Cati oameni s-au sinucis din cauza recesiunii
sinucidericrizarecesiunestudiiguvernesomaj
Criza economica din Europa si America a determinat peste 10.000 de persoane sa-si ia viata, anunta cercetatorii britanici.
Un studiu publicat in British Journal of Psychiatry arata ca numarul sinuciderilor a crescut vertiginos.
Cercetatorii au declarat ca unele decese ar fi putut fi evitate, in conditiile in care unele tari nu au inregistrat o crestere a ratei sinuciderilor.
Importanta serviciilor medicale si de asistenta psihologica este esentiala, scrie BBC.
Studiul realizat de University of Oxford si London School of Hygiene & Tropical Medicine a analizat informatiile despre cetatenii din 24 de tari europene, SUA si Canada.
Somajul si datoriile, adevarate pietre de moara
Rata sinuciderilor a scazut in Europa pana in 2007. In 2009, a crescut insa cu 6,5%, un nivel mentinut pana in 2011.
S-au inregistrat cu 7.950 mai multe sinucideri, informeaza cercetatorii. Numarul sinuciderilor a scazut in Canada, dar a crescut in momentul izbucnirii crizei din 2008; astfel, in Canada s-au inregistrat cu 240 mai multe sinucideri.
In SUA, numarul sinucigasilor a crescut in urma recesiunii; SUA au inregistrat cu 4.750 mai multe sinucideri.
Pierderea jobului, executarea silita si datoriile au cantarit greu asupra moralului oamenilor care au decis sa se sinucida.
Totusi, in unele tari, situatia nu s-a schimbat. Suedia, Finlanda si Austria au inregistrat aceeasi rata a sinuciderilor in timpul crizei economice.
Unul dintre cercetatori, Dr. Aaron Reeves, din cadrul University of Oxford, a explicat: "O intrebare esentiala este daca aceasta crestere a numarului de sinucideri poate fi sau nu evitata".
"Exista dovezi care arata ca recesiunea determina majorarea numarului de sinucideri, dar acest lucru nu este valabil pentru toate tarile - Austria, Suedia si Finlanda fac exceptie de la regula", spune Reeves.
"Politica are o importanta deosebita. Aceste tari investesc in furnizarea de joburi pentru oameni, in training, in consiliere si chiar in majorarea salariilor celor mai putin bogati. Pe timp de criza, trebuie sa iei decizii grele. Guvernele au datoria sa ofere sprijin si protectie celor vulnerabili - aceste servicii ii ajuta pe cetateni sa treaca peste criza economica", explica acesta.
Andy Bell, din cadrul Centrului pentru Sanatate Psihica, a spus: "Studiul arata ca ne temem de urmari: somajul, nesiguranta jobului si multi alti factori asociati cu recesiunea sunt asociati cu o stare psihica precara, care poate determina decizia de sinucidere".
"Este important sa prevenim asemenea situatii, sa ii identificam pe cei care sunt expusi in fata unui asemenea risc", explica Andy Bell.
Beth Murphy, din cadrul ONG-ului Mind, subliniaza: "Incepand cu 2008, tot mai multi oameni au contactat Mind Infoline, fiind ingrijorati cu privire la impactul lipsei banilor si al somajului asupra starii lor morale. Redundanta si circumstantele vietii, afectate de recesiune, pot duce la depresie, frica si ganduri suicidale si ORICINE este vulnerabil, fie ca a avut sau nu probleme psihice inainte de acest moment de cotitura".
"Unii oameni nu mai pot face fata poverilor si incep sa simta ca singura solutie este SINUCIDEREA", avertizeaza Murphy.