3 companii care s-au folosit de sclavi
companiisclaviphilip morristigariapplemunca la negru
Multi dintre noi sustinem fara sa vrem practicile imorale si ilegale ale unor companii, cand cumparam un produs de al lor. Multe companii de renume au utilizat sclavia ca forma de munca sau copii, pentru a-si eficientiza productia. Acesti giganti nu urasc copiii; adora insa banii, mai mult decat orice. Dincolo de acest fapt, marea majoritate a copiilor exploatati nu sunt americani, astfel incat factorul distant al acestor atrocitati furnizeaza un nivel de depersonalizare, care reprezinta un mecanism de scuza. Iata trei companii uriase, care s-au folosit de sclavi pentru a stimula productia.
Philip Morris

In 2010, Philip Morris a fost obligata de recunoasca deschis ca a exploatat cel putin 72 de copii pe plantatiile sale de tutun. Unii aveau chiar si 10 ani. "Obligat" este cuvantul cheie in acest caz; doar dupa ce Organizatia pentru Drepturile Omului a descoperit o poveste tragica despre sclavie si practici ilegale la plantatiile de tutun din Kazahstan, Philip Morris a recunoscut abuzul comis.
Folosirea acestor copii-sclavi, care s-au ales cu diverse iritatii pe gat si la stomac, din cauza manevrarii tutunului, nu a fost singurul pacat al companiei de tigari Philip Morris. Plantatiile (care vindeau 1.500 tone de tutun catre PM in 2009 si alte companii de tigarete din Rusia) au utilizat muncitori imigranti pentru exploatare, le-a confiscat pasapoartele si i-a obligat sa munceasca peste program, fara plata suplimentara.
In ciuda "dialogului constructiv" intre Philip Morris si autoritatile Drepturilor Omului, desfasurat in 2010, s-a descoperit ca Philip Morris nu si-a tinut promisiunile privind incetarea practicilor ilegale de angajare a unor sclavi.
Daca ideea unei familii modeste, care munceste 13 ore/zi pentru cativa banuti, alaturi de copiii sai, sclavi pe plantatiile de tutun (expusi riscului nicotinei) vi se pare repulsiva, tineti minte urmatoarele marci de tigari: Marlboro, Basic, Benson & Hedges, Cambridge, Chesterfield, Commander, Dave’s, English Ovals, Lark, L&M, Merit, Parliament, Players, Saratoga and Virginia Slims.
Victoria's Secret

Victoria's Secret cumpara bumbac in mod legal, care este problema? Din pacate, acest fair trade are culise nebanuite. In Burkina Faso - Africa, multe plantatii de bumbac exploateaza copiii. Bloomberg.com a prezentat cazul unei fetite de 13 ani, Clarisse, care doarme pe o bucata de plastic si este trezita dis de dimineata, pentru a munci pe plantatie. Planteaza si culege bumbac pe decursul intregii zile, nu mananca si transpira pana la epuizare. Nu are unde sa plece si seful ei o bate cu o craca de copac, daca nu se misca mai repede.
"Nu stim despre ce vorbiti", au spus oficialii de la Victoria's Secret. Un raport Helvetas din 2008 releva ca sute sau chiar mii de copii sunt vulnerabili sa ajunga intr-o asemenea situatie. Cei de la VS au spus ca nu au citit raportul, fiind prea indiferenti la seria de acuzatii privind
munca la negru si exploatarea copiilor defavorizati.
"Raportul descrie un comportament opus valorilor companiei noastre si codului muncii. Regulamentul nostru interzice exploatarea copiilor. Vom investiga aceasta situatie", a declarat, intr-un final, un oficial VS. Aceasta declaratie dateaza de la finele lui 2011. De atunci, Victoria's Secret a facut foarte putin, pentru a rezolva situatia din Burkina Faso, ale carei plantatii furnizeaza bumbacul pentru lenjeria intima produsa de companie.
KYE si alte fabrici din China

In 2010, NLC (National Labor Committee) a acuzat furnizorul chinez KYE de exploatarea copiilor in scopul muncii la negru.
- KYE a recrutat aproximativ o mie de elevi (cu varsta intre 16 - 17 ani) care sa lucreze 15 ore pe zi, 7 zile pe saptamana;
- A doua alegere pentru KYE sunt femeile cu varsta intre 18 - 25 de ani - mai usor de disciplinat si de controlat, in opinia companiei;
- KYE ii plateste pe angajati cu 65 centi pe ora;
- Angajatii KYE sunt obligati sa participe periodic la adevarate tabere de pregatire militara;
- Temperaturile in fabricile KYE ajung la cote foarte ridicate. Nu exista aer conditionat;
- Gardienii sunt acuzati in mod frecvent de hartuire sexuala;
- Vorbitul si ascultatul muzicii sunt interzise;
- O camera adaposteste 14 angajati KYE;
- Dusurile sunt compuse dintr-un burete si o galeata cu apa;
Potrivit KYE, conditiile de munca in fabricile sale sunt excelente. Microsoft a fost una din companiile criticate pentru utilizarea muncii la negru (via KYE); angajatii KYE fabrica componente pentru Xbox, HP etc. Si alte companii au recunoscut ca fabricile lor din China folosesc forta de munca juvenila, care sa lucreze peste program, in conditii groaznice. Cazul Apple + Foxconn este binecunoscut. O alta companie acuzata in trecut de asemenea practici ilegale si imorale este Nokia.
Ne dorim cu totii un iPhone sau un calculator dichisit, dar nu vrem sa recunoastem ca unele din aceste produse au fost fabricate cu ajutorul unor copii, angajati la negru, in mod abuziv si ilegal. (via |
businesspundit.com)