Razboi total intre marile companii petroliere si procurori
"Jos sechestru" pare sa fi devenit, in ultima vreme, principalul mesaj transmis de catre marile compnaii petroliere catre statul roman. Caruia au ajuns sa nu-i mai ceara nici ajutoare de la stat, nici taierea datoriilor istorice, ci doar ca procurorii sa opreasca isteria instituirii sechestrului, care a devenit, cu adevarat, un fel de sport national.
Si chiar daca, de exemplu, rusii de la Lukoil au anuntat recent ca au reusit sa depaseasca un barem istoric al profitului inregistrat in Romania, conducerea companiei se lupta inca “la baioneta”, in Justitie, cu procurorii care le-au dat pur si simplu cu sechestrul in cap! Si cum, pana acum, la primele termene in instanta, cei de la Lukoil au castigat pe banda rulanta in fata anchetatorilor, este deci de asteptat ca, pana la urma, victoria finala sa-i revina companiei. Dar cu ce preturi?
Probabil cu unele uriase, dupa cum au dezvaluit, culmea, chiar rivalii celor de la Lukoil. Si asta pentru ca managerii celor de la KMGI, fostul Rompetrol Grup nu au mai rezistat si au izbucnit public, transmitand un semnal de alarma uluitor. Pentru ca, desi au recunoscut ca sechestrul instituit de catre DIICOT asupra bunurilor Rompetrol Rafinare nu a afectat operatiunile curente ale companiei. Numai ca masura “exceptionala” instituita de catre procurori a blocat pur si simplu proiectele majore de investitii. Ceea ce inseamna ca nu exista prea mari sanse ca respectiva companie sa-si indeplineasca obiectivele propuse.
Mai mult deact atat, cei de la Rompetrol se plang ca nu pot atrage nici macar noi finantari si asta intr-un moment care se putea dovedi extrem de propice pentru companie, odata cu dezvoltarea proiectului energetic Tengiz din Kazahstan. In plus, prin revocarea autorizatiei pentru antrepozitul fiscal din Navodari, s-a ajuns la suspendarea activitatii de imbuteliere si difuzare a buteliilor casnice pentru sute de mii de locuitori din zona Dobrogei.
Desigur ca, in cele din urma, instanta va stabili daca DIICOT a avut sau nu dreptate sa ia o masura atat de drastica. Pana atunci insa, mai ales stiut fiind ritmul atat de greoi parcurs de catre dosare in instantele din Romania, marile companii petroliere isi vor radicaliza cu siguranta pozitia, unele dintre ele anuntand deja ca studiaza posibilitatea de a solicita compensatii de-a dreptul astronomice celor vinovati. Si cum procurorii de caz nu pot fi sub nicio forma trasi la raspundere, respectivele despagubiri ar putea cadea tot in spatele statului roman. Unul care, dupa ce a renuntat de-a lungul vremii la datoriile mai tuturor companiilor petroliere, poate ajunge acum din nou bun de plata.