10 companii care nu dau "doi bani" pe protectia mediului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
10 companii care nu dau doi bani pe protectia mediului 10 companii care nu dau "doi bani" pe protectia mediului
de Manager.ro la 27 Nov. 2013
Urmareste-ne pe Google News
companiiagriculturaprofitaerbeneficiienergie verzi

Isteria "verde" a celor care vor sa protejeze mediul inconjurator se datoreaza in mare parte "ranilor" teribile pe care companiile le-au produs naturii, in speranta ca vor obtine mai multe profituri. Aspectul financiar este acel "joben" in care umanitatea dispare si lacomia devine dominanta, in fata tuturor lucrurilor, chiar si in privinta bunastarii planetei, a animalelor din jurul nostru si a semenilor. Insiruirea de mai jos ar putea cuprinde 20, 100, 1.000 de nume de companii. Totusi, cei de la businesspundit.com au ales acele entitati care s-au remarcat "in mod special" prin nepasarea lor fata de mediu.

Archer Daniels Midlands Co. Tour


 
In mod ironic, compania agricola "eco" Archer Daniels Midland reprezinta un lup in blana de oaie. Practicile acestei companii sunt sinonime cu ipocrizia. Archer Daniels Midland se bazeaza doar pe profit, nu si pe protectia mediului. In 2006, compania a vrut sa creeze asa-numita "energie verde" prin arderea de carbuni, care emit substante cancerigene in aer si contribuie la incalzirea globala. Etanolul rezultat in urma acestui procedeu periculos a fost laudat "drept carburantul verde al viitorului" de catre fostul presedinte George Bush si alti "experti", astfel incat nu avem de ce sa ne temem de efectele nocive ale "energiei verzi" - sau de faptul ca etanolul polueaza aerul, ca efect invers al beneficiilor sale "eco". ADM este considerata de Newsweek ca fiind o companie dezinteresata de protectia mediului si una din cele mai toxice din raportul Political Economy Research Institute al Universitatii din Massachusetts; de asemenea, Fortune 500, Forbes 500 si Standard & Poor's caracterizeaza compania ADM drept "un agent poluant al mediului". In 2001, ADM a platit o amenda de 1,46 milioane dolari pentru poluarea aerului si a promis ca va investi 1,6 milioane dolari in restructurarea mecanismelor sale de functionare, astfel incat povestea sa nu se repete. Din pacate, in 2003, ADM a fost amendat din nou pentru poluarea mediului, platind de data aceasta o amenda de 10,5 milioane dolari.
 
Apple

 
Apple a fost laudata pentru eforturile sale "verzi" si faptul ca se foloseste de "sclavii cu tendinte sinucigase" de la Foxconn, pentru a-si asambla produsele, a fost trecut cu vederea. Greenpeace precizeaza insa ca Apple isi bazeaza activitatea pe centrele de date "mai putin eco", care sunt alimentate de la centralele pe carbune. Una din investitiile Apple a presupus triplarea cantitatii de energie pe baza de carbune folosita - aceasta ar fi asigurat energia pentru 80.000 gospodarii americane, dar in schimb, a ajuns sa fie utilizata pentru productia iPhone-urilor si a iPad-urilor. "Consumatorii vor sa stie, trebuie sa stie ca in momentul in care incarca un clip video pe YouTube sau isi schimba statusul la Facebook, nu contribuie la incalzirea globala sau la o noua catastrofa nucleara, asemanatoare celei de la Fukushima", a spus analistul de politici IT al Greenpeace, Gary Cook; si totusi... cui ii pasa? Profiturile trimestriale ale Apple au crescut vertiginos in ultima vreme si un alt Cook, de data asta CEO-ul Apple, pare multumit de situatie. 
 
