O scurta istorie a CV-ului
istoriecvlocuri de muncamodel cvjobleonardo da vinciyoutubefacebook
Privit la modul simplist, CV-ul este documentul in care o persoana isi prezinta studiile, experienta profesionala si capacitatile, in vederea obtinerii unui loc de munca. Totusi, CV-ul este mai mult decat atat. Cu o istorie de jumatate de mileniu si o complexitate asupra careia trebuie sa ne aplecam, acest document trebuie privit ca instrumentul principal pe baza caruia functioneaza atat companiile, cat si piata muncii la nivel mondial.
Dupa cum spuneam, CV-ul are o istorie care se intinde pe durata a 500 de ani. In acest timp, societatea, mentalitatile si sistemele s-au schimbat radical, si continua sa se metamorfozeze de la o luna la alta in timp alert. Pentru a intelege mai bine CV-ul de astazi, trebuie sa stim cum percepeau stramosii nostri acest document, la ce il utilizau si ce continea el.
Astel, va spunem ca primul CV a fost realizat in
1482 de catre geniul renascentist Leonardo da Vinci. La scurt timp, in
1500, un lord englez si-a facut mai multe copii ale unor scurte prezentari ale sale, pe care le oferea persoanelor intalnite in calatorii. El a numit aceste rezumate CV-uri.
Pana la sfarsitul anilor '30, CV-urile erau cerute de foarte putini angajatori. In 1940, aceste documente incepusera sa fie populare, incluzand ca standard detalii despre varsta, situatia maritala, greutatea si religia candidatului.
In 1950 prezentarea unui CV la angajare nu mai era doar o formalitate, ci o obligatie. Pana in 1960, CV-urile incepusera sa includa si detalii despre alte abilitati ale candidatului, precum hobby-urile si interesele.
In 1970, majoritatea angajatorilor solicitau CV-uri batute la masina de scris. In 1983, odata cu aparitia Microsoft Word, multi candidati au inceput sa-si redacteze CV-urile pe computer si sa le livreze pe dischete sau scoase la imprimanta.
In 1995, cea mai populara metoda de trimitere a CV-ului devine, in statele vestice, e-mailul, inlocuind fax-urile, folosite incepand cu 1987.
Un an mai tarziu, in 1996, lansarea solutiei PDF de catre Adobe a facut populara trimiterea CV-urilor in acest format.
Primul CV interactiv a fost trimis in 2002. Cinci ani mai tarziu, in 2007, au inceput sa apara CV-urile video, pe site-ul YouTube.
In 2010, CV-urile au devenit mai scurte (multe companii cer ca acestea sa aiba maxim o pagina) si au inceput sa contina adresele de pe retelele de social media, precum LinkedIn, Facebook sau Twitter, ale candidatilor. Au aparut si primele CV-uri realizate sub forma de infografic.
In 2011, au fost trimise peste 100 milioane de CV-uri in intreaga lume.
CV-ul in 2018
In 2018, societatea depinde de CV. Practic, oricat de mica ar fi firma la care dorim sa ne angajam, ni se solicita un Curriculum Vitae. Pentru a avea sanse cat mai mari de a obtine jobul pentru care candidam, e esential sa avem un CV redactat corect si corespunzator cerintelor angajatorilor.
Exista mai multe tipuri de CV-uri, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei
Un curriculum vitae (CV) este un document scurt, de una sau maximum doua pagini, care iti rezuma experienta profesionala, setul de abilitati si deprinderi, precum si studiile pe care le-ai finalizat. In unele cazuri, el mai poate include si unele informatii personale despre candidat, precum lista de activitati preferate in timpul liber.
Alegerea tipului de CV pe care il redactezi trebuie sa tina cont atat de experienta ta din campul muncii, cat si de natura jobului pe care il tintesti. Astfel, exista urmatoarele tipuri de CV-uri:
1. CV-ul cronologic este modelul preferat de angajatori, pentru ca le permite sa vizualizeze mai usor parcursul tau profesional. Acest tip de CV incepe prin listarea posturilor pe care ai lucrat, enumerate in ordine cronologica inversa, de la cel mai recent pana la primul tau loc de munca. CV-ul cronologic ii avantajeaza mai ales pe cei care au o experienta bogata pe piata muncii si care au un traseu ascendent, pentru ca se va vedea clar evolutia si avansarea lor.
2. CV-ul functional scoate in evidenta mai degraba abilitatile unui candidat si competentele sale intr-un anumit domeniu. Acesta este un model folosit in special de persoanele care nu au experienta de munca, de cele care vor sa faca o schimbare in cariera sau de cei care lucreaza in domenii precum IT-ul, unde angajatorii se axeaza mai mult pe ce stie candidatul sa faca.
3. CV-ul combinat este un CV functional si organizat cronologic, care incepe prin enumerarea abilitatilor si competentelor si continua cu redarea cronologica a locurilor de munca pe care le-ai ocupat. Acest model de CV are dezavantajul de a nu fi foarte atragator pentru angajator si de a se lungi mai mult decat este dispus un recruiter sa citeasca.
4. CV-ul tintit este un model de CV personalizat in functie de un job anume pentru care aplici. Acest tip iti creste sansele de a obtine un loc de munca pe care ti-l doresti foarte mult si este recomandat sa il concepi pornind de la lista de cerinte din anuntul de angajare. CV-ul tintit scoate in evidenta fix acele abilitati si acea experienta relevanta pentru o pozitie anume, astfel incat sa il convinga pe angajator ca te pliezi perfect pe jobul respectiv.
