Noul Cod al Muncii: Cum poti fi concediat pentru ceea ce inca NU ai facut pentru companie
codul muncii 2011legislatia munciiperformantaevaluareangajatrecrutarehr
Uneori, avem impresia gresita ca putem fi concediati pentru o anumita fapta. Noul Cod al Muncii se bazeaza insa pe evaluarea performantei. Astfel, poti fi dat afara de la locul de munca si pentru ceea ce NU ai facut pentru tine si pentru firma. Performantele sub asteptarile sefilor iti pot aduce rapid si legal concedierea.
Companiile sunt pregatite sa aplice noul set de norme de performanta, noteaza
wall-street.ro, intr-un material exclusiv. Abuzurile sunt la un pas distanta. Program: 9 ore pe zi. Pauza de masa: Inclusa. Disponibilitate de a lucra peste cele 9 ore: Maxima. Productivitate: Mai e nevoie sa-ti spun?
Unii ar spune ca asta e sclavagism. Ei bine, am imbratisat desantat capitalismul, asa ca trebuie "sa ne spalam pe cap" si cu piata libera. Pe o piata libera, rezista doua categorii de oameni: cei care muncesc si cei care se prefac sordid ca muncesc si le reuseste, pana la un anumit nivel.
Codul Muncii e ok, dar nu cred ca avem nevoie de un consult la el, ca sa ne dam seama ca trebuie sa muncim din greu. Evaluarea e la doi pasi si in functie de aceasta, vom continua sau nu cursa.
Pe de alta parte, firmele ar trebui sa spuna clar cum si in ce fel isi vor evalua angajatii. Un lung sir de angajari si concedieri succesive nu va aduce nimic bun. Omul e bun cand ramane. Si cand munceste. Atentie insa! Daca angajatorul va dori sa faca o modificare a regulamentului de evaluare, va avea nevoie de acordul angajatului. Si daca-ti spune domnul sef "esti de-acord cu asta, bine, nu esti, pa si la revedere!?" In situatia asta ipotetica, ce-o sa faci? Iti pierzi jobul sau accepti conditii si mai aspre de evaluare?
"Daca iti faci treaba si esti performant, legea te apara", spune Emil Boc, premierul Romaniei. Inclin sa nu fiu de-acord cu el. Cunosc multi oameni "maziliti" pe nedrept. Oricand ne putem numara printre ei. Boc mai spune ca "la concedierea colectiva, criteriile sociale se aplica dupa criteriile de performanta". Adica, daca esti performant si firma crapa, din cauza altor probleme...Ce primeaza? Performanta depinde si de grup, nu doar de tine, oricat de performant ai fi.
HR-istii mai subliniaza ca angajatorii ar trebui sa stabileasca obiective cat mai aproape de competentele si potentialul lor. "Una dintre cele mai importante probleme ale managementului performantei este modul in care se stabilesc obiectivele", a precizat Simona Podgoreanu, directorul de HR al Agricover.
Mai mult, recruterii n-ar trebui sa actioneze doar pentru ca-i obliga noul Cod al Muncii, ci spre binele firmei pentru care lucreaza.
via |
wall-street.ro