Cum sa-ti dai demisia dintr-un job pe care nu-l mai suporti
demisiejobloc de muncacvinterviuangajare
1. Iti urasti actualul loc de munca si vrei sa pleci. 2. Ai incercat sa mai rezolvi ceva, dar ai descoperit ca pur si simplu este timpul sa mergi mai departe. 3. Dupa programul de munca, te duci acasa si trimiti CV-uri, raspunzi la email-uri si stabilesti interviuri.
Asadar, cum trebuie sa te COMPORTI in ultimele zile, saptamani sau luni pe care le petreci la vechiul tau loc de munca? Cum iti planifici evadarea din "Alcatraz"?
1. Continua sa muncesti – In primul rand, daca nu ti-ai gasit un nou job sau nu i-ai anuntat inca pe actualii angajatori de intentiile tale de plecare, poarta-te ca un angajat NORMAL. Gandeste-te, de asemenea, cui o sa pasezi responsabilitatile functiei tale, dupa "debarcare". Munceste insa ca si cum nu ti-ai cauta alt job. O sa-ti pastrezi salariul, in caz ca pici interviul pentru noul job. Nu te lasa pe o ureche.
2. Pastreaza linistea – Nu te
da mare la prieteni si colegi ca "o sa pleci de acolo", inainte de a primi un nou job. Multi oameni si-au ruinat relatiile de prietenie la locul de munca, dupa ce s-au laudat ca vor demisiona, pentru o oferta mai buna.
3. Fa-ti bagajele (nu te grabi) – Incet, dar sigur, incepe sa-ti strangi efectele personale de la birou. Un spatiu de lucru mai confortabil transforma un job intr-o activitate mai suportabila, dar cand este timpul sa pleci, pleaca. Ultimul lucru pe care ai vrea sa-l faci in ziua plecarii este sa cari la masina cutii cu amintiri "office".
4. Socializeaza in continuare – Asigura-te ca vei ramane prieten cu fostii tai colegi.
5. Salveaza (sau sterge) datele personale din calculator – O alta activitate pe care nu trebuie sa o lasi pentru ultima suta de metri este back-up-ul si stergerea datelor personale din calculatorul firmei. Salveaza-ti pe stick USB contactele personale si orice alt gen de fisier care ar putea fi adaugat la portofoliul tau sau in cadrul altor proiecte. Daca ai utilizat la locul de munca si alte aplicatii/programe de interes personal (ai descarcat jocuri, muzica, filme etc), a venit timpul sa salvezi ceea ce se merita si sa dezinstalezi restul. De asemenea, trebuie sa stii ca angajatorii nu-ti vor permite sa pleci din firma cu documente confidentiale.
6. Familiarizeaza-te cu "politica demisiei" - Chiar inainte de a-ti anunta patronul ca demisionezi, familiarizeaza-te cu politica privind demisiile. Asigura-te ca iti vei primi toate drepturile salariale.
7. Revizuieste-ti economiile – Inainte de a-ti da demisia dintr-un job, revizuieste-ti buzunarele. Ai destui bani? Daca vei petrece un timp "intre joburi", calculeaza-ti fondurile de urgenta.
8. Imbunatateste-ti aptitudinile – Perioada de tranzitie de la un job la altul ar putea fi ideala pentru imbunatatirea aptitudinilor personale. Ti-ai actualizat CV-ul astfel incat sa fie pe placul angajatorilor, acum este timpul sa te "actualizezi" si pe tine, sa devii mai bun.
9. Afla detalii cuprinzatoare despre noul tau angajator – Asigura-te ca stii totul despre companiile la care vei merge sa te angajezi. Urmareste aspecte precum cultura corporatista, codul vestimentar, beneficii si studiaza profilul SOCIAL al acestora – conturile de Twitter, Facebook, LinkedIn sau Google +.
10. Demisioneaza discret – A venit ziua plecarii. Demisioneaza repede, nu sta pe ganduri. Ai in fata o noua perspectiva. (sursa:
Lifehacker)