Analiza: Angajatii, dezinteresati de locurile lor de munca
locuri de muncaproductivitateforta de muncaromaniagallupconcedii
Americanii nu sunt straini de munca si respecta o "traditie" a concediilor putine si programelor de lucru riguroase. Un studiu recent realizat de Gallup arata ca multi americani sunt nemultumiti de locurile lor de munca. Mai mult, doar 13% dintre angajatii intervievati in 142 de tari, printre care si Romania, se considera implicati in munca lor. Forta de munca este "deprimata" si productivitatea are de suferit, in contextul in care inovatia si viteza sunt absolut necesare si multe companii risca sa ramana in urma.
Cele mai frecvente motive pentru care angajatii lucreaza fara a manifesta un interes deosebit fata de munca respectiva tin de deadline-urile exagerate, extenuare, procesele intrerupte si lipsa aprecierii din partea sefilor. Cei mai multi angajati sunt obligati sa-si schimbe prioritatile in fiecare zi si nu pot finaliza un anumit proiect, de exemplu, care le-ar putea aduce un pic de recunostinta. Astfel, devin mai neproductivi si intra intr-o stare de "lehamite".
Productivitatea scazuta poate "ingheta" evolutia companiilor. Exista insa si solutii pentru rezolvarea acestor probleme.
Ofera-le angajatilor recunostinta de care au nevoie
Poti sa le trimiti un email de multumire, un semn de recunostinta; asigura-te ca ai felicitat fiecare membru al echipei, pentru contributia sa la succesul unui proiect. Cu cat sefii stiu sa multumeasca mai frumos, cu atat se vor simti mai apreciati angajatii respectivi. Si uneori, acest lucru valoreaza mai mult decat banii.
Pastreaza schimbarile majore pentru urmatoarea dimineata
Pe masura ce ziua de munca avanseaza, este lesne de inteles ca vor aparea noi probleme, care trebuie rezolvate imediat; totusi, pentru angajati, aceste schimbari pot fi extrem de frustrante. Instruieste-ti managerii astfel incat sa tina sedinta respectiva in dimineata urmatoarei zile, nu la sfarsitul programului.
Nu te zgarci. Din cand in cand, poti face si "cinste"
"Dragostea trece prin stomac", inclusiv cea a angajatilor fata de sef. Poti face si "cinste", din cand in cand si vei constata, cu siguranta, o majorare a productivitatii. Totodata, momentul reprezinta o oportunitate de a sta alaturi de angajati in aceeasi incapere, intr-un mediu mai relaxat. Chiar daca pauza nu poate fi lunga, gestul tau nu va fi trecut cu vederea de catre angajati.
Instruieste-ti angajatii cum se cuvine
Instruirea angajatilor poate fi costisitoare; totusi, un angajat bine pregatit va munci relaxat si va fi sigur pe el. De asemenea, va lua singur unele decizii bune si astfel, va eficientiza munca din biroul respectiv.
Ofera-le angajatilor oportunitatea de a-si cultiva aptitudinile
Pentru a-ti motiva angajatii, trebuie sa le furnizezi un training adecvat si oportunitatea de a-si imbunatati aptitudinile. Astfel, nu va interveni plictiseala si acestia vor afisa un angajament desavarsit. Cu cat oferi mai multe beneficii, cu atat vei avea un personal de nota 10.
Solicita frecvent un feedback
Feedback-ul este important, in orice situatie. Trebuie sa fii pregatit si pentru critici, nu doar pentru laude. Angajatii trebuie sa stie ca nu vor fi pedepsiti, daca vor fi sinceri.
Defineste cultura companiei si angajeaza oamenii potriviti
Cultura companiei are o importanta majora in orice departament de resurse umane, iar consultantii in domeniu au un rol bine definit. O afacere, o companie nu poate functiona fara o cultura solida - echipele au nevoie de coeziune, obiectivele si asteptarile lor trebuie sa fie comune.
Gallup: "Pulsul" pietei muncii din Europa Centrala si de Est. Romania, printre tarile analizate de specialisti
Gallup a "cantarit" moralul angajatilor din ECE: Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Cipru de Nord, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Turcia.
In randul celor 20 de tari din ECE (analizate de Gallup in 2011 si 2012), 11% dintre angajati se considera implicati total in munca lor, in timp ce 63% nu manifesta un angajament deosebit; de asemenea, 26% dintre angajati spun ca sunt total dezinteresati de munca pe care o desfasoara. De asemenea, locuitorii din Europa Centrala si de Est se numara printre cei care considera in mica masura ca momentul actual este propice pentru gasirea unui job in comunitate.
La nivel regional, 24% dintre angajati spun ca sunt satisfacuti de disponibilitatea unor joburi bune. Nivelurile scazute de incredere in piata muncii ii determina pe angajati sa ramana in companiile unde nu se simt "implicati" - ei nu se "grabesc" sa isi gaseasca alte locuri de munca, unde s-ar simti mai impliniti din punct de vedere profesional.
Timpul trece, leafa merge, am putea spune. Chiar daca gradul de angajament al angajatilor este fluctuant in ECE, in sapte din cele 14 tari analizate, procentul angajatilor dezinteresati este de o treime. Mai mult, in 13 din 14 tari, numarul celor care nu au un interes deosebit fata de activitatea desfasurata este mai mare decat cel al angajatilor implicati. In 8 din 14 tari, exista de doua ori mai multi angajati dezinteresati decat angajati preocupati de munca lor.
Gallup precizeaza ca angajatii cu studii superioare din ECE sunt mai implicati in munca lor, comparativ cu alti colegi.
Cei care au absolvit doar studiile elementare nu au un angajament deosebit fata de activitatea prestata pentru asigurarea unui venit. Angajamentul predomina in randul ocupatiilor care necesita o mai mare educatiei si pregatire intelectuala; aici intalnim si oameni cu functii executive, precum managerii si alti angajati profesionisti. Angajamentul in randul meseriilor care necesita mai mult efort fizic nu este deosebit (2% dintre cei care lucreaza in agricultura/piscicultura/silvicultura spun ca merg la job cu tragere de inima.