Finala Ligii Europa: Ce-au vazut spaniolii care NU au venit la Bucuresti?
liga europaspaniolibucurestiathletico madridreal madrid
Din cei peste 46 milioane de locuitori ai Spaniei, aproximativ 25.000 au dat navala in Bucuresti in urma cu o saptamana. Cum s-a vazut Romania de la distanta pentru cei care au ramas acasa?
Saptamana trecuta, mandra Atletico Madrid si infranta, dar umitoarea Athletic Bilbao s-au intors acasa. Cu mic, cu mare, madrilenii se imbulzesc in gara Atocha. Poarta insemnele victoriei. Scalda cu entuziasmul lor acelasi loc in care, in primavara lui 2004, scaldau in lacrimi unul dintre cele mai sangeroase atentate din lume.
Dar acum nu este loc decat pentru lacrimi de bucurie. Printre ei, Madalina, o romanca stabilita in Madrid de mai bine de sase ani, isi face loc. Surprinde cateva cadre cu aparatul foto in drumul catre casa. Se intoarce in cartierul in care locuieste, aproape de Atocha, dupa o zi plina de munca. Lucreaza intr-o companie petroliera, in departamentul financiar, unde si-a castigat respectul intregii echipe. Munceste din greu. Rata somajului se apropie alarmant de 25% in Spania. "Nu am iesit in oras sa vad meciul, mi-ar fi placut, dar nu am avut timp", imi spune ea.
Cum s-a vazut, din Madrid, tara ei in acele zile fierbinti pentru fotbalul european si spaniol prin excelenta? Nu vreau sa aflu de la Madalina, ci de la colegii si de la prietenii ei. Cu obiectivitate.
Stadionul, piesa de rezistenta
Ryan Monkerud are 29 de ani, s-a nascut in Valencia, dar locuieste de patru ani in capitala Spaniei. A urmarit memorabila finala intr-un bar, cu prietenii. Nu si-a permis sa isi sustina echipa favorita, Athletic Bilbao, la Bucuresti. "E cam departe, nu?", glumeste el. Pe cat de memorabil a fost meciul, pe atat de putin i-au atras atentia informatiile despre capitala Romaniei. Nu stie nimic mai mult fata de ceea ce stia inainte de meci.
"Cred ca foarte, foarte putini stiau ca meciul se juca in Romania, dar s-a vazut extrem de bine bine organizat", spune Alejandro Llorens (28 de ani) din Granada, de doi ani locuitor al Madridului. Din ziare, i-a atras atentia schimbarea denumirilor statiilor de metrou cu nume de fotbalisti. N-a vrut sa vina in Bucuresti pentru meci, pentru ca este fan inrait al FC Barcelona, dar nici serviciul sau banii nu i-ar fi permis foarte mult. Asa ca a tinut cu Bilbao alaturi de prieteni, acasa, ca spectator al Tele5.
Tot acasa a urmarit meciul si Roberto Marin (32 de ani), din Murcia, madrilen in ultimii cinci ani. Nu s-a numarat printre suporterii niciuneia dintre cele doua echipe, dar a avut ca echipa favorita Athletic. Din toate stirile venite din Romania in acele zile, nu a retinut decat ca in Bucuresti este un stadion nou si frumos "sau cam asa ceva".
Venezueleanului William Willegas (25 de ani), locuitor al Madridului de trei ani, i-a placut foarte mult stadionul spectaculos. "Stadionul s-a vazut foarte curat si intretinut. Iar Bucurestiul – ca un oras foarte frumos", spune el. A stat acasa si a sustinut tot Atletico Madrid. Despre Romania, nu a retinut nimic, nici negativ, nici pozitiv.
Nici pe coasta Mediteranei, in Valencia, Romania nu s-a vazut mai clar. Tara noastra a aparut la stiri doar ca element integrant al unui eveniment sportiv important, dar nimic mai mult, observa Roxana, stabilita acolo din anul 2007. Toti prietenii ei, care au raspuns intrebarilor noastre, au sustinut Athletic Bilbao. "Am vazut un oras primitor, plin de animatie. S-a scos in evidenta doar ca Bucuresti era locatia aleasa pentru finala si aspectul stadionului (nou, modern, frumos)", spune Ibon Dobon (34 ani), nascut in Bilbao.
Bucurestiul, un oras gri, in contrast cu stadionul
Miguel Esteve (30 ani), care lucreaza in vanzari, ca si Dobon, a vazut meciul acasa, singur. Este suporter al FC Valencia si nici nu s-a gandit sa faca atata drum pentru doua echipe care nu ii sunt "de suflet". "In afara meciului, informatia despre Romania a fost aproape inexistenta. S-a remarcat stadionul (frumos, modern)", explica Esteve.
Gemma Contreras (32 ani), customer service in Valencia a tinut cu Athletic Bilbao, dar, intrucat e nascut in Madrid, iar echipa al carei suporter este (Real Madrid) nu a jucat, a ramas acasa. A vazut la televizor Capitala Romaniei drept un oras neprietenos. "Bucurestiul a fost prezentat ca un oras gri, in contrast cu stadionul", spune el.
Junma Infante (34 ani), customer service in Valencia (dar nascut in Buenos Aires, Argentina), a urmarit meciul in casa unui prieten. Nici dupa cei zece ani de Spania nu l-a incercat vreun sentiment de microbist infocat si se declara impartial. Cat despre imaginea tarii noastre, a observat urmatoarele: "S-a pus accentul pe suporterii spanioli in Bucuresti, dar nu s-a evidentiat Romania/Bucuresti ca spatiu individual".
Acasa a vazut meciul si Paolo Fistetto (35 ani) din Valencia (de origine, italian, dar stabilit in Spania de 12 ani). A tinut cu Athletic Bilbao, dar nu e suporterul acesteia. Din nou, nu a primit alte informatii in afara de cele legate de stadion.