BBC: Rosia Montana si razboiul de zece ani al aurului din Romania
bbcrosia montanajoburiaurrmgcproiect
Orasul transilvanean Rosia Montana se afla in centrul unei dezbateri aprinse in Romania. Politicienii ezita sa dea unda verde pentru un mare proiect minier aurifer in regiune. Cei de la BBC au fost "alertati" de o reclama televizata, care a rulat in toamna lui 2011, despre Rosia Montana. O femeie din zona apela la telespectatori, rugandu-i sa inteleaga nevoile celor din orasel. Nu au de munca, spunea ea, si Rosia Montana are nevoie de o redresare a minei de aur, pentru a beneficia de noi joburi.
"Romania este una din cele mai sarace tari europene si inregistreaza un somaj ridicat, astfel incat promisiunea investitorilor straini, care doreau sa redeschida mina de aur comunista din Rosia Montana, a reprezentat o tentatie", scrie
BBC.
Rosia Montana Gold Corporation este compania din spatele proiectului, gandit inca din anii '90. Romania ar putea beneficia de 19 miliarde de dolari de pe urma proiectului cu aur, care ar genera mii de locuri de munca.
Avem insa o problema de etnicitate, noi, cei imprumutati de FMI in 2009, scrie BBC. Politicienii ezita si tot ezita, in privinta proiectului de la Rosia.
Nu toata lumea este insa de acord cu proiectul mentionat. Si ce daca e somaj? "Daca proiectul ar incepe, viata mea aici s-ar incheia", spune Sorin Jorca, localnic din Rosia Montana, pentru programul Crossing Continents, realizat de BBC.
Ce ar putea pierde acest om? El vorbeste din mica sa gradina: "Mi-as pierde casa, mormintele parintilor mei, biserica si mostenirea care ne apartine. Industria miniera este murdara, proiectantii vor folosi tone de dinamita, in fiecare zi. Ganditi-va la zgomot, la toxicitate - viata ar deveni imposibil de trait", precizeaza Jorca.
Rosia Montana Gold Corporation doreste sa redeschida o mina, care functiona pe vremea comunistilor. Jorca a instituit un grup de opozitie - The Rosia Montana Cultural Foundation - Fundatia Culturala Rosia Montana - si doreste sa se opuna proiectului.
Totusi, protestatarii precum Jorca se afla in minoritate, scrie BBC. Cei mai multi cetateni vor demararea proiectului aurifer in zona, precizeaza reporterul care a realizat articolul citat de noi. "Este singura ocazie de a mai lucra", a declarat un barbat din zona. "Ultimele trei generatii ale familiei mele au fost formate din mineri si eu vreau sa lucrez acelasi lucru", a spus altul. "Cei mai multi vor ca mina sa fie deschisa".
MII DE JOBURI
Toti oamenii cu care BBC-ul s-a intalnit in Rosia Montana "par" ca lucreaza pentru RMGC - excaveaza, renoveaza si asteapta ca mina sa fie deschisa. Potrivit RMGC, 95% dintre localnici vor ca proiectul sa inceapa si orasul este impanzit cu bannere galbene, care ii anunta pe calatori ca au de a face cu un oras minier.
Daca directorul RMGC, Dragos Tanase, va obtine aprobarea, proiectul ar putea deveni realitate. "Romania are sansa uriasa a mineritului. Daca dezvoltam aceasta industrie, putem genera zeci de mii de joburi in zone precum Rosia Montana", a subliniat Tanase. "Daca mina nu va fi inaugurata, acest oras va muri".
Tanase mizeaza si pe radacinile sale pur romanesti: "M-am nascut in Romania, am crescut si trait in Romania". Potrivit BBC, aceasta promovare a nationalitatii este lesne de inteles, in conditiile in care RMGC este detinuta si finantata in procent de 80% de Gabriel Resources - o companie miniera canadiana. Guvernul roman detine restul de 20%.
Multi se tem ca nu cumva proiectul sa duca la privarea Romaniei de cea mai valoroasa resursa naturala a sa - si mostenirea in sine. Rosia Montana gazduieste galerii miniere romane vechi de 2.000 de ani, noteaza BBC.
"Dupa ce vom termina aici, nici n-o sa mai observati ca a fost o mina in zona", a mai spus Tanase celor de la BBC. "O sa investim banii din minerit in mostenirea Rosiei Montane. O sa investim in hoteluri si un mediu sustenabil".
Fostul ministru de finante si candva angajat al RMGC, Sebastian Vladescu, a declarat pentru BBC ca in timpul mandatului sau, multi politicieni, printre care si presedintele Traian Basescu, s-au pronuntat in favoarea proiectului.
Vladescu a mai precizat ca politicienii sunt predispusi la "izolare", atunci cand trebuie sa ia decizii importante, temandu-se de acuzatiile de luarea de mita - nefondate, de altfel - vehiculate de opozantii proiectului si presa, din cauza contractelor valoroase.
"Cand reduci pensiile si salariile, nimeni nu va crede ca ai fost mituit. Cand discutam despre un proiect de 1,5 - 2 miliarde de dolari, se contureaza imediat o discutie legata spaga", a mai spus Vladescu.
"Credem ca problema are implicatii foarte mari pentru Romania si a generat o reactie negativa atat de semnificativa, incat trebuie tratata cu cea mai mare seriozitate", a declarat, la randul sau, ministrul mediului, Rovana Plumb.
Viitorul proiectului aurifer de la Rosia Montana ramane incert. A mina sau a nu mina, aceasta este intrebarea, conchide reportajul BBC.