A fost 2017 un an iesit din comun?
evenimente in 2017retrospectiva 2017
Uitati-va putin la istoria relativ recenta a omenirii. Ies imediat in evidenta cativa ani - 1492, 1789, 1914, 1945, 1989, 2001 - ani in care s-au inregistrat evenimente ce au schimbat pur si simplu fata lumii, ani in care lucrurile au inceput brusc sa evolueze in directii pe care nimeni nu le banuia. A fost si 2017 un astfel de an iesit din comun? O trecere rapida in revista a evenimentelor notabile din ultimele 12 luni ne arata ca 2017 poate fi plasat pe un loc onorabil in clasamentul celor mai importanti ani din ultima perioada, dar... cam atat.
Foarte pe scurt, ce s-a intamplat in 2017? Am avut teste cu arme nucleare din partea Coreei de Nord, atentate teroriste, activarea negocierilor pentru Brexit, atacuri informatice, o eclipsa totala de soare in SUA, cutremure, uragane, agitatia cu independenta Cataloniei, plus o multime de alte evenimente de mai mica anvergura si importanta.
A fost un an special, fara indoiala, dar oare evenimentele pe care tocmai le-am enumerat ni se vor mai parea la fel de importante si in 2030 sau in 2050? Ganditi-va, de exemplu, la anul 1967. Ce va mai spune acum acest an? Probabil nu mare lucru, desi a fost anul in care s-a realizat primul transplant de inima, anul in care a fost ucis Che Guevara, anul razboiului de 6 zile intre Israel si statele arabe.
In mod similar, e de asteptat ca si evenimentele din 2017 sa se estompeze incet-incet si in viitorul nu foarte indepartat ele sa nu mai prezinte importanta decat pentru istorici sau pentru cei implicati direct in desfasurarea lor.
Intr-adevar, oamenii acorda importanta in primul rand lucrurilor care ii afecteaza in mod direct. Din acest motiv, locuitorilor din Manchester, de pilda, s-ar putea sa nu le pese prea mult de anul 1995, anul masacrului de la Srebrenita, in schimb cu siguranta le pasa si le va pasa in continuare enorm de anul 2017, cand un atac terorist produs la concertul cantaretei Ariana Grande s-a soldat cu 22 de morti si 500 de raniti.
Si-atunci, prin prisma acestei ultime observatii, se naste o intrebare foarte interesanta: se poate vorbi despre un an cu adevarat special pentru toata lumea? Se poate vorbi despre
cel mai important an din istoria omenirii?
A numi cel mai important an din istoria omenirii este un demers foarte interesant, deoarece el arata, in primul rand, ce sistem de valori si ce bagaj cultural are cel care raspunde. Pentru crestini, cel mai important an este, desigur, anul nasterii lui Iisus Hristos, pentru musulmani este anul nasterii profetului Mahomed (sau poate anul 622 d.Hr., anul fugii profetului la Medina). Pentru englezi, poate fi anul 878, cand Alfred cel Mare i-a invins pe danezi, pentru marxisti poate fi anul 1867, cand a aparut “Das Kapital”.
Este clar, asadar, ca din moment ce nu exista o singura religie, una universala, cel mai important an nu poate fi unul legat de un anumit eveniment religios. Si nu poate fi nici unul legat de un anumit grup de oameni, pentru ca, asa cum am mentionat, ceea ce conteaza pentru unii nu conteaza deloc pentru altii. Cel mai important an din istoria omenirii trebuie sa aiba legatura cu o “bucata” cat mai mare din omenire, deci nu poate fi decat un an care a influentat de o maniera semnificativa cat mai multe tari si cat mai multi indivizi.
Daca introducem acest criteriu, observam ca neaparat trebuie sa ne referim la un an din perioada moderna. Influenta unui eveniment este direct proportionala cu marimea retelei de interese din jurul zonei/natiunii care a gazduit acel eveniment, iar o astfel de retea nu s-a dezvoltat la scara globala decat in ultimele sute de ani.
Asasinarea lui Cezar, in 44 i.Hr., a fost cu siguranta un eveniment major, care a afectat intreg imperiul roman, dar doar imperiul roman. La fel, caderea Constantinopolului in 1453 a insemnat enorm pentru Europa crestina, dar e greu de crezut ca i-a pasat cuiva de treaba asta in China, Japonia sau Africa.
Deci, cam ce ramane? O prima optiune ar fi anul 1776, anul formarii SUA – un an care poate candida cu succes la prima pozitie a clasamentului daca ne gandim la evolutia acestei tari si la influenta extraordinara pe care a avut-o si o are inca asupra mapamondului.
A doua optiune este anul 1919, cand Tratatul de la Versailles a facut doua lucruri cruciale:
1) a modelat lumea dupa un tipar care, in mare parte, se pastreaza si astazi;
2) a cauzat o trauma atat de profunda in Germania, incat doar prin prisma acestei traume se poate explica preluarea fulgeratoare a puterii de catre un extremist ca Hitler, in 1933. Urmarile pentru intreaga omenire se cunosc.
In fine, avem anul 1945 - sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki, conferinta de la Ialta si, mai ales, o schimbare radicala a modului de a privi lucrurile, cu efecte care se vad si astazi (poate nu e foarte evident, dar NATO si Uniunea Europeana, structuri de care orice tara din lume trebuie sa tina astazi cont, isi au radacinile in acest an 1945).
Asadar, trei propuneri - 1776, 1919, 1945 - si e clar ca e loc pentru multe altele. Dvs. ce propuneri aveti? Care este cel mai important an din istoria omenirii?