Sondaj printre romani
74% dintre respondenti sunt de acord cu marirea perioadei de retinere preventiva de la 24 la 48 de ore, se arata in studiul citat de gandul.info. De asemenea, 82% dintre romani considera ca averea unei persoane condamnate care nu-si poate justifica bunurile detinute ar trebui confiscata. Increderea romanilor in justitie a crescut, potrivit acestui sondaj. Astfel, 50% dintre cei intervievati au raspuns ca ar avea incredere sa depuna o plangere la Parchet, in cazul in care ar fi victima unui caz de coruptie. Comparativ, in 2009 procentajul acestora ajungea la doar 32%.
1,5 milioane de dosare in instanta
Numarul celor trimisi in judecata pentru evaziune fiscala si contrabanda s-a majorat in acest an cu 125%, iar pentru infractiuni de coruptie cu 40%. Datele statistice furnizate de Kovesi arata ca numarul inculpatilor a crescut in 2010 la 57.000, cu 15% mai mult decat in 2009. Numarul celor arestati preventiv a fost de 8.659, cu 25% mai mult decat in 2009. In 2010, procurorii au lucrat mai intens. In 2010, au fost achitati doar 1,3% din totalul celor trimisi in instanta. Totodata, au fost inregistrate peste 1,5 milioane de dosare.
Un singur procuror munceste cat zece
La Strehaia, un singur procuror e nevoit sa rezolve toate dosarele primite de la 11 unitati politienesti. Un alt procuror, cel de la Parchetul de pe langa Judecatoria Calafat, a avut de solutionat 2.700 de dosare. In aceste conditii, munca magistratilor este titanica.
Retinerea prelungita, un subiect sensibil
De ce se doreste cresterea perioadei de retinere, de la 24 la 48 sau chiar 72 de ore? "Atunci cand investighezi dosare privind zeci de persoane si care au zeci de volume, este nerealist sa ceri procurorilor ca, in 24 de ore, sa intocmeasca toate actele procedurale si sa audieze toti inculpatii", a argumentat Codruta Kovesi. Procurorul general subliniaza faptul ca modificarea duratei de retinere la 48 sau 72 de ore a fost adoptata in majoritatea statelor UE, cu acordul CEDO.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212