Monsanto

 
Lista neregulilor de la Monsanto este atat de cuprinzatoare, incat ne-ar trebui un "roman" sa o transcriem. In anii '60, Monsanto a dezvoltat programul de erbicidare pe timp de razboi "Agent Orange"; 20 milioane de galoane de Agent Portocaliu au fost imprastiate deasupra Vietnamului; vietile a trei milioane de vietnamezi au fost distruse si 150.000 de copii s-au nascut cu grave deficiente la nastere. Agentul Orange continua sa cauzeze si astazi dizabilitati si diformitati ingrozitoare in randul nou-nascutilor vietnamezi. Monsanto a dezvoltat si RoundUp, un alt produs chimic agricol care contine numerosi agenti cancerigeni, care ajung in hrana umana. Compania a trecut prin mai multe procese in SUA, din cauza practicilor sale imorale si uneori ilegale. Monsanto domina industria alimentara si detine 95% din brevetele de inventie pentru organismele modificate genetic. De asemenea, corporatia nu a ezitat sa dea in judecata cativa fermieri independenti, dupa ce culturile lor au fost "infestate" cu ierbicide Monsanto pentru care nu au platit bani; astfel, compania "i-a jefuit" pe bietii oameni de economiile adunate intr-o viata. Gigantul Monsanto este acuzat, printre altele, ca a musamalizat deceniile intregi in care a poluat mediul inconjurator.
 
Tyson Foods

 
Furnizorul de carne de pui Tyson Foods a fost acuzat ca a contaminat retelele locale de apa cu "resturi" (ex: pene de pasari, excremente etc), care au determinat unele niveluri uriase de arsenic; in special, au fost afectate culturile irigate cu apa infestata de Tyson Foods. In urma unui proces, compania a platit despagubiri de 7,5 milioane dolari. De asemenea, Tyson Foods a platit o amenda de 4 milioane dolari, dupa ce si-a expus angajatii la contaminarea cu amoniac. Tyson Food nu a fost acuzata doar de ignorarea regulilor privind protectia mediului. Pasarile au parte de un tratament barbar, inainte de a fi sacrificate. Angajatii le tortureaza si uneori urineaza pe banda care duce bietele inaripate spre abator. Mai mult, in 2004, Tyson a platit o amenda de 7,3 milioane dolari, dupa ce a poluat cu fosfor sursele de apa potabila din Tulsa. 
 
AES
 
Chiar si cand functioneaza la 5% din capacitate, compania de utilitati energetice AES polueaza grav mediul inconjurator (Redondo Beach, CA). Oamenii din zona vorbesc despre "o Apocalipsa industriala" si AES a acceptat recent sa reduca suprafata fabricii sale de la 38 la 12 acri, dupa ce locuitorii au criticat compania, care ar fi prea vasta si ar polua mediul. AES si-a gasit un loc in topul 15 al celor mai ignorante companii cu privire la protectia mediului, intocmit de Newsweek.
 
CF Industries

 
CF Industries este unul din primii trei producatori globali de amoniac si este responsabila pentru o buna parte din incalzirea globala. Din cauza folosirii nepotrivite a fertilizatorilor pe baza de amoniac, CF Industries a platit o amenda de 12 milioane dolari, pentru a incheia o disputa cu EPA, dupa ce s-a descoperit ca una din fabricile sale de fertilizatori din Florida era administrata in mod iresponsabil. Compania a fost obligata sa investeasca 163,5 milioane dolari in modernizarea fabricilor sale. CF Industries a fost data in judecata de City of West, Texas, care a cerut despagubiri de un milion de dolari, dupa ce o fabrica locala a fost zguduita de o explozie care a afectat si liceul din apropiere, o scoala primara si alte cladiri. Mai grav este ca accidentul s-a soldat cu 15 morti. Potrivit reclamantilor, fabrica ar fi trebuit verificata mai amanuntit. De asemenea, s-a descoperit ca procedurile de siguranta au fost ignorate cu desavarsire. 
 
