Analizele Manager.ro: Integrarea est-europenilor in Occident ramane o chestiune dificila. Studiu de caz
locuri de munca in occidentest-europenimuncitori polonezi
Sunt cca 150.000 de polonezi in Olanda, iar prezenta lor masiva in orase ca Rotterdam, Utrecht, Amsterdam si Haga creeaza nemultumiri. Autoritatile de aici folosesc expresia "tsunami polonez" pentru a descrie intr-un mod foarte sugestiv cresterea numarului acestor imigranti in orasele lor, reprosandu-le faptul ca aglomereaza piata muncii, ca profita de sistemul ajutoarelor de la stat si ca traiesc intr-un stil impropriu, inghesuiti in adaposturi-ghetou.
Ce nu spun insa olandezii este ca locurile de munca pe care le obtin polonezii sunt in domenii “injositoare” pentru localnici, cum ar fi horticultura, transportul, constructiile sau procesarea carnii, ca ajutoarele de stat nu se dau oricui si ca adaposturile-ghetou, unde stau chiar si cate 10 oameni intr-o camera, constituie singura optiune pentru nou-venitii care nu si-au facut inca un rost si care nu pot plati chiria unor apartamente decente.
Acesti oameni trebuie sa faca eforturi majore, mai intai pentru a obtine un venit cat de cat multumitor si apoi pentru a se integra in societatea olandeza. Dar daca primul scop, cel al venitului multumitor, este cat de cat realizabil, cel de-al doilea, al integrarii, este complet iluzoriu: polonezii - si imigrantii in general - sunt izolati atunci cand sosesc in Olanda si asa raman. Singurul lor contact cu localnicii este cel cu supervizorii lor de la locul de munca, un contact oricum limitat si care nu le permite nici macar sa se familiarizeze cu limba.
Si-atunci ce optiuni au? Isi formeaza propriile lor comunitati, paralele cu societatea olandeza, in care, logic, nu au motive sa se comporte altfel decat in Polonia natala: comunica in poloneza, beau, sunt galagiosi si astfel simpla lor prezenta deranjeaza. In Rotterdam, de exemplu, in zonele unde s-au format astfel de comunitati, localnicii nu isi mai recunosc cartierul, se simt invadati, iar sentimentele lor de antipatie la adresa polonezilor alimenteaza discursurile politicienilor populisti/extremisti.
Unele voci (oficiale) au propus chiar la un moment dat ca polonezii si alti imigranti din Europa de Est care nu isi gasesc de lucru timp de 3 luni consecutiv sa fie trimisi inapoi in Polonia sau in tarile lor de origine, lasand astfel sa se inteleaga ca, fara mijloace de subzistenta, imigrantii din tarile UE ar trebui sa-si piarda dupa 3 luni dreptul de sedere in Olanda – o aberatie daca ne gandim ca, in mod logic, o asemenea masura ar trebui sa ii vizeze si pe cetatenii germani sau francezi. Si aceleasi voci au propus si ca accesul la alocatiile sociale sa fie rezervat persoanelor care stiu limba olandeza.
In fata acestor atitudini discriminatorii, guvernul polonez nu a intarziat sa reactioneze. Ministerul Afacerilor Externe polonez a adresat o scrisoare oficiala Curtii de la Haga, subliniind faptul ca ideea de a-i expulza din Olanda pe polonezii fara loc de munca ar pune sub semnul intrebarii una dintre libertatile fundamentale ale UE, cea a liberei circulatii a persoanelor. Iar efectul acestei interpelari oficiale a fost imediat: Viviane Reding, vicepresedintele Comisiei Europene, insarcinata cu justitia, drepturile fundamentale si libertatile civile, a avertizat Olanda sa evite orice tentativa de a incalca regulile comunitare.
In alta ordine de idei, dupa cum era de asteptat, atitudinea ostila a olandezilor a provocat furia organizatiilor polonezilor care traiesc in Olanda. Malgorzata Bos-Karczewska, responsabila a site-ului comunitatii poloneze si presedinta a Asociatiei expertilor polonezi in Olanda, a publicat in cotidianul NRC Handelsblad un articol dur la adresa ipocriziei olandeze. “Olanda ne-a chemat aici si acum ne da afara. Atunci, haideti sa plecam!”, scrie ea, recomandandu-le compatriotilor ei sa mearga si sa se instaleze in Germania, o tara care si-a deschis inca de la inceputul lui 2011 piata muncii pentru cetatenii polonezi.
Conform unui sondaj din 2010, 68% din olandezi considera ca tara lor nu are nevoie de polonezi. Dar gresesc. Producatorii agricoli din Olanda spun ca daca polonezii si-ar face bagajele ei ar ramane instantaneu fara forta de munca. Si cine le-ar culege atunci merele si rosiile? Olandezilor nici prin cap nu le trece sa se coboare la un asemenea nivel.