Larry Ellison: Leacuri antiimbatranire
Cofondatorul si CEO-ul Oracle, Larry Ellison, este binecunoscut pentru proiectele sale, precum seria de curse nautice America's Cup, cumpararea unor case pe “Plaja Miliardarilor” din Malibu si transformarea insule hawaiiene Lanai intr-un spatiu sustenabil. Totusi, Larry Ellison spune ca investitia sa umanitara suprema a fost realizata in domeniul medicinei. “Am o fundatie medicala, care se numeste (are un nume foarte original...) Ellison Medical Foundation”, a declarat Ellison intr-un interviu acordat in cadrul conferintei All Things Digital (2012). “Ne concentram asupra unor boli legate de imbatranire - din motive lesne de inteles”. (Ellison are 68 de ani). Ellison a cheltuit in acest scop un miliard de dolari.
Bill Gates: Toalete ultramoderne
Prin intermediul Fundatiei Bill and Melinda Gates, cofondatorul Microsoft trateaza o serie de probleme sociale, medicale, educationale si agricole. Gates si-a concentrat atentia asupra... necesitatilor umane. Fundatia a sponsorizat expozitia “Reinvent the Toilet”. Insusi Gates a notat proiectele si a ales castigatorii. El cauta metode pentru “captare si procesarea excrementelor umane si transformarea lor in resurse folositoare”.
Paul Allen: Cercetare psihica, echipe sportive, colectii
Forbes estimeaza ca averea neta a lui Allen ajunge la 14,2 miliarde dolari.
Paul Allen, cofondatorul miliardar al Microsoft, a investit in echipe sportive, a construit un muzeu al rock and roll-ului si colectioneaza avioane din al Doilea Razboi Mondial.
De asemenea, Allen a investit 500 milioane dolari in AIBS (Allen Institute of Brain Science). Misiunea sa este aceea de a stabili cum functioneaza creierul, pentru a trata boli precum Alzheimer (de care a suferit si mama sa). Un alt scop al institutului este construirea unor “masini inteligente”.
Vinod Koshla: Carne si branzeturi procesate
Productia de hamburgeri reprezinta o afacere de 100 miliarde dolari. Miliardarul Vinod Koshla finanteaza un startup care transforma proteinele, grasimea si fibrele adunate de la fabricile de profil intr-o pasta pentru hamburgeri, cu gust de vita.
“Nu omoram nicio vita si nu poti sesiza diferenta de gust”, a promis Vinod Koshla.
De asemenea, Vinod sprijina un startup care produce o branza procesata: aceasta are in compozitie mai putina sare. Un alt proiect de al lui Vinod este Unreal, un producator de bomboane care promite dulciuri mai sanatoase.
Biz Stone: "Carnea falsa" si drepturile animalelor
Cofondatorul Twitter, Biz Stone, este un vegetarian convins. Asadar, nu e de mirare ca tine la drepturile animalelor, prin Fundatia Biz and Livia Stone.
Ca si Koshla, care nu consuma carne “adevarata”, Stone sustine o companie care produce o carne procesata. Beyond Meat a fost infiintata de Stone si un alt cofondator al Twitter, Ev Williams. Aceasta companie produce “carne de pui” care nu contine... pui - comercializarea va incepe in 2013.
Peter Thiel: Cum ar fi sa traiesti peste 100 de ani?
Investitorul miliardar Peter Thiel, imbogatit de Facebook, finanteaza diverse cercetari medicale, cu ajutorul carora oamenii ar putea trai 150 de ani. “Exista unii oameni care spun ca moartea este un fenomen natural, face parte din viata si cred ca nimic nu este mai departe de adevar”, a declarat Thiel. The Thiel Foundation contribuie finanteaza o serie de proiecte medicale, inclusiv Singularity Institute al lui Ray Kurzweil, din domeniul inteligentei artificiale si un alt institut, care cerceteaza modalitatile de prelungire a vietii.
Sergey Brin: Doreste sa vindece Parkinson-ul
In 2008, cofondatorul Google, Sergey Brin, a relatat o poveste emotionanta, despre lupta mamei sale cu o boala necrutatoare: Parkinson.
Prin intermediul 23andMe, un startup fondat alaturi de sotia sa, Anne Wojcicki, Brin a descoperit ca poate combate Parkinson-ul. 23andMe este sustinut de Google Venture (departamentul de finantare al Google). Misiunea startup-ului, dincolo de cercetarea bolilor mostenite genetic, este aceea de a-l salva pe Brin si altii ca el, in eventualitatea in care vor fi afectati de Parkinson.
Jeff Bezos: Un ceas urias si o calatorie pe Luna
CEO-ul Jeff Bezos a cheltuit 42 milioane dolari pentru a construi un ceas urias, care va functiona timp de 10.000 de ani. De asemenea, el dezvolta proiectul Blue Origin, o companie de calatorii spatiale, prin care doreste sa trimita cativa astronauti pe Statia Spatiala Internationala.