Bunge

 
Bunge Limited este un procesator alimentar care activeaza in White Plains, NY. Potrivit unor surse, compania ar fi distrus armonia tribului Guarani din Brazilia, dupa ce a plantat culturi pe pamanturile acestor oameni, folosind pesticide periculoase pentru sanatatea umana si echipamente nesigure. Bunge i-ar fi obligat pe indigeni sa se mute pe o bucata mai mica de proprietate, unde nu mai pot trai asa cum o faceau in trecut. Plantatiile de trestie de zahar ale Bunge pe pamantul tribului au determinat suferinta bastinasilor Guarani - multi dintre ei s-au sinucis sau au fost victime ale unor crime. Echipamentele dezafectate au fost lasate pe pamantul si in apele tribului Guarani, pe care le-au impregnat cu rugina. Bunge nu a oferit niciun raspuns pentru drama cauzata in randul tribului si mai mult, a precizat ca va continua sa planteze pe pamanturile acestuia. 
 
Consol Energy

 
Consol Energy a cheltuit in 2010 circa 3 milioane dolari pentru a-si face un lobby legat de "sanatatea umana" si "standardele de energie regenerabila", sperand ca nu isi va pierde profiturile, dupa ce s-a descoperit ca entitatea a apelat la masuri care au afectat mediul. Consol s-a luptat cu morile de vant in privinta emisiilor de CO2, fiind cea mai mare companie de extractie a carbunelui din lume; mai exact, compania "trebuie" sa distruga mediul inconjurator, pentru a face profit. In 2009, EPA a acuzat Consol Energy de contaminarea paraului Creek din Virginia de Vest, otravind mii de pesti; dupa ce a investit 200 milioane dolari intr-o unitate de epurare a apei si a platit o amenda de 5,5 milioane dolari, Consol a continuat sa gestioneze operatiunile miniere (poluante) din vecinatate. 
 
Peabody Energy
Un alt "concurent" pentru topul celor mai putin prietenoase companii cu mediul inconjurator este Peabody Energy, unul din jucatorii dominanti in zona extractiei de carbune. Peabody Energy a contaminat apele potabile ale comunitatii Navajo din Black Mesa, dupa ce s-a folosit de apa "buna de baut" pentru a transporta suspensia de carbune printr-o conducta lunga de 300 mile; rezervatiile Navajo au fost inchise din cauza dezastrului ecologic. Compania a deteriorat si mediul din Wyoming, unde si-a amplasat operatiunile miniere si, in loc sa isi imbunatateasca politica de mediu, a investit o suma modesta de bani in echipamente menite sa "repare raul facut". 
 
Chanel
 
Este uimitor cum unul din cele mai populare branduri de parfumuri & moda din lume este responsabil pentru defrisarea padurilor din Amazon. Prin poluarea apelor cu produse chimice deversate in mod ilegal, Chanel a distrus mediul inconjurator. De asemenea, tot mai multe suprafete ale padurilor tropicale au fost distruse, astfel incat Chanel sa poata produce produsele din piele, vandute la suprapret. In martie 2013, Greenpeace a "tras de maneca" brandul Chanel (si alte branduri de moda), care ar fi urmat sa promita ca nu vor mai deversa in mod ilegal produse chimice, oriunde vad cu ochii; Chanel nu a raspuns solicitarilor Greenpeace. 

Ultimele NOUTATI

Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus

today13 Ian. 2025
Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv
Life Style

Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv

today13 Ian. 2025
Exista oare o varianta mai buna decat democratia?
Analize

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?

today13 Ian. 2025
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
Life Style

Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati

today13 Ian. 2025
Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an
Life Style

Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an

today13 Ian. 2025
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Ultimele stiri economice

ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei

today13 Ian. 2025
Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?
Economie

Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?

today13 Ian. 2025
Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare
Financiar-Bancar

Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare

today13 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?
Analize

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?

today13 Ian. 2025
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
Life Style

Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati

today13 Ian. 2025
Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an
Life Style

Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an

today13 Ian. 2025
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Ultimele stiri economice

ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei

today13 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x