1. "Pot sa vand doar un numar limitat de actiuni"
Tacticile de vanzare riscante nu sunt ceea ce cauti. Daca respectivul consilier isi sugereaza ca timpul trece, referindu-se la o oportunitate de investitii sau iti recomanda sa investesti in titluri riscante, care nu se situeaza in zona ta de confort, nu te aventura. Un consilier financiar profesionist va construi intotdeauna cea mai buna strategie de investitii, care sa se potriveasca atat cu scopurile tale individuale, cat si cu toleranta la risc, nu cu oportunitatile foarte riscante.
"Vehicularea unui grad ridicat de urgenta, prin afirmatii legate de "stocul limitat", timpul limitat si accesul exclusiv, reprezinta doar o forma de presiune, astfel incat tu sa iei o decizie rapida in cazul unei investitii, pe care o vei regreta", a declarat Gerri Walsh, senior vicepresedinte al diviziei de educatie a investitorilor in cadrul Financial Industry Regulatory Authority (FINRA).
2. "Cecul la mine!"
Artistii in arta escrocheriei, care spun ca sunt "consilieri financiari", le cer clientilor sa scrie cecuri pentru ei, in loc sa le adreseze unei banci sau companii de fonduri mutuale. Verifica independent daca acel consilier chiar este angajat al companiei la care sustine ca lucreaza. Profesionistii din domeniul investitiilor sunt incadrati in institutii care ii reprezinta.
3. "Nu te costa nimic"
Nimic nu este gratuit. Cand un consilier financiar spune ca serviciile sale nu costa nimic, intreaba-l cum anume este platit. Cei care sunt platiti pe baza de tarif orar primesc banii direct de la clienti, iar restul colecteaza un comision din partea companiilor din asigurari si fondurile mutuale, de fiecare data cand isi vand produsele/serviciile. Ei sunt vanzatorii industriei financiare, produsul pe care il recomanda poate sa fie sau nu in interesul tau. Cei onesti iti explica fara artificii cum anume isi primesc plata.
4. "Pot fi castigator pe piata"
Daca stimatul tau consilier financiar ar avea un glob de cristal, nu ar mai fi nevoit sa lucreze. Indeparteaza-te subtil de orice profesionist care iti spune ca poate invinge piata si stie incotro se indreapta aceasta. Garantiile nu sunt doar imorale, ci te determina sa iti asumi riscuri uriase. Calatoria va fi dificila, vei pierde timp si bani. "Un consilier financiar profesionist tine cont atat de riscurile potentiale, cat si de recompensele potentiale (cum ai putea sa obtii castigurile respective)", spune Walsh.
5. "Lasa un mesaj dupa bip..."
Daca auzi vocea consilierului financiar doar prin intermediul robotului sau telefonic sau nu primesti raspuns la emailurile trimise catre acesta, gaseste pe altcineva, care are timp si pentru tine. Consilierii trebuie sa isi respecte clientii (atat in persoana, cat si la telefon), sa discutati mereu fata in fata, spune Bonnie Kirchner, un planificator financiar certificat din Marion, Mass., SUA, autor al cartii "Who Can You Trust With Your Money?". "Unii consilieri financiari nu comunica suficient de mult timp. Daca nu iti raspund niciodata la telefon, ar trebui sa iti cauti alti colaboratori".
6. "Recomandarile nu conteaza"
Oricine poate sa vina si sa spuna ca este "consilier financiar". Experienta nu este necesara. Inainte de a lucra cu un asemenea om, asigurate ca discuti cu un consilier financiar licentiat, spune Walsh. Consilierii care au intrunit anumite cerinte, in cadrul companiei unde lucreaza, pot face dovada competentei.
7. "Ouale stau intr-un singur cosulet"
Cei care isi incurajeaza clientii sa isi vanda o anumita parte din portofoliu, sa il lichideze sau sa se imprumute pentru a investi intr-un proces individual, sunt mai interesati de banii pe care ii vor obtine, decat de obiectivele angajatorului. Consilierii financiari care recomanda o investitie trebuie sa o argumenteze, sa spuna care sunt riscurile si avantajele in cazul acesteia si sa ofere solutii alternative, care sa aiba rezultate cel putin la fel de bune.
(via CNBC.com)