Cand esti nou implantat ca sef de departament
sef departamentrecrutare internarecrutare externa
Am intalnit adeseori directori care au in subordine oameni ostili, care dadeau randament inainte si care nu mai dau randament dupa ce seful de departament a fost numit. Iar cu subordonatii mai in varsta problema apare adesea greu de realizat. Daca ajungi (sau esti) in aceasta situatie, ce e mai potrivit sa faci?
Raspunsul se bifurca in functie de cum ai ajuns pe postul de
sef de departament: prin promovare sau venind din afara. Sunt doua situatii diferite, cu doua efecte diferite si cu abordari diferite. Pentru aceasta este bine sa aflati ceva ce HR managerii cunosc foarte bine, dar restul managerilor… mai putin.
Recrutarea interna (cand esti promovat din interior) are avantajul unui
timp mic de integrare in noul post (nu este necesara integrarea in cultura organizationala, acomodarea cu relatiile ierarhice etc.) si deopotriva dezavantajul major al posibilei tensionari a atmosferei de lucru datorita frustrarilor candidatilor respinsi, demoralizarii acestora… ceea ce complica lucrurile daca unii dintre ei sunt dintre cei ce isi doreau postul ocupat de tine. S-ar putea sa fii invidiat(a) de cei care ravneau pozitia, iar acestia sa puna „frana” ori de cate ori au posibilitatea.
Recrutarea externa (atunci cand vii din afara) poate sa aduca
idei si cunostinte noi, prevenind rutina, practicile neeficiente,
adaptare mai grea la cerintele departamentului decat in cazul angajatilor proprii si poate aduce sau poate sa evite
frustrarea in randul angajatilor proprii, care pot avea atitudine de
ostilitate fata de noii veniti, de demotivare etc.
Practica arata ca posibilitatea de frustrare si de obstacol este mai mica atunci cand vii din afara decat cand te ridici din randurile fostilor colegi. Am intalnit chiar cazuri in care salariatii unui departament, fie din frica de a fi promovat si incarcat cu raspunderi, fie din grija ca unul sau altul din colegi sa nu promoveze (capra vecinului…), sa rasufle usurati cand s-a propus un
sef de departament „din afara”.
Ce e de facut?
Cateva lucruri sunt general valabile:
1. Asculta-i pe rand toti cei din subordine (sau, daca departamentul e prea mare, pe liderii informali)
Mai ales daca vii „din afara” e util sa deduci cine pe cine simpatizeaza, cine cui ii este ostil, pe cine a persecutat vechiul sef. In cunostinta de cauza poti restabili echilibrul, aducandu-ti-i aproape pe toti. In primele zile ca sef de departament la o societate mare, am adunat salariatele din departament, aflate in conflict din cauza ca unele fusesera mai egale decat altele si le-am spus ca in fata mea sunt cu toate egale si ca singurul criteriu de apreciere e profesionalismul, nu barfa. Lucrurile s-au linistit instantaneu.
A doua recomandare deriva firesc din prima:
2. Lauda cand e de laudat (si lauda in public)
si cearta cand e de certat (si fa-o intre patru ochi)
Suntem adesea tentati, ca sefi de departament, sa prezentam lucrurile ca si cand noi am avea 80% din merit. Daca ar fi asa, nu am mai fi coordonatori. Or, am fost numiti coordonatori, urcand din pozitia de executant. Deci coordonam o echipa, iar rezultatele se datoreaza (si) echipei. Recunoasteti in public eforturile incununate de rezultate ale echipei si veti vedea schimbarea!
O doamna manager de HR zicea asa: „i-am comunicat Directorului general ca numai eu am voie sa imi cert salariatii din subordine”. Poate e putin cam exagerat, dar e plin de miez.
3. Nu evalua si nu cataloga de la inceput – ai toate sansele sa gresesti. Si multi manageri gresesc grav aici, indepartandu-si noii salariati. Poate ai salariati demotivati de fosta conducere, poate ai salariati care doar lucreaza „la imagine” si nu la rezultate. Pot fi multe situatii.
4. Cand ai salariati mai in varsta, care pot fi ostili, lipsiti de randament, problema e mai complicata pentru multi din noii manageri, dar ii eficie
ntizezi rapid pe acesti salariati – experienta arata! – prin cativa pasi simpli…
…detalii complete in lucrarea “Ghid Complet pentru Seful de departament" >>
Articol realizat de Horatiu Sasu
Consultant in afaceri