Sufocati de legi: Romania este guvernata cu 95.000 de acte normative
legeguverncodul fiscal 2011contabilicodul de procedura fiscalalegislatie
Avem legi. Multe. Din pacate acesta nu este un lucru bun. Multele acte normative cu care este guvernata Romania exaspereaza cetatenii si mediul de afaceri, care nu mai stiu cum sa faca ca sa nu le incalce, din greseala sau necunostinta de cauza.
In ultimii 20 de ani, guvernele au dat ordonante de urgenta pe banda rulanta in Romania, ingrosand avalansa de acte normative care vine din Parlament. Campion este cabinetul fostului premier Mugur Isarescu care, intr-un singur an - 2000 -, a emis 297 de ordonante de urgenta, arata
Ziarul Financiar (ZF) intr-o analiza.
In Romania sunt acum in vigoare peste 95.000 de acte normative, individuale si internationale. Doar 1.958 au fost emise inainte de 1989. Fiecare lege trebuie respectata pentru ca nu exista in practica judiciara scuza ca nu ai respectat un act normativ pentru ca nu il cunosti.
"Noi nu ar trebui sa ne plangem neaparat pentru ca noi dam consultanta in materie, dar cand se depaseste o limita trebuie sa o spunem. In ceea ce priveste modificarea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala, mi se pare ca s-a depasit limita bunului-simt - nici contribuabilii, nici inspectorii nu mai inteleg. Am fost stupefiat in primavara trecuta ca s-a modificat Codul de procedura fiscala dupa ce abia ce fusese modificat, pe considerentul de lupta impotriva coruptiei. Acum constatam ca nu este de ajuns", spune Emilian Duca, partener al BDO Tax, citat de ZF.
Cate ordonante de urgenta au dat cabinetele fostilor premieri:
Mugur Isarescu - 297
Radu Vasile - 281
Calin Popescu Tariceanu - 182
Adrian Nastase - 168
Emil Boc - 121
Victor Ciorbea - 92
Nicolae Vacaroiu - 19
Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romaniei cu UE, spune ca in perioada de preaderare la Uniunea Europeana, Romania trebuia sa legifereze mai mult pentru a-si armoniza legile: "Romania a adoptat majoritatea legilor, ceea ce trebuie acum este sa le aplice. Romania nu mai are nevoie de atatea legi. Concentrarea trebuie sa fie pe legi putine si bune care sa nu se modifice de la o zi la alta".