Te ajuta munca in exces sa iti cimentezi relatia sentimentala?
muncarelatiisentimentecarierefilmesucces
Coordonarea, administrarea si delegarea programelor de munca intre partenerii unui cuplu reprezinta trei provocari serioase. Este cu atat mai greu atunci cand unul dintre parteneri duce o povara mai grea decat a celuilalt. Femeile din campul muncii se simt deseori depasite de situatie si incearca sa impace viata de acasa cu cea de la serviciu. De fapt, vedem in filme femei muncitoare, triste, epuizate, care se cearta non stop cu sotii lor. Un nou studiu arata insa ca acest stereotip nu se aplica intotdeauna in viata reala.
Un studiu recent publicat in Journal of Family Psychology arata ca femeile angajate tind sa fie mai fericite in casnicie atunci cand au sarcini dificile la locul de munca. Studiul a analizat 169 de cupluri in decursul a patru ani. Poate fi o femeie ocupata mai fericita in casnicie? Aceste concluzii pot reprezenta o surpriza pentru femeile care se simt sufocate de munca si viata personala. Multe dintre ele cred ca munca in exces contribuie la insatisfactia din casnicie.
Cercetatorii au studiat aspecte legate de cuplu si transformarile in privinta capacitatii de munca si a satisfactiei in casnicie. Au tinut cont de cat de multumiti sunt sotii de locul lor de munca si daca au copii sau nu. Rezultatele au aratat ca, odata cu inmultirea sarcinilor de serviciu, femeile sunt mai fericite in casnicie.
DE CE?
O cariera de succes reprezinta un catalizator pentru increderea in sine. Femeile prea ocupate la locul de munca se simt mai bine in pielea lor si in casnicie, simt ca au un rol mai important. Ele isi asuma mai multe responsabilitati in cariera si respectul de sine creste.
La randul lor, sotii se ocupa tot mai des de treburile casnice. Cercetatorii sugereaza ca atunci cand femeile sunt la munca, barbatii trebaluiesc mai des prin casa. In acest sens, femeile considera ca barbatii lor sunt cumva dependenti de ele.
Se echilibreaza de asemenea si dinamica puterii intre sexe. In momentul in care atat nevestele, cat si sotii sunt la fel de ocupati la locul de munca, apare sentimentul de egalitate in relatie. Dupa cum stim, inegalitatea in cuplu este una din cele mai mari surse de insatisfactie. Daca ambii soti lucreaza si sunt ocupati, nivelul de egalitate se mentine.
De asemenea, spun cercetatorii, ochii care nu se vad NU se uita. Separarea zilnica contribuie de fapt la sudarea cuplului. Calitatea timpului petrecut impreuna de parteneri creste si nu mai tine de cantitate. Cand o sotie este ocupata la birou si isi vede sotul mai rar, o sa-l aprecieze mai mult, releva studiul citat. Sentimentele sunt reciproce.
Este important pentru cupluri - mai ales pentru cele formate din antreprenori - sa evalueze rezultatele acestui studiu, care analizeaza efectele workaholismului asupra satisfactiei maritale.
sursa foto: flickr, JanviSharma