STUDIU: Consumul de droguri, alcool si tutun in randul elevilor. Situatia din Romania
studiutineridroguriespadromania
In medie, 18% din elevii in varsta de pana la 16 ani au consumat cel putin o data droguri (21% din baieti si 15% din fete). Cei mai multi dintre ei (17%) au folosit canabis, in vreme ce 6% au experimentat alte droguri. Aproape unul din trei elevi (29%) considera canabisul acceptabil si usor disponibil, arata studiul ESPAD 2011.
Proiectul European de Cercetare in Scoli privind consumul de Alcool si alte Droguri, identificat uzual prin abrevierea ESPAD, a fost initiat in anul 1993 de Consiliul Suedez de Informatii privind Alcoolul si alte Droguri (CAN-Swedish Council for Information on Alcohol and other Drugs, Stockholm/ Suedia) si Consiliul Europei – Cooperation Group to Combat Drug Abuse and Ilicit Trafficking in Drugs (Pompidou Group).
In Romania,
studiul a fost realizat de Agentia Nationala Antidrog (ANA) si de Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti din cadrul Ministerului Sanatatii.
Studiul ESPAD 2011 cuprinde cele mai recente date privind consumul de alcool, tutun, droguri ilicite, precum si substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP), comercializate sub denumirea de "etnobotanice" sau "droguri legale", inregistrate la nivel national in randul populatiei scolare de 16 ani. In cadrul acestui proiect, in tarile participante sunt realizate anchete de opinie in randul elevilor privind consumul de alcool si alte droguri, pe baza unei metodologii unitare, care face posibila conturarea unor tendinte privind caracteristicile consumului de alcool, tutun si alte droguri la acest segment de varsta si permite, astfel, realizarea de comparatii la nivel european.
Consumul de droguri ilicite pe durata vietii, pe sexe (%)
Sursa: The 2011 ESPAD Report, p. 87
Caracteristici de consum in Romania:
- Prevalenta consumului de tutun pana la varsta de 16 ani a scazut usor la 52%, fiind cu 2 procente sub media europeana (54%).
Consumul vreunei bauturi alcoolice pe durata vietii este de 79%, in scadere de 2 procente fata de studiul anterior, din 2007, (81%) si cu 8 procente sub media europeana (87%).
- Desi se afla sub media europeana (18%), consumul de droguri ilicite de-a lungul vietii in randul elevilor romani a crescut in 2011 la 10%, fata de 5% in 2007.
- Din punctul de vedere al distributiei pe sexe, Romania se afla printre putinele state cuprinse in studiu care nu mai inregistreaza diferente intre fete si baieti in ceea ce priveste prevalenta consumului de canabis.
- Majoritatea respondentilor (66%) considera ca un consum regulat, indiferent de drog, implica un risc crescut asupra integritatii fizice sau de alta natura a consumatorului;
- In schimb, consumul experimental de droguri este considerat de respondenti ca avand efecte negative in proportii mai mici, care variaza de la 28% (pentru consumul de SNPP) la 47% (canabis).
Elevii romani prefera etnobotanicele
Preocupati de intensificarea consumului de substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP) in Romania, realizatorii studiului national ESPAD 2011 au inclus o sectiune dedicata consumului de astfel de substante, care sa permita conturarea unei imagini mai clare asupra raspandirii si caracteristicilor consumului lor in randul elevilor de 16 ani.
Prevalentele ridicate ale consumului de SNPP de-a lungul vietii, in ultimul an si in ultima luna (1,9%) plaseaza aceste substante printre cele mai consumate droguri in randul elevilor de 16 ani din Romania anului 2011, alaturi de canabis/ hasis si inhalante (2%).
5,3% dintre respondenti au declarat ca au consumat SNPP. Totodata, din raspunsurile oferite de elevii chestionati reiese ca cel mai puternic motiv care determina experimentarea de SNPP este curiozitatea, urmata de intentia de a-si modifica dipozitia sau starea, respectiv de dorinta de a uita de probleme.
Denumirile comerciale de SNPP mentionate cel mai frecvent de catre respondenti sunt: Diesel, Bonzai, Catana si Magic, primele trei substante apartinand categoriei canabinoizi sintetici, iar ultima substanta apartinand categoriei catinone.
13,6% dintre respondentii care au declarat debutul consumului de droguri la varsta de 13 ani sau mai devreme au debutat in consumul de droguri cu SNPP.
In privinta perceptiei asupra disponibilitatii drogurilor pe piata, SNPP inregistreaza cea mai mare disponibilitate pe piata: 46,8% dintre respondenti apreciaza ca fiind facil accesul la SNPP din magazinele de profil, in timp ce 56,4% dintre elevii chestionati considera ca este usor sa achizitioneze aceste substante prin accesarea magazinelor online, existente pe INTERNET.
32,8% dintre respondenti au afirmat ca au prieteni consumatori de SNPP iar 2,9% ca au frati/ surori consumatori/oare de SNPP. Prezenta consumului de astfel de substante in cercul de prieteni si/ sau in familie constituie factori de risc pentru debutul consumului propriu de SNPP, cu atat mai mult cu cat s-a observat ca acest tip de consum constituie o activitate desfasurata predominant in grup.
Studiul
ESPAD 2011 a fost aplicat in 39 de tari, majoritatea europene, pe un grup tinta format din adolescenti care au implinit varsta de 16 ani in anul desfasurarii studiului si care frecventeaza cursuri de zi in institutii de invatamant postgimnazial. Pana in prezent, au avut loc cinci editii ale acestui tip de studii, in anii 1995, 1999, 2003, 2007, 2011, Romania intrand in proiectul ESPAD incepand cu anul 1999.
Pentru cel mai recent studiu ESPAD realizat in Romania, s-au luat in considerare adolescentii nascuti in anul 1995, esantionul fiind de 2770 de elevi (din care 1279 baieti si 1491 fete), selectati dintr-un esantion de 149 scoli (268 clase a IX a si a X a). Perioada de colectare a datelor a fost iunie 2011.