Care au fost efectele reducerii TVA la faina si paine
victor pontaproiectetvapanificatiepainefainacarne
Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu Ioana Maria Petrescu, ministrul Finantelor Publice, au prezentat, miercuri, 17 septembrie 2014, intr-o conferinta de presa, alaturi de premierul Romaniei, Victor Ponta, concluziile studiului privind evaluarea ex-post a efectelor macroeconomice ale reducerii TVA la faina, paine si specialitati de panificatie.
Avand in vedere rezultatele studiului, ministrul Daniel Constantin a precizat ca, dupa un an de zile de la aplicarea masurii reducerii TVA pe lantul morarit-panificatie, mediu de afaceri este mult mai sanatos, ca urmare a faptului ca societatile care in septembrie 2013 erau in insolventa au reusit sa depaseasca perioada dificila datorita reducerii fiscalitatii.
De asemenea, numarul societatilor comerciale evazioniste din acest sector s-a diminuat, in timp ce numarul salariatilor cu carte de munca, activi in zona de productie si comercializare a painii, a crescut semnificativ.
”In perioada septembrie 2013 – iunie 2014, pretul painii, in medie, s-a diminuat cu 10,25%, iar productia fiscalizata de faina de grau si secara a cunoscut un avans de 16%, iar productia de paine, o crestere de 18%. Per total, reducerea evaziunii fiscale poate fi estimata in jurul cifrei de 300 de milioane de lei”, a concluzionat Daniel Constantin.
Ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, a subliniat ca masura reducerii TVA s-a dovedit a fi una corecta pentru piata de morarit si panificatie.
La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat: ”Proiectul reducerii TVA-ului in sectorul morarit si panificatie a fost unul de succes. Exista trei puncte esentiale fara de care niciun proiect de acest fel nu poate avea succes. Calculele, curajul de a lua aceasta masura si parteneriatul cu mediul privat. Astfel, avem mai multi angajati fiscalizati, productie mai mare, incasari mai mari la buget. Acest lucru imi da speranta ca si alte masuri, deja adoptate, cum este reducerea contributiilor de asigurari sociale, vor avea dupa un an de zile acelasi succes. Romania poate si trebuie sa reduca TVA-ul si pentru alte categorii de produse agroalimentare, in principal la sectoarele legume-fructe si carne”.