Salariul mediu net din luna mai a fost de 1.458 lei
inssalariu mediu brutrestauranteconomieproductietransport
Salariul mediu brut din luna mai 2011 a fost de 2.008 lei, cu 2,8% mai mic decat in aprilie, a anuntat INS. In valori nete, salariul mediu s-a situat la 1.458 lei, cu 40 de lei mai mic fata de aprilie.
Valorile cele mai mari ale salariilor s-au constatat in intermedieri financiare (3.698 lei), iar cele mai reduse in hoteluri si restaurante (854 lei). Indicele castigului salarial real pentru mai 2011 fata de luna anterioara (raportul dintre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum) a fost de 97,1%. Fata de octombrie 2009, indicele castigului salarial real a fost de 117,2%, cu 3,4 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in aprilie 2011.
In mai 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul salariului mediu net a fost in scadere fata de luna aprilie 2011 din cauza primelor acordate in aprilie de Paste. Salariile nete din mai s-au diminuat si ca urmare a nerealizarilor de productie, incasarilor mai mici (functie de contracte), dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice ori angajarii de personal cu castiguri salariale mici. Cele mai mari scaderi ale salariului mediu net s-au inregistrat in urmatoarele domenii:
1. Intre 10% - 14% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, captarea, tratarea si distributia apei
2. Intre 8% - 10% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tranzactii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apa, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale)
3. Intre 6% - 8% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, metalurgie, telecomunicatii, silvicultura si exploatarea forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor din tutun, extractia carbunelui superior si inferior
Cresteri ale salariului mediu net fata de luna anterioara s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte), precum si platii integrale a drepturilor salariale, in unele unitati economice care, in lunile anterioare au avut probleme financiare.
Cele mai insemnate cresteri ale salariului mediu net, din sectorul economic, s-au inregistrat astfel:
1. Intre 3% - 5% in tabacirea si finisarea pieilor, fabricarea articolelor de imbracaminte, depozitare si activitati auxiliare pentru transport
2. Intre 1% - 2% in transporturi aeriene, activitati de servicii anexe extractiei, activitati de editare