10 companii si istoria denumirii lor
companiiistoriedenumirenumeapplegooglemuzica
Google, Yahoo!, Yandex. Unele din cele mai mari companii au fost botezate in urma unui "ritual" ciudat. Uneori, nu este vina companiei. Se pare ca vocalele sunt atat de scumpe in Silicon Valley, incat fondatorii nu-si permit o denumire normala. Altii incearca sa vina cu un nume nou. Am vrut sa gasesc un cuvant fara sens, deoarece am construit brandul de la zero, a spus un fondator.
1. Etsy inseamna "Si daca…" in latina si "Oh, da!" in italiana
Robert Kalin a dorit sa gaseasca un cuvant ciudat, pe care sa-l transforme in brand. A "ascultat" filmele straine si a notat tot ce a auzit. Numai asa a reusit sa gaseasca un nume pentru compania sa. Kalin a explicat pentru Reader’s Digest: "Urmaream filmul 8 ½ al lui Fellini si scriam tot ce auzeam. In italiana, spui "etsi" foarte des. In latina, "etsi" inseamna "si daca…"".
2. Yandex are doua intelesuri. Yet another indexer si "R" ("Ya") in rusa, care suna ca "I" din engleza (Ya-ndex)
3. GoDaddy s-a numit initial Jomax Technologies. A "riscat" apoi sa poarte denumirea BigDaddy
Din nefericire, aceasta era deja luata. Bob Parsons a format GoDaddy in 1997 sub denumirea de Jomax Technologies. Doi ani mai tarziu, compania a gasit un alt nume, Big Daddy, care era insa deja rezervat de o alta companie. Ideea s-a transformat in GoDaddy. Lui Parsons i-a placut acest nume, deoarece ii determina pe oameni sa zambeasca.
4. Twitter s-a numit Status, apoi Twitch
Twitter s-a numit initial Status. Fondatorii acestuia au cautat insa in dictionar un nume mai bun. Dorsey a explicat pentru LA Times: "Am vrut sa surprindem spiritul: senzatia fizica prin care trimiti un mesaj catre prietenii tai. Este ca un buzz". Am fost atrasi de cuvantul "twitter". Este perfect.
5. Zynga a fost botezata dupa buldogul lui Mark Pincus, Zinga
Daca "Zynga" pare mai degraba un nume de animal, decat de companie, nu va inselati. Mark Pincus si-a botezat compania dupa numele buldogului sau american, Zinga.
6. Google provine din termenul matematic googol - numarul 1 urmat de o suta de zerouri
In primele zile de functionare, Sergey Brin si Larry Page au botezat motorul lor de cautare "Back Rub". S-au oprit apoi la GOOGLE, ceea ce inseamna "googol". Brin si Page s-au gandit bine, cand au considerat ca "googol" defineste cel mai bine un motor de cautare care ofera acces la foarte multe informatii.
7. Yahoo! Sau Yet Another Hierarchical Officious Oracle, a fost inspirat de Calatoriile lui Gulliver
Jerry Yang si David Filo au rebotezat compania lor, "Jerry’s Guide to the World Wide Web", in 1994. Noul nume, Yahoo!, a fost selectat cu precadere datorita rezonantei sale literare, decat a acronimului mai sus amintit. Yahoo-ii din cartea lui Jonathan Swift, Calatoriile lui Gulliver, erau niste creaturi salbatice. Yahoo inseamna, la acea vreme, "obraznic, nesofisticat si necioplit".
8. Skype, un derivat al sky peer-to-peer
Skype s-a numit initial "Sky peer-to-peer". Acest nume a fost redus apoi la "Skyper". Mai tarziu, din cauza restrictiilor privind denumirea unui domeniu, s-a renuntat la "r".
9. Steve Jobs a adoptat numele "Apple" in timp ce lucra la o ferma?
Potrivit cofondatorului Steve Wozniak, Steve Jobs a avut ideea numelui "Apple Computers" in timp ce traversa Autostrada 85 intre Palo Alto si Los Altos. "Jobs a spus: "Am un nume grozav: Apple Computer". Poate a lucrat in domeniul cultivarii de mere, nu stiu, nu l-am intrebat, a declarat Wozniak. Poate a avut un inteles pentru el. Poate ideea a fost inspirata de Apple Records. I-a placut muzica, nu e primul caz de tehnician indragostit de cantece. M-am gandit ca o sa ne confruntam cu multe probleme legate de drepturile de autor…, a mai precizat Wozniak.
10. Pandora poarta numele unei zeite din mitologia greaca
Pandora inseamna "cea mai inzestrata" in limba greaca, precizeaza fondatorii companiei. In mitologia greaca, Pandora a primit multe daruri din partea zeilor, inclusiv talentul muzica, de la Apollo. Ea a fost insa si foarte curioasa. Spre deosebire de acesti zei batrani, noi cinstim aceasta virtute si ne-am propus sa ii recompensam pe cei curiosi din punct de vedere muzical, cu o experienta infinita de descoperire a muzicii, spun cei de la Pandora.