de pe urma scrierilor sale, in timp ce o copie a primei sale carti de poezii a fost vanduta cu 662.500 dolari in anul 2009.
8. Acele de siguranta
Walter Hunt a fost un inventator prolific din New York. El a detinut patente pentru un stilou, un cutter, o pusca, un claxon pentru tramvai, o masina de cusut etc.
Pentru a plati o datorie de 15 dolari, avuta la un prieten, Hunt a decis sa inventeze ceva util, din care sa scoata bani. Intr-o zi, in timp ce modela o sarma lunga de 20 cm, a inventat primul ac de siguranta din istorie.
Hunt si-a vandut patentul catre WR Grace and Company pentru 400 de dolari, in data de 10 aprilie 1849. Dupa ce si-a platit datoria, a ramas cu 385 dolari, in timp ce WR Grace and Company au castigat milioane de dolari de pe urma acului de siguranta.
7. Jell-O
In 1895, producatorii de sirop de tuse aproape falimentari Pearl and May Wait of Leroy, New York, au realizat o formula pentru a transforma gelatina pudra intr-un produs comercial gustos, cu aroma de fructe. Jell-O continea 88% zahar. Antreprenorii au cumparat patentul nefolosit pentru gelatina pudra de la Peter Cooper, care a inventat prima locomotiva cu abur din SUA.
Afaceristii erau experti in productia de sirop, dar nu si in marketing, astfel incat dupa ce au incercat cativa ani sa promoveze Jell-O, fara succes, au vandut drepturile vecinului lor, Frank Woodward, pentru 450 de dolari, in 1899. Woodward a inceput sa aiba vanzari anuale de 250.000 de dolari, ajungand la un milion de dolari in 1906. In 2013, vanzarile de jeleu au atins 500 milioane de dolari.
6. Coloana sonora a seriei James Bond
Coloana sonora originala a fost compusa de Monty Norman pentru primul film din seria amintita, "Dr. No", din 1962. Nemultumiti de soundtrack, producatorii l-au angajat pe compozitorul John Barry sa refaca linia melodica. Barry a realizat astfel o coloana sonora excelenta, ramasa in istoria cinematografiei.
Barry a primit 250 lire sterline pentru efortul sau. Monty Norman a obtinut redevente de un milion de dolari. Partile au fost implicate in diverse procese, toate castigate de Norman. Chiar daca Barry a fost mai cunoscut decat Norman, nu a reusit sa obtina niciun ban de pe urma melodiei compuse in urma cu 52 de ani.
5. Coca-Cola
Farmacistul John Pemberton a realizat prima formula Coca-Cola in 1886. Bautura - promovata drept una tonica - a fost vanduta la dozator, intr-o farmacie din Atlanta. Un pahar costa 0,05 dolari si in primul an, bautura a generat venituri de 50 de dolari.
Disperat sa obtina mai multi bani, mai ales ca era bolnav si dependent de morfina, Pemberton a vandut drepturile de productie a bauturii catre alti investitori, contra sumei de 1.484 dolari. Investitorii si-au vandut la randul lor actiunile catre antreprenorul Asa Candler.
Pentru 2.300 de dolari, Candler a devenit singurul detinator al brandului Coca-Cola si al companiei. In 1888, la cateva luni de la vanzarea actiunilor sale, Pemberton a fost rapus de un cancer la stomac. Candler a obtinut 25 milioane de dolari in 1919, pentru actiunile sale (341 milioane dolari in banii zilelor noastre).
4. "The Red Vineyard"
"The Red Vineyard" este o pictura realizata de celebrul Vincent van Gogh in noiembrie 1888. Aceasta ilustreaza cativa culegatori in lumina soarelui. Tabloul este singurul vandut de Van Gogh in timpul vietii. Cumparatorul a fost Anna Boch, o pictorita, care a platit 400 franci pentru "The Red Vineyard" (1.600 dolari in banii zilelor noastre).
