10 dintre cei mai corupti lideri din SUA
bernie madoffcoruptiesualideriantreprenorijamie dimon
America este bogata in lideri corupti si presa a vorbit de nenumarate ori, in ultimul deceniu, despre afacerile lor murdare. De la insider trading la afaceri dubioase, in timpul mandatului politic, pana la frauda si alte practici ilegale, in timpul administrarii unei companii, indivizii de mai jos nu s-au dat inapoi, cand a fost vorba de profituri. De fapt, au contribuit la ruinarea economica a SUA, intr-o mai mica sau mai mare masura si bineinteles, la cutremurul sistemului financiar global. Business Pundit a alcatuit o lista a celor mai corupti directori executivi si antreprenori din ultimii zece ani, care au incasat salarii si "bonusuri" absolut fabuloase (cat sa hraneasca o tara mica si saraca din Africa...). Unii dintre ei au profitat din plin de delimitarea plapanda dintre business si politica, in tara tuturor posibilitatilor.
Jamie Dimon
Seful JP Morgan se afla printre antreprenorii care au iesit neclintiti din multe scandaluri financiare, legate cu precadere de criza. Dimon a fost laudat pentru abilitatile sale de antreprenor, dar este responsabil pentru o parte din efectele crizei economice asupra SUA si "nu are mainile curate", scriu cei de la BPundit. Reporterul Matt Taibbi i-a facut o descriere dura lui Dimon: "nu este mai bun decat "nasul" mafiei, care conduce o organizatie criminala sau un dictator corupt". Infractiunile sale ar include "abuzurile ipotecare in anii de criza... manipularea Libor, incalcarea FCPA (Foreign Corrupt Practices Act), manipularea unui indice de bonduri corporatiste, obstructionarea justitiei si chiar implicarea in schema Ponzi a escrocului Madoff, scrie publicatia Slate. Dimon ramane insa un rasfatat al Wall Street-ului, fiind laudat pentru mutarile sale inteligente in timpul crizei; el a reusit sa mentina business-ul bancar pe linia de plutire. Alternet, care l-a inclus pe Dimon in randul celor mai corupti capitalisti din SUA, a precizat ca acesta ar fi negociat un plan financiar de salvare pentru JP Morgan cu Fed-ul din New York, in timp ce se afla in board-ul... Fed-ului.
Henry Paulson
Fostul Secretar al Trezoreriei SUA si ex-CEO al Goldman Sachs se afla in elita unor "motani grasi", care nu s-au ferit sa apeleze la acte de coruptie, amestecand afacerile cu politica. Potrivit Alternet, in timp ce lucra pentru Trezorerie, "Paulson a aprobat personal o injectie de capital de 10 miliarde dolari in propria sa firma". Potrivit ziaristilor, Paulson "ar fi avut o intalnire secreta la Moscova cu directorii board-ului Goldman Sachs, unde au discutat prognozele economice, conditiile pietei financiare si planurile de salvare ale Trezoreriei". Paulson si-a anuntat vechii parteneri de business cu privire la falimentul Fannie Mae si Freddie Mac cu doua luni inainte ca acesta sa se produca.
Robert Rubin
Chiar daca Dimon si Paulson nu sunt niste ingeri ai economiei, Robert Rubin ii intrece. In calitate de Secretar al Trezoreriei, sub mandatul lui Bill Clinton, Rubin "a contribuit la una din marile inselatorii din istoria SUA... permitandu-le bancilor sa joace banii contribuabililor pe bursele volatile", scrie Listverse. Astfel, au aparut institutii bancare uriase, precum Citigroup, unde Rubin s-a angajat dupa ce a renuntat la Trezorerie. Citigroup a primit ulterior 45 miliarde dolari prin programul guvernamental TARP.
