Bucurestenii ocupati cu protestele de strada si-au uitat propria sarbatoare!
bucurestiprotestesarbatoare
Orasul cel mai mare al tarii si-a pierdut din culoare si caldura anul acesta, iar Zilele Bucurestiului, desfasurate intre 19-22 septembrie si-au diluat esenta pe fondul protestelor de strada. Stim ca au fost 15.000 de protestatari pe strazile Bucurestiului dar nu stim daca au fost cateva mii in Centrul Vechi si celelalte puncte in care s-au serbat cei 554 de ani de la atestarea documentara a orasului.
Putini bucuresteni s-au incumetat sa infrunte blocajele din oras si vuietul protestelor pentru a aplauda in spatiiile deschise, unde au avut loc evenimentele aniversare, stradania unor artisti. Pe strada Franceza s-a montat scena, ca si in anii precedenti, pentru ce-a de-a treia editie a Galei Folk You! Florian Pitis. La un moment dat era mai multa lume la Carul cu Bere, desi pe scena au urcat, printre altii: Vama, Taxi, Viţa de Vie, Paula Seling sau OCS.
In sase statii de metrou s-a desfasurat un festival de muzica clasica care a atras la fel de putina lume. Nici traseele culturale nocturne, continuarea fireasca a proiectului “Cu bastonul prin Bucuresti”, nu au avut prea mare succes. Manifestari ceva mai animate au avut loc in Parcul Titan - “Sarbatoarea cantecului romanesc”, eveniment organizat in memoria Mariei Tanase, la 25 septembrie implinindu-se 100 de ani de la nasterea artistei. Au participat, cu piese din repertoriul marii artiste formatia academica de camera Brass Quintet Bucuresti şi mezzosoprana Claudia Maru Hanghiuc, Muzica Reprezentativa a Armatei Romane, Cornelia Tihon si Taraful Daniel Badoi si trupa Hara. Seara s-a incheiat cu un concert extraordinar Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Tandarica, Jozsef Kappl si invitatii lor.
La Palatul Mogosoaia a avut loc un eveniment paralel, Gala de Opereta „Viata e frumoasa” ce a inclus o selectie de arii si duete din cele mai cunoscute operete din repertoriul romanesc si international, scrise de Franz Lehar, Emmerich Kalman, Paul Abraham, Frederich Loewe, Francis Lopez sau Gherase Dendrino. In program au fost incluse fragmente din operetele „Lasati-ma sa cant”, „Vaduva vesela”, „Silvia” „My Fair Lady”, „Tara surasului”, „Contesa Maritza” sau „Bal la Savoy”, interpretate de prim-solistii Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”. Spectacolul s-a desfasurat intr-un cort instalat in curtea palatului, dar nici aici interesul nu a fost prea mare. Era parca mai multa lume si miscare in jurul celor trei perechi de miri venite aici pentru obisnuitele sedinte foto.
Dar cel mai interesant eveniment, care inca se desfasoara, pana la 28 septembrie, este cel organizat de Biblioteca Centrala Universitara Carol I, langa care, vreme de mai bine de o saptamana, se deruleaza festivalul Strada de C’Arte. Strada Boteanu a fost inchisa circulatiei rutiere, cele mai importante edituri si librarii fiind prezente cu cele mai interesante aparitii editoriale. In paralel, in salile si aulele bibliotecii au loc recitaluri de poezie, concerte live de jazz si blues, lansari de carte, proiectii de filme, expozitii de arhitectura si arta contemporana, precum si ateliere de pictura si desen dedicate copiilor.
Un program dens, extrem de ofertant care si-a asteptat si inca isi mai asteapta spectatorii si vizitatorii, dar care a fost, anul acesta, cuprins parca de o tristete si un dezinteres apasatoare. Sa fie oare de vina vremea capricioasa, de toamna, sau plictiseala de dupa vacanta de vara?
Foto: Dan Manusaride.