6 mituri despre bani
mituribanibancomatebancisefilucruri
Miturile si zvonurile nu tin doar de vedetele de la Hollywood. Banii sunt inconjurati de numeroase legende. Bancomatele sunt nesigure? Calatoriile sunt rezervate doar celor bogati? Vietile noastre sunt oricum prea stresante, ca sa mai permitem unor asemenea povesti sa ne influenteze. Iata sase mituri despre bani, dezbatute de LearnVest.
1. Mit: Bancomatele sunt periculoase, deoarece cineva iti poate fura informatiile
Adevar: Oamenii cad victima unor inselatorii deja clasice, in care cititoarele de carduri de la bancomate fura informatiile conturilor lor si asfel hotii obtin acces la bani; asta nu inseamna insa ca ar trebui sa renuntam la bancomate (cine ar face asa ceva, odata ce s-a obisnuit cu comoditatea de a avea un portofel mai usor in buzunar?).
Prin verificarea periodica a activitatilor contului tau, poti detecta imediat daca cineva ti-a accesat finantele; mai mult, daca o persoana vrea sa te "ajute" la ATM sau aparatul bancomat arata altfel decat ar trebui, cea mai buna solutie este sa NU introduci cardul in cititor. In situatia in care cardul nu iti este returnat imediat dupa tranzactie sau dupa ce anulezi operatiunea, anunta-i pe oficialii bancii.
Daca te afli in postura de pagubit, banca ta ar trebui sa iti returneze suma pierduta. Daca nu esti sigur cu privire la politicile institutiei bancare, treci pe la ghiseu si incheie o asigurare care sa acopere si riscurile de frauda.
2. Mit: Este mai bine sa folosesti bani gheata, decat carduri de debit
Adevar: Chiar daca unii oameni se descurca mai bine si pot economisi, atunci cand au bani numerar la purtator, achizitiile cu cardul sunt mult mai eficiente, deoarece poti avea un istoric al acestora. Astfel, vei sti mereu cati bani ai cheltuit si ce suma mai ai.
Mai mult, cardurile ofera protectie si cunosti comisioanele exercitate (sau cel putin ar trebui sa le cunosti). Specialistii in finante recomanda utilizarea exclusiva a banilor cash doar in situatia in care avem probleme financiare si nu ne putem abtine de la cheltuieli irationale.
3. Mit: Piata bursiera este sigura
Adevar: Un mit "adevarat", in mare parte. Investitiile la bursa implica unele riscuri reale si poti pierde multi bani. In acelasi timp, in perioade tulburi, cel mai sigur loc in care iti poti depozita finantele nu este neaparat contul bancar. Banii isi pierd din valoare in fiecare zi. Nu te lasa intimidat de complexitatea mecanismelor de investitii; cel mai probabil, o sa inveti foarte repede cum stau lucrurile.
4. Mit: Cumpara la preturi mici, vinde la preturi mari si vei deveni milionar
Adevar: In primul rand, cand cumperi un lucru de care nu ai nevoie, atunci te-ai ales cu o afacere proasta. In al doilea rand, trebuie sa stii ca unele “vanzari” nu sunt atat de bune, pe cat par. Inainte de a te aventura intr-o afacere, fa o cercetare pe internet. Compara preturile. Cantareste ofertele. Aminteste-ti ca "vanzarea" nu este o scuza "pentru achizitia unor lucruri". Daca simti ca ai inceput sa cheltuiesti prea mult, opreste-te!
5. Mit: Doar oamenii bogati isi permit sa calatoreasca
Adevar: Am putea crede acest mit. Trebuie sa ai un fond de urgenta si nu iti permiti sa calatoresti. Dar atunci cand iti doresti cu adevarat, calatoriile sunt mai ieftine decat arata pe hartie.
6. Mit: Seful tau iti va oferi o majorare salariala, atunci cand o vei merita
Adevar: Am vrea noi! Din pacate, sefii respecta varianta "daca nu ceri, n-o sa primesti" sau "daca nu ceri, nu ai nevoie de mai multi bani". Unul din motivele principale pentru care barbatii castiga mai mult decat femeile este acela ca primii sunt mai increzatori in ei, cand vine vorba sa ceara o marire de salariu.