Ce similaritati exista intre romanii, polonezii si cehii care au probleme cu datoriile - STUDIU
romanicehipolonezidatoriikrukcredite
Un studiu comandat de compania de management al creantelor KRUK a relevat faptul ca, in general, romanii, polonezii si cehii au opinii similare privind datoriile si natura acestora. Respondentii din cele trei tari au aceeasi abordare in a sublinia onestitatea atitudinii debitorilor. Cei mai multi sunt de parere ca fiecare debitor vrea sa-si plateasca datoriile, dar este cateodata dificil sa gaseasca o solutie.
Ceea ce au in comun cele trei tari este ca peste 90% dintre respondenti ar dori sa le solicite companiilor de colectare sa le prezinte optiunile pe care le au si se asteapta ca acestea sa-i ajute in privinta platii datoriilor.
Unul din patru romani recunoaste ca are probleme cu plata la timp a obligatiilor financiare. Cand au fost intrebati "Ati intrat in datorii in 2011 – atlfel spus – ati intarziat platile (putin sau mult) sau plata altor obligatii financiare?", 25% au raspuns afirmativ. Unul din opt cehi si unul din 10 polonezi recunoaste ca ar avea aceeasi problema. O explicatie pentru discrepanta este faptul ca in cele doua tari - in special in Cehia - nivelul de trai este mai ridicat decat in Romania.
La intrebarea "Ati facut vreodata un credit/imprumut nou pentru a-l pati pe unul mai vechi", unul din sapte romani a raspuns ca a facut un nou credit pentru a plati unul anterior (15%). Mai putini, dar totusi cu un procentaj semnificativ, cehii (13%) si polonezii (9%) au recunoscut ca cel putin o data in viata au facut un credit pentru a plati unul mai vechi.
Cine sunt persoanele afectate de datorii excesive
Mai mult decat altii, societatea romaneasca este convinsa ca persoanele afectate de datorii sunt mai ales cele care se afla in dificultati financiare in mod accidental, de exemplu din cauza pierderii locului de munca sau a imbolnavirii (78%).
Populatia din Cehia, pe de alta parte, considera ca un motiv important al indatorarii este nesabuinta (30%). Totodata, 17% dintre polonezi, mai mult decat romanii (6%) si cehii(8%), in momentul asumarii unei datorii realizeaza ca le va fi greu sa o plateasca.
Cui cer sfatul datornicii
Romanii au cea mai mare incredere in membrii familiei, pentru a-i ajuta sa-si rezolve probleme financiare (63%).
O treime dintre respondentii polonezi si cehi ar cere sfatul familiei, dar tot o treime dintre ei ar discuta direct cu creditorul sau cu compania de colectare creante. Doar 7% dintre romani ar discuta cu creditorul sau compania de colectare creante. O cincime dintre romani, cehi si polonezi sustin ca stiu ce au de facut si nu trebuie sa ceara sfatul nimanui.
Cand au fost rugati sa-si imagineze o situatie de indatorare, respondentii din toate cele trei tari au vazut o reala oportunitate in a solicita companiei de colectare sa le prezinte optiunile pe care le au (84% - 98%). Un sfert dintre cehi s-ar impotrivi, deoarece nu accepta dreptul unei companii de colectare de a recupara datoriile (26%).
Putini dintre cei intervievati ar incerca sa evite platile prin cererea de a fi absolviti (10% - 12%), prin oferirea de diverse scuze (3% - 9%) sau prin evitarea contactului (2%-3%). Tot cehii sunt cei care spun ca ar cauta alte optiuni (17%), cum ar fi sfatul unui avocat sau ajungerea la o intelegere
Respondentii polonezi sunt constienti ca pot astepta de la compania de colectare incheierea unui angajament de plata in rate (60%). Aceasta asteptare este mai scazuta in Cehia (49%) si Romania (41%).
Un numar semnificativ dintre respondentii din cele trei tari se asteapta la intelegere din partea companiei de colectare (20% - 35%). Amanarea termenului final de plata este raspunsul unei minoritati dintre respondenti (6% - 11%).