12 imigranti care au facut avere in America
analizacompaniiavereimigrantistrainielon musk
13% din populatia SUA este de origine straina, releva un studiu al The Brookings Institution. Multi imigranti inca mai imbratiseaza visul american si cred ca isi vor gasi norocul in SUA. In timp ce succesul este rar si niciodata garantat, unii antreprenori au reusit sa se afirme in SUA si sa atinga un succes extraordinar.
Business Insider a analizat 12 imigranti care au venit in SUA cu buzunarele goale si au construit de la zero "visul american"; acestia au generat nu doar averi impresionante, ci si o valoare inestimabila pentru "taramul tuturor posibilitatilor".
Sergey Brin, cofondatorul Google
Cofondatorul Google, Sergey Brin, s-a nascut la Moscova si familia sa a venit in SUA pe cand acesta avea sase ani. In timp ce urma un program Ph.D in cibernetica la Stanford University, Brin l-a intalnit pe Larry Page si a renuntat la scoala, pentru a pune bazele mamutului Google. In prezent, Brin se ocupa de proiectele speciale ale Google, precum Google Glass si automobilele autonome. Brin detine 16% din Google si are o avere estimata la 24,4 miliarde dolari.
Gurbaksh Chahal, fondatorul Gwallet
Familia lui Chahal provine din Punjab, India, unde acesta s-a nascut in 1982. Indienii s-au mutat in San Jose, California, in 1986, avand la indemana doar 25 de dolari. Chahal a renuntat la liceu si la varsta de 16 ani a infiintat propria companie, ClickAgent, pe care a vandut-o doi ani mai tarziu pentru frumoasa suma de 40 milioane dolari.
BlueLithium, a doua sa companie, a fost cumparata de Yahoo pentru 300 milioane dolari. Chahal are o avere de peste 100 milioane dolari si a avut ocazia sa discute personal cu presedintele american Barack Obama.
Do Won Chang, cofondatorul si CEO-ul Forever 21
Do Won si Jin Sook, cuplul care se afla in spatele companiei Forever 21, nu au avut dintotdeauna miliarde de dolari. Dupa ce s-a mutat din Coreea in SUA, in 1981, Do Won a lucrat ca om de serviciu si asistent la o benzinarie, pentru a se intretine. In 1984, sotii au deschis primul magazin de haine. Forever 21 reprezinta acum o retea mondiala cu 480 de magazine, care genereaza vanzari anuale de 3 miliarde de dolari.
Vinod Dham, "parintele" Pentium-ului
Dham s-a nascut in Pune, India si a venit in SUA in 1975, in calitate de student la inginerie, dupa ce a refuzat sa-i mituiasca pe oficialii indieni, in scopul obtinerii unui grant mai mare; Dham avea 8 dolari in buzunar, cand a ajuns in America.
A supravietuit datorita unui imprumut oferit de Universitatea din Cincinnati. Dupa absolvire, Dham a lucrat la Intel si a inventat primul procesor al companiei. A devenit apoi CEO-ul Silicon Spice, o companie pe care a vandut-o in 2002 cu suma de 1,2 miliarde dolari. In prezent, este investitor si doreste sa isi ajute tara natala.
Andy Grove, cofondatorul Intel Corporation
Nascut in Ungaria, barbatul cunoscut initial drept Andras Istvan Grof a stat multi ani ascuns de nazisti, sub o identitate falsa. In timpul revolutiei ungare din 1956, Grove a evadat in Austria si a devenit unul dintre sutele de mii de est-europeni care au ajuns in SUA. Grove a ajuns in SUA in 1957, falit si "strain" de limba engleza.
A lucrat ca ospatar, in timp ce studia chimia la City College of New York. Notele sale au fost medii, dar a excelat in alte domenii. In 1968, Grove a fost unul dintre fondatorii Intel Corporation. A devenit presedintele si CEO-ul companiei in 1997, contribuind la veniturile de miliarde ale Intel. Forbes estimeaza ca Andy Grove are o avere de 400 milioane dolari.
Lowell Hawthorne, fondator al Golden Krust Caribbean Bakery & Grill
Hawthorne a emigrat in SUA din Jamaica in 1981, abandonand brutaria familiei, pentru a lucra in Politia din New York. "Odata ce am ajuns in SUA, ca multi alti imigranti, am fost nevoit sa-mi gasesc un loc de munca".
Dupa zece ani petrecuti in NYPD, Hawthorne a decis sa revina la afacerea cu brutarii. Fara o experienta antreprenoriala in spate, a imprumutat bani de la rudele sale si a infiintat Golden Krust in 1998, undeva in Bronx. In prezent, Golden Krust are 125 de francize in noua state din SUA, care genereaza vanzari anuale de 100 milioane dolari.