In 2011, Bezos a angajat experti subacvatici, care sa gaseasca motoarele navetei spatiale Apollo 11. In martie 2012, acestia au localizat cu succes componentele respective.
Michael Dell: Colectie de fotografii istorice
Michael Dell conduce un centru caritabil, alaturi de sotia sa, Susan, dedicat copiilor saraci de la orase. In 2010, compania sa de investitii private, MSD Capital, a cumparat Magnum Collection. Aceasta include peste 180.000 de fotografii istorice de maxima importanta, imortalizate incepand cu anul 1947. Dell a plasat aceasta colectie in muzeul Ransom Center din Austin, Texas.
Marc Benioff: Operatii chirurgicale asupra fetusilor
Marc Benioff este cunoscut pentru modelul sau filantropic 1-1-1, in cadrul caruia companiile dedica un procent din profituri, actiuni si timpul angajatilor in scopuri umanitare.
Dupa cum precizeaza chiar Benioff, aceasta metoda este diferita de populara “Giving Pledge”, in care miliardarii doneaza o parte din avere lor in aceleasi scopuri nobile.
Benioff are multe proiecte, printre care si donatia de 100 milioane de dolari catre spitalul cu 180 de paturi UCSF Benioff.
Acesta a fost “omagiat” de UCSF pentru contributia sa majora la finantarea operatiilor complicate asupra fetusilor.
Dustin Moskovitz: Malarie si viermi paraziti
Dustin Moskovitz, cofondatorul miliardar al Facebook, care a lansat un startup, Asana, doreste sa combata bolile cauzate de saracie.
Fundatia sa, Good Ventures, ofera bani unor cauze recomandate de GiveWell, un ONG condus de prietena lui Moskovitz, fostul reporter WSJ Cari Tuna. Good Ventures a donat 500.000 dolari in scopul combaterii malariei si 250.000 pentru lupta impotriva bilharziei (schistosomiasis), o boala cauzata de viermii paraziti.
David Sacks: Filme relevante din punct de vedere social
Fondatorul Yammer, David Sacks, membru al PayPal Mafia, este si un personaj de succes la Hollywood. Prin compania sa de productie, Room 9, Sacks a finantat filmul “Thank You For Smoking”, care a avut incasari de 39 milioane dolari in toata lumea.
Acesta nu a fost primul film produs de Room 9. O alta productie este “Dumbstruck”, un film despre ventrilocii profesionisti.
Sacks investeste si in startup-uri care nu au descoperit inca pe deplin beneficiile internetului. El a investit in Uber, care a pus pe jar industria de taximetrie din SUA. Totusi, Cherry, o alta investitie de a sa, reprezentand un serviciu mobil de spalare auto, a fost abandonata luna trecuta.
Hasso Plattner: Lupta impotriva SIDA, imbunatatirea designului
Cofondatorul miliardar al SAP, Hasso Plattner, a investit 35 milioane dolari in Hasso Plattner Institute of Design din cadrul Universitatii Stanford, o institutie concentrata asupra designului. De asemenea, miliardarul a investit 265 milioane dolari in Hasso Plattner Institute, care se ocupa cu productia de software pentru companii.
Dincolo de investitiile tehnologice, Hasso Plattner a finantat lupta impotriva SIDA. El organizeaza concerte pentru constientizarea opiniei publice, cu privire la SIDA, locatia fiind luxosul sau teren de golf din Africa de Sud, o tara foarte afectata de boala mentionata. De asemenea, Plattner este un infocat pasionat al sporturilor nautice.
John Chambers: Lupta impotriva cancerului
CEO-ul Cisco John Chambers vrea sa “ucida” cancerul.
In urma cu un an, a donat 750.000 dolari Universitatii West Virginia, pentru cercetarea cancerului. Ambii parinti au fost medici, absolventi ai WVU. Chambers a “atacat” cancerul la un nivel si mai personal. Candva, a aranjat o a doua discutie cu un alt medic, pentru un angajat de la Cisco, care suferea de cancer “in faza terminala”, inoperabil. Acesta a fost operat si a supravietuit.
Mark Zuckerberg: Sistemul de invatamant din Newark
In 2010, Mark Zuckerberg a demarat o fundatie educationala, donand nu mai putin de 100 milioane dolari sistemului public de educatie din Newark, New Jersey.
El a ales Newark-ul dupa o cercetare amanuntita, in urma careia a constatat ca “e loc de mai bine”. In acelasi an, Zuckerberg a semnat “carta Giving Pledge”, promitand ca isi va dona o buna parte din bani in scopuri umanitare, concentrandu-se asupra educatiei si sanatatii.