Bernie Madoff
Cine l-ar putea uita pe Bernie Madoff? El este creierul malefic din spatele unei scheme Ponzi de proportii, in urma careia a furat 17 miliarde dolari de la investitori. Potrivit Forbes, Madoff a fost neglijent. A primit o pedeapsa cu inchisoarea de 150 de ani si acum are 75 de ani; cel mai probabil, va muri dupa gratii. TIME a denumit schema elaborata a fostului presedinte NASDAQ ca fiind "cea mai complexa din istoria financiara".
L. Dennis Kozlowski
Fostul CEO al Tyco International se afla in inchisoare inca din 2005 pentru primirea ilegala de bonusuri, luarea unor credite din banii companiei si furtul unor sume mari de bani, pentru achizitii excentrice. Printre acestea, o perdea de dus de 6.000 de dolari si un stand de umbrele de 15.000 dolari. Kozlowski va fi eliberat conditionat in ianuarie 2014 si a platit deja milioane de dolari, reprezentand despagubiri catre Tyco. Fostul director financiar al companiei, Mark Swartz, a fost, de asemenea, dupa gratii, pentru prejudiciile aduse companiei. Swart s-a bucurat insa de eliberare in octombrie 2013.
Kenneth Lay
Chiar daca a murit in 2006, numele lui Lay este sinonim cu lacomia si coruptia. Fostul CEO al Enron a ajutat la transformarea companiei intr-un colos de 68 miliarde dolari, pornind de la un furnizor de gaze naturale. Dupa cum scrie insa TIME, "banii proveneau din practici dubioase de contabilitate si pierderi neraportate in documentele financiare". Compania a dat faliment, angajatii si-au pierdut joburile si economiile si investitorii au fost "usurati" de miliarde de dolari. Lay si Jeffrey Skilling, un alt director al Enron, au fost condamnati pentru frauda si alte infractiuni financiare. Lay a murit inainte de a incepe ispasirea pedepsei.
Jeffrey Skilling
Chiar daca a fost condamnat la 24 de ani de inchisoare, autoritatile au diminuat-o la 10 ani, in 13 iulie, din care 6 ani deja au fost ispasiti. Skilling a fost condamnat in 2006 cu noua capete de acuzare, din care 12 legate de frauda cu actiuni si o acuzatie de insider trading. Skilling a avut multe joburi importante la Enron si in 1997, a devenit presedintele si CEO-ul conglomeratului.
Bernard Ebbers
In calitate de CEO al WorldCom, un gigant telecom, Bernard Ebbers si-a falimentat compania prin fapte de coruptie si a fost condamnat la un sfert de secol de inchisoare. Ebbers ar fi delapidat 11 miliarde dolari si si-ar fi mintit investitorii, pentru a pastra compania pe linia de plutire. WorldCom a intrat pana la gat in datorii, dupa mai multe achizitii neinspirate, care a determinat insolventa colosului din telecomunicatii. TIME mai scrie ca SEC-ul ar fi investigat si modul in care WorldCom l-a imprumutat pe Ebbers cu suma uriasa de 400 milioane dolari.
Raj Rajaratnam
Fondatorul Galleon Group, o firma de management a fondurilor de investitii, a devenit "vecin" de inchisoare cu Bernie Madoff, in urma unor acuzatii de insider trading. In 2011, Rajaratnam a fost condamnat la 11 ani de inchisoare. Antreprenorul originar din Sri Lanka a mintit sub juramant in fata SEC si s-a folosit de conturile sale offshore pentru plati diversi brokeri, de la care obtinea ponturi bursiere pretioase.
Joe Nacchio
Nacchio a fost candva CEO-ul Qwest Telecommunications si o figura controversata, acuzata de insider trading. El a vandut milioane de actiuni in timpul bulei telecom. Potrivit WSJ, nu era nici pe departe "iubit" de angajatii de la Qwesat. "Unele din conturile lor de pensii au fost secatuite de Nacchio, in momentul in care actiunile au inceput sa scada masiv". Nacchio a stat cinci ani dupa gratii; fostul CEO spune si acum ca este nevinovat. Escrocul a fost eliberat din inchisoare in acest an.