TOP 10: Boli profesionale care ii afecteaza pe specialistii din IT
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TOP 10: Boli profesionale care ii afecteaza pe specialistii din IT
Fie ca monitorizeaza reteaua companiei, configureaza aplicatii, programeaza sau supervizeaza proiecte, profesionistii din IT petrec foarte mult timp in fata monitorului si pe scaun la locul de munca. Studiile au aratat ca exista boli specifice pe cei care au astfel de joburi.
Va prezentam Top 10 bolicare ii afecteaza pe specialistii din IT:
Tromboza. Este un fenomen patologic care consta in formarea unui trombus (cheag, format din fibrina, din globule albe si din plachete) intr-o artera sau intr-o vena. Afectiunea apare la cei care nu fac suficienta miscare. Este recomandat ca specialistii din IT sa se ridica cel putin zece minute pe ora de pe scaun si sa se plimbe.
Boli ale inimii. Acestea ii afecteaza in general pe oamenii care petrec mare parte din zi stand. Un studiu realizat in 2010 arata ca cei care petrec 23 de ore pe saptamana pe scaun au sanse mai mari cu 64% sa se imbolnaveasca de afectiuni ale inimii, fata de cei care petrec 11 ore sau mai putin.
Cancer. Recent, s-au descoperit legaturi intre inactivitatea fizica si cancer, in special formele la colon si san. Cercetarile au aratat ca 30 de minute de exercitii usoare, facute in fiecare zi, pot preveni cancerul.
Sindrom de tunel carpian. Sindromul de tunel carpian este o neuropatie compresiva a nervului median la incheietura miinii. Sindromul de tunel carpian reprezinta o colectie de simptome caracteristice si semne care apar dupa incarcerarea nervului median in tunelui carpian. Simptomele obisnuite cuprind parestezii, tremor si durere pe distributia nervului median. Acestea pot sau nu fi acompaniate de modificari obiective in senzitiv si puterea musculara a structurilor inervate ale mainii. Boala ii afecteaza in special pe cai care folosesc frecvent computerele. Este recomandat sa faceti, din cand in cand, exercitii cu mainile. De exemplu, miscarea palmei sus jos si departarea degetelor.
Deficienta de vitamina D. Petrecand mult timp pe scaun si in interiorul biroului, profesionistii IT nu se expun suficient la lumina soarelui. Sunt recomandate, in zile senine, iesiri de cateva minute in aer liber. De asemenea, o solutie sunt multivitaminele sau dietele bogate in vitamina D (cereale, peste gras).
Infectii bacteriale. Tastaturile si mausii sunt printre cele mai murdare dispozitive. Pe langa virusuri de raceala si gripa, pe aceste dispozitive se pot gasi si alte virusuri si bacterii. Este recomandata curatarea regulata a tastaturii si mausului cu o solutie dezinfectanta, dar si folosirea unui igienizator lichid pentru maini. Mai mult, evitati sa duceti mana in zona gurii si nasului dupa ce atingeti astfel de dispozitive.
Anxietate, stres, depresie. Specialistii IT se confrunta de multe ori cu situatii stresante. Pica serviciul de email al companiei, serverul cel nou trebuie configurat, colegii suna mereu reclamand probleme cu computerul etc. Stresul poate duce in cele din urma la anxietate si depresie. Se recomanda limitarea timpului petrec pe computer in afara serviciului si exercitiile fizice usoare.
Insomnie. Multi profesionisti IT stau in fata ecranului pana la ore tarzii. Deseori merg direct in pat dupa ce au inchis computerul sau telefonul mobil. Este recomandat sa nu privesti niciun display doua ore inainte de a merge in pat. Asta deoarece lumina generata de monitor inhiba productia de melatonina, un hormon care te ajuta sa adormi. De asemenea, studiile au aratat ca expunerea frecventa la ecrane scurteaza viata unei persoane.
Dureri de spate. Cauzate de orele multe petrecute pe scaun sau de pozitia incorecta adoptata in timpul lucrului. In timp, structura coloanei vertebrale poate fi afectata definitiv, rezultand dureri cronice. Se recomanda punerea unei perne sau a unui prosop facut rola intre baza spatelui si spatarul scaunului. De asemenea, cei care stau mult pe scaun trebuie sa evite sa aiba obiecte (precum portofelele) in buzunarele de la spate ale pantalonilor. Acestea creeaza puncte de presiune pe anumite zone ale corpului.
Dureri ale gatului. Din cauza lipsei miscarii, multi specialisti IT se trezesc cu dureri de gat, in special la baza. Problema apare mai des la programatori, care sunt foarte atenti la ceea ce fac. Este bine ca partea de sus a ecranului sa fie la nivelul ochilor.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"