SUE, mai aproape de realitate decat credeti: Iata care sunt persoanele influente care sustin formarea Statelor Unite ale Europei
suestatele unite ale europeiuniunea europeanaangela merkel
Uniunea Europeana a fost gandita ca o faza premergatoare a Statelor Unite ale Europei (SUE), o federatie dupa modelul SUA. Aceasta ar putea lua fiinta mai repede decat ne-am asteptat. Tot mai multe voci influente din Europa sustin formarea unui stat federal pe fundatia - ca sa nu spun ruinele - UE. Germanii fac cele mai mari presiuni pentru infiintarea SUE.
Stetele Unite ale Europei ar fi o entitate similara cu Statele Unite ale Americii. In fiecare tara membra ar exista in continuare propriile guverne si parlamente, insa politica blocului ar fi facuta de un cabinet federal.
Printre primii care au avansat ideea formarii unui stat mare in Europa se numara ducele de Sully din Franta, in secolul al XVII-lea, fostul premier britanic Winston Churchill, imparatul Napoleon Bonaparte sau filozoful britanic William Penn.
George Washington, primul presedinte al SUA, ii scria la sfarsitul secolului al XVIII-lea marchizului de La Fayette: "Intr-o zi, pe modelul Statelor Unite ale Americii, va lua fiinta Statele Unite ale Europei."
Iata care sunt persoanele influente din Europa care s-au pronuntat pentru formarea SUE:
Mariano Rajoy, premierul Spaniei: Avem nevoie de uniune fiscala in Europa urgent. Acesta ar fi primul pas pentru formarea Statelor Unite ale Europei.
Gunther Oettinger, comisarul european pentru Energie: "Avem nevoie de Statele Unite ale Europei. Nu exista un plan B pentru zona euro."
Angela Merkel, cancelarul german: Liderii trebuie sa creeze "o noua Europa" care sa aiba "o uniune politica", a declarat Merkel la congresul anual al Partidului Crestin Democrat, formatiune politica de centru-dreapta, din Germania. "Daca euro esueaza, Europa se destrama", a avertizat ea.
Werner Faymann, cancelarul federal austriac: "A fost cu siguranta o greseala sa dam nastere monedei euro fara sa cream instrumentele necesare de control." Faymann a adaugat ca introducerea acestor instrumente de control nu este fezabila peste noapte, insa acest proces ar trebui sa se incheie cu infiintarea unei uniuni bancare care va impune reguli mai stricte pentru banci si pietele financiare si care va dispune de un consiliu de supraveghere comun si independent. Apoi, urmatorii pasi vor duce spre formarea SUE.
Ursula von der Leyen, ministrul german al muncii: Zona Euro poate depasi criza doar in conditiile unei uniuni politice a continentului, mai precis prin infiintarea Statelor Unite ale Europei.
Gerhard Schroeder, fost cancelar german: "Criza curenta arata clar ca nu putem avea o zona cu o moneda comuna fara o politica fiscala, economica si sociala comuna", a spus Schroeder, care a adaugat ca "trebuie sa renuntam la suveranitatea nationala". Potrivit lui, Europa poate concura in viitor cu China si SUA doar fiind unita in totalitate.
Traian Basescu, presedintele Romaniei: A sustinut necesitatea realizarii Statelor Unite ale Europei, el precizand ca acesta este punctul sau de vedere si avertizand ca "numai prin cedarea masiva de suveranitate Europa mai poate ramane o putere economica si militara".
Daca statele membre UE s-ar uni intr-o federatie, aceasta ar deveni cea mai mare economie a lumii, devansand SUA. Produsul intern brut (PIB) al acestei entitati ar depasi 16.200 miliarde de dolari, fata de peste 14.600 miliarde de dolari, cat este cel al SUA.