Concediul de crestere a copilului, modificat de la 1 ianuarie 2013
prevederimodificaricopilindemnizatiestimulent
Femeile care vor deveni mamici dupa data de 1 ianuarie 2013, dar si cele care sunt deja in concediu de crestere a copilului vor beneficia de un asa-numit stimulent de insertie, chiar daca au optat pentru un concediu, pana la varsta de doi ani a copilului. Rolul stimulentului este acela de a determina viitoarele mamici sa se reintoarca mai repede la job.
Noi modificari ale legii
Ministerul Muncii, prin Hotararea nr. 1291, aduce mai multe modificari normelor de aplicare a O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului.
Potrivit ministrului Mariana Campeanu, modificarea acestui act normativ era necesara pentru a asigura unitate in beneficiile de asistenta sociala, conform datelor publicate de site-ul cugetliber.ro.
Legea prezenta ofera dreptul sa solicite stimulentul de insertie si persoanelor care au optat pentru concediul pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani.
In acest caz, stimulentul de insertie se acorda lunar persoanelor care au optat pentru acordarea concediului in scopul cresterii copilului si a indemnizatiei lunare, daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia in care persoana a optat pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia in care persoana a optat pentru concediul de cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, precum si de o indemnizatie lunara.
Potrivit sursei citate, valoarea stimulentului de insertie sau de reintoarcere la serviciu este de 500 de lei lunar.
Daca mama sau tatal care a optat pentru concediul de crestere a copilului in varsta de pana la un an, in perioada in care beneficiaza de stimulentul de insertie, solicita acordarea concediului fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de doi ani, nu mai beneficiaza de stimulentul de insertie la reluarea realizarii de venituri supuse impozitului, conform sursei citate.
In contextul in care, celalalt parinte solicita concediul pentru cresterea copilului de cel putin o luna, conform regulii impusa de lege in anul 2012, in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de doi ani, stimulentul de insertie nu se mai acorda.
Se abroga prevederile care stabileau ca drepturile se acorda numai cazul primelor trei nasteri
In plus, in cazul in care parintele care a solicitat concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, realizeaza venituri inainte ca micutul sa implineasca varsta de un an, va primi acest stimulent, numai dupa implinirea de catre copil a varstei de un an.
Legea mai spune ca, daca unul dintre cei doi parinti primeste stimulentul, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an si celalalt parinte se afla intr-o situatie care poate determina un nou concediu pentru cresterea copilului, stimulentul se acorda pana la implinirea de catre copilul anterior a varstei de doi ani.
In situatia in care unul dintre parinti primeste acest stimulent, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an si celalalt parinte se afla intr-o situatie de natura a genera un nou concediu pentru cresterea copilului, plata stimulentului de insertie se suspenda si se acorda indemnizatia pentru cresterea copilului, majorata cu suma de 600 lei.
Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie se cuvin pentru fiecare nastere, respectiv pentru fiecare situatie de adoptie.
Astfel, prevederile care stabileau ca aceste drepturi se acorda numai pentru primele trei nasteri se abroga.