Numarul saracilor este in scadere
saracieonucombaterestatechinasua
In primul sau discurs ca presedinte, in anul 1949, presedintele SUA, Harry Truman, a declarat ca "mai bine de jumatate din populatia lumii traieste in conditii aproape mizere. Pentru prima data in istorie, umanitatea are cunostintele si aptitudinile necesare pentru a elibera oamenii de saracie".
De la declaratia fostului lider american au trecut 64 de ani, asa ca a fost necesar mai mult timp pentru combaterea saraciei decat estima fostul presedinte american, dar lumea a facut progrese reale in ce priveste eliminarea acesteia.
Potrivit "The Economist", intre anii 1990 si 2000, numarul persoanelor care traiesc in saracie maxima a scazut cu aproape 21 la suta fata de perioada anterioara, in lume existand acum aproape un miliard de oameni care supravietuiesc sub pragul saraciei.
Umanitatea are sansa sa implineasca profetia lui Truman. Din populatia de sapte miliarde de oameni, care traiesc acum pe Terra, circa 1,1 miliarde de oameni supravietuiesc cu mai putin de 1,25 de dolari/zi.
Organizatia Natiunilor Unite a publicat recent un raport in care traseaza principiile de lupta impotriva saraciei, la nivel global. Potrivit acestui raport niciun stat dezvoltata nu se apropie macar de pragul de saracie de 1,25 dolari/zi. De exemplu, in SUA limita veniturilor este de 63 de dolari/zi, pentru o familie de patru persoane.
Exista insa 15 tari in lume unde limita de saracie este un venit putin peste un dolar. Rata saraciei a dat semne ca a inceput sa scada la inceputul secolului XX, datorita cresterii accelerate a economiilor statelor dezvoltate, de la valoarea de 4,3 la suta in perioada 1960 - 2000 la 6 la suta in perioada 2000 - 2010.
Aproape doua treimi din reducerea saraciei provine din cresterea economica. In acest sens, China este responsabila pentru mare parte din succesul impotriva saraciei, economia acestui stat reusind sa scoata circa 680 milioane de oameni din mizerie, in perioada 1981 - 2010.
Specialistii ONU avertizeaza insa ca daca statele bogate nu vor continua sa le traga dupa ele pe cele sarace, iar cresterea economica va incetini, saracia ar putea reveni in forta.
"The Economist" subliniaza ca daca aceste conditii vor fi indeplinite, rata saraciei ar putea ajunge la 1,5 la suta in 2030. In acest caz, numarul persoanelor care traiesc sub limita saraciei ar scadea pana la 100 de milioane, majoritatea fiind in state africane.
In topul celor mai sarace state din lume, potrivit unui raport CIA publicat la inceputul acestui an, se regasesc:
1. Zimbabwe
2. Liberia
3. Burkina Faso
4. Belarus
5. Turkmenistan
6. Djibouti
7. Namibia
8. Nepal
9. Kosovo
10. Siria