Aceasta determinare l-a urmarit toata viata pe Lewin. Era un american, care s-a alaturat armatei israeliene si a activat intr-o unitate de elita, chiar daca ar fi putut evita stagiul militar. A fost matematician, ar fi putut avea o cariera academica incredibila, dar s-a apucat de afaceri. Cel mai important, la finele anilor '90, a gasit o solutie la ceea ce numea “World Wide Wait”, infiintand Akamai Technologies-alaturi de Leighton-pentru a eficientiza viteza de incarcare a paginilor web, foarte “lenese” la acea vreme. CNN este unul din clientii vechi ai Akamai si ramane alaturi de compania infiintata de Lewin.
Lewin a murit la 11 septembrie 2001, la varsta de 31 de ani. Se afla la bordul zborului American Airlines Flight 11, primul avion care a lovit World Trade Center si a fost, potrivit CNN, “PRIMUL OM CARE A MURIT IN URMA ATACURILOR TERORISTE DIN 9/11”.
Viata sa merita insa amintita, spune autoarea. In 31 de ani, a realizat foarte multe lucruri – serviciul militar, leadership-ul in afaceri, intelectul iesit din comun, modestia – s-a concentrat sa le ofere si altora din energia sa.
“Asa a trait el”, spune autoarea. “Chiar si in copilarie, a fost violonist, artist si atlet. Ii placeau calculatoarele, a invatat sa programeze pe un calculator Apple II, pe care tatal sau I l-a cumparat la varsta de 9 ani (1979). In 1984, familia sa a decis sa se mute in Israel si Lewin a crescut in apropierea Ierusalimului. Si-a petrecut timpul in sala de forta, dar si-a facut si temele. S-a inrolat la maturitate in fortele de aparare israeliene si a incercat sa se inroleze in Sayeret Matkal, unitatea secreta de interventie care a intreprins cu succes o misiune de salvare in urma unui atac asupra Aeroportului Entebbe din Uganda, in 1976.
Israelul a contribuit la dezvoltarea temperamentului lui Lewin, spune Raskin. “Mutarea in Israel a fost ca aprinderea unui foc”; “a vrut sa stoarca fiecare picatura din fiecare minut al fiecarei ore din fiecare zi”.
Lewin era socotit de unii ca fiind “dificil”, dar pe de alta parte, ajuta pe toata lumea. “Era un om care te motiva, iti dadea un sut in fund, spunandu-ti sa muncesti mai mult si oamenii raspundeau bine la sfaturile sale”, isi aminteste Leighton. “Oamenii vroiau sa cucereasca “dealul”, daca Lewin spunea ca este un lucru care trebuie facut”.
A avut o sansa foarte rara, pentru multi dintre noi, spune Leighton, care in prezent este CEO-ul Akamai.
Trebuie sa ne reamintim ca webul asa cum il stim azi – cand putem sa accesam site-urile mult mai rapid si sa facem streaming video, era de neimaginat in 1998, anul infiintarii companiei Akamai. Pe atunci, accesul prin dial-up si serverele suprasolicitate erau la ordinea zilei si incarcarea unei pagini web reprezenta o durere de cap.
Akamai (“inteligent”, “destept” in hawaiiana) a aparut din necesitate. Chiar si cu ajutorul acestei aplicatii surprinzatoare, care reducea riscul “inghetarii” serverelor, succesul nu era garantat, in era dotcom. Prima incercare a Akamai de a-i impresiona pe investitori, Competitia Entrepreneurship MIT de 50.000 dolari, nu a avut succes. Lewin a muncit insa si mai mult. Compania a spart insa gheata in data de 11 martie 1999. In acea joi, doua evenimente majore au “zguduit” www-ul: inaugurarea turneului masculin de baschet NCAA si primul streaming al trailer-ului filmului “Star Wars Episode I: The Phantom Menace”.
In timp ce serverele din SUA s-au poticnit, cele sustinute de Akamai au suportat traficul si compania a fost remarcata.
In urmatorii doi ani, a prins aripi, in “tandem” cu internetul. Dupa IPO-ul companiei din octombrie 1999, Lewin si Leighton au fost miliardari. Actiunile Akamai ajunsesera la 300 de dolari. A venit apoi “marele crah tehnologic” din 2000. Sute de companii dotcom au murit. In 2001, actiunile Akamai au ajuns la sub 5 dolari. Leighton spune insa ca Lewin nu si-a pierdut ambitia.
Lewin, injunghiat mortal de teroristi
In data de 10 septembrie 2001, lucrurile nu stateau bine pentru companie. Leighton isi aduce aminte de o sedinta, care s-a “intins” pana tarziu, in urma careia directorii trebuiau sa decida pe cine vor concedia – aici fiind inclusi unii angajati foarte vechi ai Akamai. In dimineata urmatoare, Lewin a trebuit sa ia un avion de la Boston la LA. “A dormit o singura ora si a pornit la drum, in dimineata aceea”, isi aduce aminte Leighton.
Lewin era asezat pe scaunul 9B. Avand in vedere pregatirea sa militara, putem deduce ca a constientizat gravitatea situatiei; cel mai probabil, a si intervenit, mai ales ca avea cunostinte de limba araba. Potrivit conversatiilor pasagerilor din zborul mortii, primul pasager ucis a fost cel de pe locul 9B – teroristii l-au injunghiat de mai multe ori.
Prietenii lui Lewin au spus ca acesta ar fi putut realiza multe lucruri in viata. Ar fi devenit, probabil, o personalitate de rangul lui Steve Jobs sau Bill Gates.
Leighton, care a ajutat compania Akamai sa treaca peste momentul dificil al mortii lui Lewin, spune ca Akamai a devenit o companie multimiliardara, care activeaza in domeniul securitatii cibernetice. Lewin ar fi folosit pregatirea militara si intelectuala pentru a combate terorismul in SUA. N-o sa stim niciodata. “Ar fi facut tot ce ar fi vrut”, spune Leighton. “Potentialul sau era nelimitat”.