5. Mini CV-ul este un model scurt de CV, pe care angajatorul ti-l poate cere atunci cand esti angajat printr-o recomandare. Acesta este doar o formalitate care sa ii confirme angajatorului ca esti potrivit pentru postul respectiv.
6. CV-ul standard este varianta cea mai solicitata si practicata pe piata. CV-ul standard este util persoanelor care nu au niciun fel de experienta in a redacta un astfel de document si nu aplica pentru posturi de conducere. De asemenea, acest model de CV le permite absolventilor de facultate sa isi evidentieze calitatile, educatia si programele de practica sau voluntariat, astfel incat angajatorul sa fie dispus sa treaca peste lipsa de experienta.
7. CV-ul Europass CV-ul in format european sau Europass-ul este un model de CV standardizat la nivel european, folosit de milioane de persoane si cerut in mod express de unele companii. Tiparul acestui CV se poate obtine gratuit si este structurat pe mai multe sectiuni sau grile standardizate de auto-evaluare. Printre aceste sectiuni se numara si cea referitoare la competentele lingvistice, structurata pe nivele de cunoastere a limbilor straine, precum si categorii legate de studiile absolvite, abilitati, calitati si experienta de lucru.
Europass-ul face parte dintr-o lista de documente ale unei platforme comune de prezentare a calificarilor si competentelor, lansata in 2004 de Parlamentul European si recunoscuta la nivelul intregii Uniuni Europene, pentru a facilita si incuraja migrarea fortei de munca intre statele membre.
Cum se redacteaza un CV?
Dupa ce v-ati ales modelul de CV pentru care vreti sa optati, trebuie sa respectati cateva reguli general valabile. Iata ce aspecte trebuie sa avem in vedere atunci cand ne intocmim CV-ul:
Un CV bine redactat te va face sa iesi in evidenta printre ceilalti candidati si sa iti cresti sansele de a fi chemat la interviu sau chiar de a obtine jobul respectiv. Chiar daca in ultimii ani a devenit populara recrutarea de pe retelele de socializare sau prin intermediul conexiunilor, orice angajator va dori sa vada CV-ul unui candidat, inainte de a-i oferi o pozitie in companie. Astfel, trebuie respectate cateva norme.
Mai presus de toate, CV-ul trebuie redactat corect din punct de vedere gramatical, chiar daca slujba pentru care candidam nu este una intr-un domeniu intelectual. Forma de adresare trebuie sa fie politicoasa, informatiile prezentate clar si intr-o maniera serioasa.
De asemenea, informatiile din CV trebuie sa fie reale, sa prezinte concret perioadele de desfasurare ale respectivelor studii sau activitati profesionale si sa fie structurate corespunzator. De exemplu, intr-un CV standard, vom mentiona ca intre anii X si Y, am fost studenti ai unei anumite institutii de invatamant sau angajati ai unei companii.
Fiecare dintre aceste informatii trebuie incadrata intr-o secventa de text proprie, care anunta de la inceput ce informatii urmeaza a fi prezentate, fara sa se amestece categoriile intre ele. Astfel, vom avea, in principiu, urmatoarele mari categorii: "Informatii personale", "Studii", "Experienta profesionala" "Capacitati profesionale".
Greseli in redactarea CV-ului
Este foarte usor sa se strecoare cate o greseala atunci cand redactam CV-ul, asa ca va prezint cateva erori asupra carora sa va indreptati atentia si, daca e cazul, sa va corectati CV-ul.
Iata cele mai frecvente greseli in redactarea unui CV:
1. Omiterea celor sase puncte
Desi majoritatea oamenilor de HR vor spune ca petrec 5 minute citind fiecare CV, un studiu recent evidentiaza faptul catimpul mediu petrecut de fiecare recruiter cu un CV este de doar 6 secunde. Cele 6 secunde ii permit acestuia doar sa scaneze si nu sa citeasca CV-ul tau.
Portivit studiilor, patru din cele sase secunde sunt dedicate experientei profesionale. Deci, aceasta este categoria care trebuie detaliata atent si relevant. Cele 2 secunde ramase vor fi petrecute de angajator scanand restul CV-ul, in cautare de lucruri extraordinare.
2. Greseli gramaticale
Statisticile arata ca 61% dintre recruiteri vor refuza instant CV-ul unui candidat pentru ca are o greseala de redactare sau de gramatica.
Greselile gramaticale arata faptul ca persoana respectiva nu are insustine anumite notiuni elementare din scoala primara, iar cele de redactare indica o personalitate lipsita de atentie, dezorganizata si neatenta la detalii. Evident, nicio companie nu isi doreste un astfel de angajat, cu atat mai putin daca este vorba despre un job in domeniul intelectual.
3. Aplici la un job pentru care nu esti calificat
Atunci cand ne depunem candidatura pentru un loc de munca, prin trimierea unui CV, trebuie sa fim foarte atenti, daca acel job corespunde cu pregatirea noastra profesionala sau, cel putin, cu experienta profesionala dobandita pana in prezent.
Angajatorii isi doresc personal calificat, care sa aiba studii de specialitate in domeniul respectiv sau o experienta profesionala exceptionala, care sa ateste cunostinte si capacitati solide in desfasurarea respectivei munci.
Speram ca v-au fost de folos informatiile prezentate. Succes in redactarea CV-ului!
Citeste si:
Centenarul Marii Uniri: Astazi, acum 100 de ani. Cum se vedea Romania in presa de acum un veac (XIV)