Cati maidanezi sunt in Capitala. Cum stau celelalte orase mari la acest capitol
maidanezicaini vagabonzibucuresticapitalaprotectia animalelor
Cand se lasa intunericul in oras, cainii devin stapani absoluti. Nu porti merge singur, fara o geanta grea cu care sa te protejezi. Nici ziua nu e mai bine. Pe unele alei din parcuri gasesti haite intregi care ataca impreuna, aleatoriu, mame cu carucioare, domni in varsta, biciclisti si copii cu role.
Problema cainilor fara stapan intra in prima pagina a ziarelor odata cu oameni omorati sau muscati pana la mutilare de animalele slabaticite. Asa s-a intamplat si saptamana aceasta, cand o femeie de 49 de ani a fost aproape mancata de vie de cainii comunitari de pe domeniul public.
Anul trecut, peste 10.00 de mii de bucuresteni au ajuns la Matei Bals pentru tratament antirabic. Cu 50.000 de caini umbland liberi pe strazi, oamenii sunt intr-un pericol permanent.
Municipalitatea are obligatia sa stranga cainii de pe strazi. "Am cerut Primariei Capitalei sa stranga cainii de pe strazi si sa-i duca la adaposturi", a declarat pentru jurnalistii de la Gandul prefectul Mihai Atanasoaiei.
Directorul Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), Robert Antonio Lorentz, a spus ca au inchiriat un adapaost la Fundulea, cu o capacitate de cazare pe viata a 20.000 de caini comunitari. Chiria este de 8.000 de euro pe luna. Intre 200.000 si 300.000 de euro costa custile mobile in care vor sta animalele. Se vor face investitii si in adapostul de la Mihailesti, in jur de 1 milion de euro, pentru a-i creste capacitatea de la 226 la 2.000 de animale. Robert Antonio Lorentz a mai precizat catre Gandul ca primaria continua programul de sterilizare care este unul nemutilant, deoarece operatia se face burta, iar cainii pot sa-si pastreze testicolele in continuare.
La Iasi, lunar sunt alocati 80.000 de lei pentru activitati legate de hingherit, dar un iesean ajunge zilnic la spital pentru tratament antirabic. La Oradea situatia pare a fi sub control, caci, dupa cum declara directorul SOS Dogs, Lazar Carol, 80% dintre caini sunt sterilizati, numarul lor fiind, oricum, in jurul miilor, nu a zecilor de mii.
Situatia se schimba la Craiova, oras bantuit de haite zgomotoase, foarte asemanator cu ceea ce se intampla in Bucuresti.
Ce este interesant e ca, la Brasov, s-a demarat programul BOC, Brasovul, Oras Civilizat, un parteneriat intre SPGA, Asociatia "Milioane de prieteni", DVSVA si Politia Brasov, pentru a diminua cumva numarul de caini, pentru a preveni atacurile salbatice la adresa oamenilor.
Timisoara are si ea cod rosu, cu cei 12.000 de maidanezi concentrati la periferii.