Inegalitatea dintre femei si barbati s-a adancit in Romania
romaniainegalitate barbati-femeiputere politica
Romania a fost retrogradata cu doua locuri in clasamentul World Economic Forum (WEF) referitor la inegalitatea dintre femei si barbati.
Tara noastra a ajuns pe locul 72 din 142 de state. Anul trecut, Romania era pe locul 70, potrivit celui mai recent raport Global Gender Gap Report publicat de WEF.
Romania sta cel mai bine la indicatorul care masoara inegalitatea dintre femei si barbati in ceea ce priveste asistenta medicala, unde ocupa locul 37.
In acelasi timp, numarul mic de femei din Parlamentul Romaniei si aflata in functii de ministru ne pozitioneaza pe locul 91, in ceea ce priveste puterea politica a femeilor.
Tara noastra este intrecuta de Republica Moldova (locul 25), Serbia (54) si Ucraina (56) dar sta mai bine decat Ungaria (93), Cehia (96) sau Japonia (locul 104).
Islanda, Finlanda, Norvegia, Suedia si Danemarca conduc intr-un clasament de 142 de tari evaluate in functie de participarea politica, egalitatea economica si respectarea unor drepturi, cum ar fi cel la educatie sau la asistenta medicala.
In schimb, Ciad, Pakistan si Yemen ocupa ultimele locuri din clasament.
Conform WEF, inegalitatile dintre femei si barbati se reduc rapid in materie de sanatate si educatie, insa, abia in anul 2095, va fi atinsa egalitatea pe plan profesional.
In prezent, oportunitatile pe care le au femeile in plan economic reprezinta numai 60% din cele ale barbatilor, in crestere usoara fata de 56%, acum noua ani.
Pe baza acestei traiectorii, si daca toate celelalte lucrurile raman egale, va fi nevoie de 81 de ani pentru a elimina diferenta.
In functie de regiuni, statele din Europa si Asia Centrala ocupa 12 din primele 20 de pozitii din index, cu una mai putin decat in 2013.
Africa sub-sahariana este reprezentata de trei tari in top 20, iar din Orientul Mijlociu si Africa de Nord cea mai bine plasata tara este Kuweit care ocupa locul 113.