ANALIZA: 6 cauze ale numarului mare de SOMERI tineri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: 6 cauze ale numarului mare de SOMERI tineri
In toate statele dezvoltate, numarul de someri tineri, cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, este in crestere. In unele tari, precum Marea Britanie, acest indicator a atins chiar recorduri absolute (21,9%, peste 1 milion de persoane - cel mai mare numar consemnat de cand segmentul este monitorizat).
In Romania, rata somajului s-a situat la sfarsitul lunii octombrie, anul curent, la nivelul de 4,93%. Si in tara noastra, majoritatea celor fara loc de munca sunt tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. Pe aceasta categorie de varsta rata somajului depaseste 20%.
Organizatia Internationala a Muncii, o structura a ONU, avertiza in septembrie 2010 ca somajul in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani a atins un nou record. In lume traiau, la vremea respectiva, 620 de milioane de persoane in acest grup de varsta, iar numarul celor fara un loc de munca se ridica la 82 milioane, cel mai ridicat nivel de cand segmentul este monitorizat (anul 1991).
Cauzele somajului in randurile tinerilor sunt de multe ori aceleasi care stau la baza somajului in general. Sunt insa si anumite elemente specifice care influenteaza ponderea somerilor tineri in numarul total de locuitori fara un loc de munca.
1. Lipsa calificarii. Tinerii fara niciun fel de abilitati sunt greu de angajat. Majoritatea companiilor doresc sa investeasca cat mai putin in formarea initiala a unui nou angajat in aceasta perioada economica dificila. In Romania se intampla acelasi lucru.
Problemele cele mai frecvente intalnite in discutiile avute cu persoanele aflate in cautarea unui loc de munca se refera la pregatirea pe care acestea o au si cerintele angajatorilor, a declarat Maria Mares, directorul executiv adjunct al ANOFM: "Avem tineri - noi ne-am orientat in mod special pe acest grup tinta pentru ca este un grup care are probleme atat la nivelul tarii noastre, cat si la nivel european, iar problema pe care o intampinam cu acesti tineri este ca ei au baza teoretica de pregatire, dar baza practica le lipseste. Sincer, ei nu prea stiu ce vor." Reprezentantul ANOFM a adaugat ca unii tineri "au facut o facultate doar ca sa o faca", fara sa ia in calcul ce va urma dupa absolvire.
Mai mult, studiile recente au aratat ca oamenii care nu s-au descurcat bine in scoala la matematica sau limba meterna isi gasesc mai greu un job.
2. Influente geografice. De obicei "pungi" mari de tineri someri se formeaza in anumite zone ale unei tari, precum orasele mici in care oamenii au obiective de cariera mai reduse si asteptari mai mici de mai bine.
3. Ciclicitatea economica. In acest moment, foarte multi tineri sunt someri din cauza crizei. Companiile prefera, din lipsa de bani, sa angajeze oameni cu experienta, atunci cand chiar au nevoie sa-si mareasca forta de munca. Iar recesiunile economice sunt ciclice in economiile capitaliste, spune Terjan Pettinger, profesor de economie la Oxford.
4. Factori culturali si sociali. Se observa numere mari de tineri someri in zonele influentate puternic de anumite cutume culturale sau religioase. De exemplu, in Israel, ultraortodocsii, care considera ca menirea lor in viata este sa studieze textele religioase, sunt in numar foarte mare someri. De asemenea, au sanse mai mari sa fie someri cei care provin din familii violente sau, oarecum evident, cei care au comis infractiuni in trecut.
5. Economia subterana. S-ar putea ca totusi numarul de someri tineri sa fie mai redus, daca tinem cont de faptul ca in multe state economia subterana, neagra, are o pondere mare.
Astfel, intr-o zona in care piata neagra a muncii este dezvoltata, numarul oficial de someri va fi mai mare decat in alte regiuni, in care economia subterana este mai putin dezvoltata.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"