Ca si Poe, Van Gogh a trait si murit in mod tragic. Nu a castigat nici bani si nici faima in timpul vietii. Tablourile sale sunt printre cele mai valoroase din istoria artei si pot fi vandute cu peste 50 milioane de dolari. Cel mai scump tablou al lui Van Gogh, Portrait of Dr. Gachet, a fost vandut in 1990 pentru suma-record de 82,5 milioane dolari (150 milioane dolari in banii de astazi).
The Red Vineyard a fost vandut de Boch pentru 10.000 franci in 1906. Tabloul a ajuns in cele din urma in Muzeul Pushkin din Moscova. Daca ar fi scos la vanzare, ar dobori cu siguranta recordul din 1990.
3. The Terminator
La inceputul anilor '80, James Cameron (foto) era un regizor sarac, care dormea in masina sau pe la prieteni. Cameron avea un singur film la activ, un esec horror numit "Piranha II: The Spawning". In tot acest timp, el scria la un scenariu promitator, intitulat The Terminator, pe care il promova la Hollywood.
Producatorii au dorit sa cumpere scenariul, singura conditie fiind ca filmul sa nu fie regizat de Cameron, un regizor inca tanar si "neexperimentat". Gale Anne Hurd de la New World Pictures a avut insa incredere in Cameron si a fost de acord sa il lase sa regizeze The Terminator, daca vinde drepturile complete asupra scenariului, pentru un dolar. Cameron a acceptat. Regizorul a pierdut drepturile asupra celebrului film "The Terminator", care l-a propulsat in liga celor mai influenti regizori. Pentru Cameron, au urmat succese uriase precum Aliens, Terminator 2, Titanic si Avatar, in urma carora regizorul a castigat respect si sute de milioane de dolari. In prezent, James Cameron este cel mai bogat regizor din lume.
2. Venom (Spider-Man)
In 1982, un fan Spider-Man din Illinois, pe nume Randy Schueller, a realizat o poveste pentru un concurs Marvel Comics. Ca accesoriu pentru poveste, Schueller a proiectat un nou costum pentru Spider-Man, total diferit de cel vechi, care implinea 20 de ani.
Cateva luni mai tarziu, a primit o scrisoare de la editorul-coordonator al Marvel, Jim Shooter, care a cumparat ideea pentru 220 dolari. Schueller a vandut-o fara sa clipeasca. Povestea sa nu a ajuns pe print, dar costumul a devenit celebru. Spider-Man a purtat hainele respective timp de patru ani. In cele din urma, cei de la Marvel au inventat personajul Eddie Brock, un jurnalist care se transforma in personajul negativ Venom.
Venom este unul din cei mai celebri baieti rai din benzile desenate ale ultimilor 35 de ani. Personajul a aparut in reviste, jocuri video, emisiuni tv si filmul blockbuster din 2007, Spider-Man 3, care a generat venituri globale de 900 milioane dolari.
1. "Chemarea strabunilor"
"Chemarea Strabunilor" a fost publicata pentru prima oara in ianuarie 1903, in patru episoade, in "The Saturday Evening Post". London a primit atunci 750 de dolari pentru drepturi non-exclusive. In acelasi an, London a vandut drepturile complete catre Macmillan Publishers, pentru 2.000 de dolari. Editura dorea sa transforme povestea intr-un roman. Cartea a fost lansata la 1 iulie 1903 si costa 1,50 dolari/ exemplarul. In prima zi, au fost vandute 10.000 de carti.
Nu a trecut mult timp si povestea a devenit una clasica, iar London s-a transformat intr-un autor incontestabil pentru istoria literaturii. In 1914, in SUA fusesera vandute 500.000 exemplare din "Chemarea Strabunilor". In 1964, tirajul a ajuns la sase milioane carti. Romanul ramane si astazi unul popular. Din pacate, London si urmasii sai nu au obtinut niciun ban de pe urma succesului cartii, deoarece scriitorul a vandut complet drepturile asupra capodoperei sale. London nu a regretat decizia. Fara interventia celor de la Macmillan, London risca sa ramana un anonim. (via LISTVERSE.COM)