15 companii care au vandut in trecut cu totul alte produse
nokiaavoncompaniicolgatenew yorkindustrie
Unele companii isi gasesc nisa si nu o mai abandoneaza niciodata. Altele se adapteaza la mersul pietei. Iata cateva mari companii care au vandut in trecut cu totul alte produse. Printre acestea se numara Avon, Nokia, DuPont, Colgate si Xerox.
Avon
David H. McCornell a infiintat Avon in 1886, fara sa vrea. McConnell vindea carti din usa in usa, dar pentru a atrage cititoare de sex feminin, le-a oferit cadou parfumuri. Parfumul oferit la pachet de McConnell a devenit mai popular decat cartile in sine, astfel incat acesta s-a reorientat si a fondat California Perfume Company, care a devenit ulterior Avon.
Nokia
Istoria Nokia a inceput in 1865, cand inginerul minier Frederik Idestam a infiintat o fabrica de hartie in sud-vestul Finlandei, in apropiere de orasul Tampere, de-a lungul raului Tammerkoski. Compania s-a reorientat spre alte industrii, devenind un gigant al productiei de telefoane mobile.
3M
Cand fondatorii Minnesota Mining si Manufacturing Company au deschis o afacere in Two Harbors, Minnesota, in 1902, nu vindeau post-it-uri. Antreprenorii au vandut initial corindon mineral, un material important, necesar constructiei rotilor de morarit.
Wrigley
Ca si Avon, celebra companie producatoare de guma de mestecat a inceput modest. William Wrigley Jr a fondat compania in 1891 cu scopul de a vinde sapun si praf de copt. A oferit guma ca bonus clientilor sai si in final, acestia nu s-au mai aratat interesati de praful de copt, dorind sa cumpere guma.
DuPont
E.I. Du Pont a infiintat compania DuPont, care a devenit ulterior unul din cele mai mari conglomerate chimice din lume, in anul 1802. Aceasta vindea praf de pusca. Imigrantul francez si-a extins afacerea, producand dinamita si alte materiale explozibile, inainte de a miza pe o gama variata de produse chimice.
Tiffany & Co.
Magazinul de bijuterii a fost initial unul de birotica, denumit Tiffany, Young si Ellis (1837). In 1853, Tiffany si-a reorientat activitatea spre zona bijuteriilor.
Coleco
Defunctul producator de produse electronice a fost initial o companie de produse din piele, situata in Connecticut (1932). La inceput, compania a fost cunoscuta sub denumirea de Connecticut Leather Company. Acest nume a devenit "Coleco". In mod ciudat, un alt "raposat" retailer de calculatoare, Tandy, a produs initial obiecte din piele; compania s-a reorientat spre vanzarea de electronice in 1963, dupa ce a cumparat RadioShack.
Raytheon
Compania din domeniul apararii a fost infiintata in 1922, purtand denumirea de American Appliance Company. AAC activa in industria frigotehnica. Compania s-a orientat spre productia de echipamente electronice in 1925, devenind Raytheon.
Colgate
Compania de produse igienice a fost infiintata in 1806 si nu a vandut pasta de dinti pana in 1873. Fondatorul William Colgate a produs initial sapun, lumanari si scrobeala.
Xerox
Cand Xerox a fost infiintata, in 1906, producea hartie fotografica si echipamente fotografice. Compania se numea Haloid Company. Primul copiator Xerox, modelul 914, a fost lansat in 1959.
John Deere
Omul din spatele flotei uriase de tractoare verzi si-a inceput cariera ca fierar, in Grand Detour, Illinois. Dupa ce a incercat sa construiasca pluguri puternice, din otel, care sa poata ara solul arid, fierarul a lansat o uriasa afacere in domeniul agriculturii.
Hasbro
Compania din spatele Transformers si GI Joe a fost infiintata in 1923, sub denumirea de Hassenfeld Brothers. Fratii nu produceau jucarii, ci vindeau resturi textile. Compania lor a trecut apoi la productia de rechizite, inainte sa mizeze pe industria jucariilor – in 1952, compania a introdus personajul Mr. Potato Head.
Reading Entertainment
Compania inca mai exista. The Reading Company a iesit din industria cailor ferate in 1976, devenind Reading Entertainment, care gestioneaza cinematografe in Australia, Noua Zeelanda si SUA.
Berkshire Hathaway
Compania lui Warren Buffett a fost initial un producator de textile (1839). Buffett a preluat-o in 1962 si in 1967 a iesit din industria textilelor, pentru a "juca" in cea a asigurarilor si investitiilor.
Abercrombie & Fitch
Cand David Abercrombie a infiintat magazinul de haine in 1892, in New York, nici nu visa ca ii va imbraca pe tinerii din toata lumea. Magazinul vindea initial articole sportive. Abercrombie l-a imbracat pe Charles Lindbergh, care a realizat faimosul zbor deasupra Oceanului Atlantic. Versiunea acutala a Abercrombie & Fitch s-a conturat in 1988, dupa ce brandul a fost cumparat de Limited Brands.