7 secrete pentru prosperitate financiara in afacerea ta
afaceriafaceri de successucces in afacerioameni de afaceriprofit afaceri
Prosperitate... Iata un cuvant pe care vrem sa il includem in vocabular cat mai des pentru ca rezuma perfect ceea ce ne dorim de la viata noastra profesionala si de la cea personala. De la bun inceput intelegem ca exista numeroase forme de prosperitate: cea financiara si cea non-financiara fiind cele doua categorii principale catre care tindem in mod constant.
Discutand despre prosperitate financiara in afaceri, avem si 6 secrete care ne ajuta sa atingem aceasta tinta in mod eficient:
1. Secretul planificarii. Nu este chiar un secret, nu-i asa? Cand mi-am inceput afacerea, primul lucru pe care l-am facut a fost sa pun pe hartie planul de afaceri. Mai mult sau mai putin pe hartie, avand in vedere ca 90% este in format digital.
Planul de afacere reprezinta inceputul si cea mai importanta piesa din intreaga afacere. Aici se pot simula diferite versiuni de buget si impartire a bugetului, cu investitii viitoare si previziunile lor.
Nu faceti niciun pas fara aceste simulari si verificarea constanta cu restul variabilelor pe care se functioneaza planul de afaceri.
2. Secretul resurselor non-financiare transferabile. Cand te gandesti la o zi prospera, nu este neaparat nevoie sa gandesti totul in ordin financiar. Pune la socoteala cele mai scumpe investitii din zi: timp, energie, stres. Toate se convertesc in bani. Asa ca nu calcula faptul ca la final de luna ai obtinut o cifra de afaceri dezastruoasa. Daca ai aduna cu banii pierduti din cauza risipei de timp si de energie, se prea poate sa fi avut sansa sa fii pe plus.
Aplica lectiile invatate luna viitoare pentru o cifra de afaceri asa cum iti doresti.
3. Educatia financiara este doar inceputul. Se continua cu practica full-time pentru efect concret. Secretele financiare oferite de profesionisti precum: Robert Kiyosaki, Peter Drucker, Jack Welch, Dave Ramsey, David Bach, Suze Orman, Michelle Singletary si nu numai sunt doar inceputul, the tip of the iceberg cum spun americanii, glazura de pe prajitura cum am spune noi.
Totul se bazeaza pe maniera in care aplici aceste reguli in viata de zi cu zi, in afacerea ta. Unele se vor potrivi de minune in timp ce altele iti pot pune aduce afacerea pe minus. Nu este cazul sa te miri de faptul ca predicile anumitor guru financiari sunt apa de ploaie daca incerci sa le adaptezi la necesitatile si posibilitatile mediului antreprenorial din Romania. Antreprenorii romani stiu ce spun.
4. Secretul expertizei. Nimic nu se compara cu un om scolit intr-ale finantelor. Pentru un plan de afaceri perfect functional primul lucru pe care trebuie sa il faci pentru a-ti rentabiliza si apoi profitabiliza afacerea este sa aduci in echipa un creier facut sa iti creeze o rutina puternica de rodaj financiar.
Consultantii financiari reprezinta o solutie superba insa uneori este de ajuns sa ai alaturi un contabil cu experienta si care sa imbine in mod optim elementele de optimizare fiscala cu cele de planificare financiara. Fiecare afacere are alte necesitati.
5. Secretul investitiilor inteligente. Taie din timp orice investitie care se dovedeste a fi neinspirata. De foarte multe ori ne indarjim sa pastram o colaborare paguboasa, din varia motive. Ajungi sa platesti profesionisti care nu iti aduc valoare in afacere? Ajungi sa lucrezi cu furnizori care te fura si cu distribuitori care iti indeparteaza clienti valorosi unul dupa altul? Taie orice colaborare fara mila. In afaceri nu exista mila. Doar cel mai bun va ramane pe pozitie.
6. Secretul greselilor paguboase. In viata exista greseli pe care ti le permiti si greseli pe care le vei regreta enorm. Tin minte primii doi ani in care am lansat afacerea. Au fost doi ani care mi-au lasat un gust amar puternic pentru ca mi-au adus pierderi financiare fioroase. Au urmat doi ani in care am reusit sa indrept o parte din greseli. Am ramas cu un gol mare in buzunar dar cu experiente care ma vor feri pe viitor de greseli si mai mari.
Interesant este ca putina munca de cercetare, documentare, educatie financiara si colaborari pro-bono cu avocati specializati in drept fiscal te vor scuti de greseli costisitoare.
Nu toate greselile trebuie sa fie facute pe pielea noastra. Pe unele le poti evita doar fiindca le-au trait cei din jurul tau, in afacerile lor. Deschide ochii, foloseste-ti conexiunile, cere sfatul celor care au fost deja in punctul in care te regasesi si tu. Se prea poate ca un simplu sfat sa faca diferenta intre faliment si prosperitate financiara.
7. Secretul rabdarii. Prosperitatea nu apare niciodata peste noapte. Am 28 de ani, o afacere extrem de solicitanta si inca nu se vad semnele prosperitatii financiare. Nici nu le astept fiindca nu sunt pregatita sa le fac fata. Pragul de Rentabilitate este un concept inca fantasmagoric pentru mine, desi au trecut 5 ani de la start-up. Continui sa muncesc pentru un vis care se poate indeplini peste 2 ani sau peste 5 ani. Rabdarea este intotdeauna cuvantul-cheie pe care vom miza pentru ca tot ce se cladeste peste noapte se darama la fel de repede.
Sa aveti succes in tot ce faceti!
Maria Nicutar
sursa foto: www.freegreatpicture.com
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR