Cati bani se strang din ecotaxa pe pungi si sacose din plastic
pungi plasticreciclarebani pungi plastic
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) estimeaza venituri de 19 milioane de lei, in acest an, din ecotaxa de 0,1 lei pe bucata de punga si sacosa din plastic pentru cumparaturi, comercializate in magazinele din Romania.
Bugetul de venituri si cheltuieli al institutiei pe anul 2015 prevede ca, din totalul incasat, 18,050 de milioane intra in bugetul de venituri si cheltuieli al Fondului pentru Mediu, iar 950.000 de lei in cel al AFM, gestionara Fondului pentru Mediu, relateaza Agerpres.
Din bugetul total de venituri si cheltuieli al AFM reiese ca, in 2015, vor fi realizate venituri in cuantum de 1,071 miliarde de lei si cheltuieli similare cu veniturile.
Veniturile Fondului pentru Mediu sunt estimate la 1,017 miliarde de lei, iar cheltuielile la 1,022 miliarde.
Datele AFM arata ca, in Romania, cantitatea de pungi de plastic comercializate in 2010 a fost dubla, comparativ cu 2009, si este in continua crestere, ca urmare a numarului in crestere de mari magazine.
Fiecare european foloseste, in medie, circa 500 de pungi de plastic pe an, dintre care 92% sunt de unica folosinta.
Dintre cele 100 de miliarde de pungi de plastic folosite anual in Europa, numai 6,6% sunt reciclate.
California, Franta, Italia, orase din Australia, Marea Britanie si SUA au interzis folosirea pungilor de plastic de unica folosinta care nu sunt biodegradabile si compostabile.
In noiembrie 2014, reprezentantii celor 28 de guverne din Uniunea Europeana au parafat un acord pentru reducerea drastica a utilizarii pungilor din plastic, pana in anul 2025.
Europenii va trebui sa foloseasca sacose din materiale textile sau din hartie.
In 2025, consumul anual nu ar trebui sa depaseasca 40 de pungi pe cap de locuitor, in conditiile in care media europeana a fost de 178, in 2010.
Potrivit Comisiei Europene, anual, peste 8 miliarde de pungi din plastic devin deseuri, afectand mediul de viata al pestilor si al pasarilor.