Shahid Khan, detinatorul Jacksonville Jaguars, Fullham FC si Flex-N-Gate
Avand o avere neta de 3,8 miliarde dolari, Khan este unul dintre cei mai bogati americani de origine pakistaneza. Cand a ajuns in SUA, Khan a lucrat ca spalator de vase, in timp ce urma cursurile Universitatii din Illinois. Khan detine acum Flex-N-Gate, una din cele mai mari companii private din SUA, echipa NFL Jacksonville Jaguars si clubul de fotbal Fulham.
Jan Koum, cofondator WhatsApp
Cofondatorul WhatApp s-a nascut in Ucraina. A sosit in SUA la varsta de 16 ani, pe cand familia sa traia din ajutor social. In data de 19 februarie, Facebook a anuntat ca a cumparat WhatsApp pentru 19 miliarde dolari. Forbes estimeaza ca Jan Koum detine 45% din companie, avand o avere de 6,8 miliarde dolari.
Andrew Ly, fondator Sugar Bowl Bakery
Ly a ajuns in SUA dupa ce soldatii americani au parasit Vietnamul in 1975. Dupa cateva tentative de iesire din tara, Ly a trait timp de noua luni intr-un lagar pentru refugiati din Malaezia, inainte sa primeasca ajutor din partea Fundatiei Umanitare Catolice din SUA. Ly a aterizat in SUA in 1979, avand in conturi un singur dolar si s-a stabilit in San Francisco.
A locuit timp de mai multi ani alaturi de familia sa formata din opt membri, intr-un apartament cu doua camere, invatand limba engleza "din mers". In 1984, Ly si cei patru frati ai sai si-au investit toate economiile in inaugurarea Sugar Bowl Bakery. Brutaria a inregistrat un mare succes si a ajuns sa valoreze 400 milioane dolari; in 1993, fratii au infiintat Ly Brothers Corporation. Ly a fost recunoscut in zona Bay Area drept "Cel mai popular CEO" si a castigat premiul "Immigrant Heritage".
Elon Musk, CEO-ul SpaceX si Tesla Motors si fondatorul PayPal
Musk a crescut in Pretoria, Africa de Sud si s-a mutat in Canada in 1988, pentru a putea emigra in SUA. A devenit cetatean american in 2002. Musk a obtinut o mare parte din avere dupa ce a vandut compania Zip2 catre Compaq, in 1999, pentru suma de 22 milioane dolari.
Ulterior, a obtinut 165 milioane dolari dupa vanzarea PayPal pentru 1,5 miliarde dolari, catre eBay (2002). In prezent, Musk este cunoscut drept CEO-ul si CTO-ul companiei private de explorari spatiale SpaceX, precum si CEO-ul, respectiv "arhitectul-sef" al Tesla Motors. Musk are o avere de 6,7 miliarde dolari.
Indra Nooyi, CEO-ul PepsiCo
CEO-ul PepsiCo s-a nascut in Madras, India, intr-o familie de conservatori si a studiat fizica, chimia, precum si matematica. Ambitia sa de a invata in SUA a adus-o pe bancile Universitatii Yale (School of Management) in 1978. In ciuda ajutorului financiar obtinut pentru rezultatele inregistrate la Yale, Nooyi a preferat sa lucreze in ture de noapte ca receptionera. A mers la interviurile de angajare imbracata in portul traditional "sari", deoarece nu avea bani "pentru haine".
A ajuns la PepsiCo in 1994. Indra a restructurat brandul Pepsi si a orchestrat numeroase achizitii majore, precum Quaker Oats si Tropicana; in 2001, a devenit CEO-ul PepsiCo. Salariul ei este acum "masurat" in zeci de milioane de dolari, desi a scazut de la 20 milioane dolari in 2011 la 12,6 milioane dolari in 2012, dupa ce PepsiCo a corelat compensatiile cu performanta.
Jerry Yang, fondatorul Yahoo
Yang s-a nascut la Taipei (Taiwan) in 1968; tatal sau a murit doi ani mai tarziu. S-a mutat cu familia in San Jose, California, pe cand avea 8 ani. Odata ajuns in SUA, micul Yang cunostea un singur cuvant in limba engleza: "shoe" ("pantof"). In ciuda obstacolelor, Yang a excelat la scoala si a urmat Stanford-ul, pe care l-a absolvit in 1990.
Cinci ani mai tarziu, a pus bazele Yahoo, care a devenit un gigant al internetului; in urma succesului Yahoo, Yang a acumulat o avere de 1,15 miliarde dolari. Yang a parasit compania Yahoo in 2012.