8 activitati care te pot ajuta sa-ti recastigi increderea in sine
activitatiincrederecartipiancomunicaretimp liber
Increderea in propriile forte a facut subiectul multor carti, emisiuni televizate, bloguri si alte medii de comunicare, in ultimii 30 de ani. Cercetatorii incerca sa gaseasca noi modalitati prin care putem sa majoram gradul increderii in sine.
Stiinta a trecut la actiune, a studiat comportamentul si consumul de produse media, care pot influenta in mod pozitiv parerea telespectatorilor despre ei insisi.
Printre acele activitati care ne-ar putea determina sa fim mai increzatori in noi se numara petrecerea unui anumit timp pe peretele de pe pagina de Facebook sau o revedere cu tatal.
1. Navigheaza cateva minute pe peretele paginii tale de Facebook.
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Cornell, peretii Facebook pot avea un impact pozitiv asupra utilizatorilor, care cauta sa isi imbunatateasca increderea in sine.
63 de studenti au fost lasati in Laboratorul Social Media al universitatii lor si au stat fie in fata unor calculatoare cu Facebook, fie in fata unora inchise.
Studentii au avut acces, timp de trei minute, la pagina lor de Facebook si la newsfeed; apoi, toti studentii au fost rugati sa completeze un chestionar despre gradul de incredere in propria persoana. Studentii care au stat cateva minute pe Facebook au avut o imagine mai pozitiva despre ei insisi, fata de cei care nu au beneficiat de acces la internet.
2. Fii un fan al activitatilor sportive.
Un studiu canadian realizat de Institutul de Cercetare al Spitalului pentru Copii din Ontario arata ca tinerii supraponderali se simt mai bine in pielea lor, dupa ce exerseaza de doua ori pe saptamana, timp de doua luni. 30 de adolescenti cu varsta cuprinsa intre 12 - 17 ani au fost rugati fie sa faca miscare cu ajutorul unei biciclete de fitness, fie sa joace un joc video, timp de o ora.
Dupa exercitiu, fiecare grup a fost rugat sa spuna cat de competent s-a simtit din punct de vedere academic, social si sportiv. De asemenea, tinerii au fost rugati sa precizeze cum se vad "in oglinda". Cei care au facut exercitii fizice au demonstrat mai multa incredere in sine decat tinerii gameri.
3. Creeaza-ti propriul avatar digital.
Un studiu al Universitatii din Missouri arata ca generarea unui alter ego virtual ii poate ajuta pe oameni sa isi imbunatateasca imaginea despre ei insisi.
Studiul a vizat 279 de persoane, care s-au jucat Second Life (a aplicatie de realitate virtuala foarte populara) si au descoperit ca, cu cat acestea s-au simtit mai apropiate de avatarul lor, cu atat au fost mai dispuse sa traiasca mai sanatos in viata reala. Increderea lor in propria persoana a crescut semnificativ. Avatarul impulsioneaza sentimentele increderii in sine si ii inspira pe oameni sa slabeasca, pentru a arata intocmai ca personajele suple pe care le aleg, atunci cand fac primii pasi in Second Life.
4. Nu te uita la televizor... cu exceptia situatiei in care esti alb (si atunci o sa te uiti mult la micul ecran)
Un studiu publicat de Communication Research arata ca expunerea la televiziune a determinat o scadere a increderii in sine in randul persoanelor de culoare (baieti si fete) si a fetelor caucaziene, in timp ce imaginea de sine s-a imbunatatit in randul barbatilor albi.
De-a lungul unui an, cercetatorii au intervievat 400 de elevi negri si albi din Illinois, cu varste cuprinse intre 7 - 12 ani, din toate clasele sociale. Studiul a demonstrat ca stereotipurile de la televizor au avut un impact negativ asupra baietilor si fetelor de culoare, in timp ce baietii albi au dobandit o imagine mai autoritara si mai multa incredere in sine.
5. Apeleaza la operatii estetice la batranete, dar nu exagera.
Un studiu al ASERF (Aesthetic Surgery Education and Research Foundation) arata ca pacientii care s-au supus unei interventii chirurgicale estetice au inregistrat o crestere a increderii in sine timp de cel putin 12 luni dupa operatie.
100 de pacienti din 8 regiuni geografice diferite au fost rugati sa vorbeasca despre experientele lor de dupa operatie. Acestia au participat la un studiu odata la 3, 6, respectiv 12 luni. Cercetatorii au descoperit ca 87% dintre pacientii intervievati s-au simtit mai bine in pielea lor, la putin timp de la operatia estetica.
6. Petrece timp cu tatal tau.
Un studiu al Social Science Research Institute din cadrul PSU (Pennsylvania State University) arata ca acei copii care petrec mai mult timp cu tatal lor in adolescenta inregistreaza o incredere mai mare in sine.
Cercetatorii au analizat 200 de familii din toate clasele sociale cu cel putin doi copii de-a lungul a 7 ani si a descoperit ca majorarea timpului petrecut cu tatal a imbunatatit increderea in sine a copiilor. Si timpul petrecut alaturi de mama este benefic, dar nu in aceeasi masura ca acele clipe petrecute cu tatal, releva studiul respectiv.
7. Ia lectii de pian.
Un studiu al Universitatii din Texas arata ca micutii care urmeaza din timp cursuri de pian sunt mai increzatori in ei insisi. 117 copii, fara nicio formare muzicala, au participat la un studiu inedit. 63 de copii au primit lectii de pian timp de 3 ani, in timp ce restul nu au luat parte la acestea. Potrivit studiului, copiii care au urmat cursurile de pian au dezvoltat o mai mare incredere in sine.
8. Invata o activitate noua in timpul liber.
Increderea in sine creste, atunci cand intreprinzi o noua activitate in timpul liber, releva un studiu al Departamentului de Afaceri, Inovatie si Aptitudini. Cercetatorii au mai descoperit ca oamenii care urmeaza un curs profesional pentru adulti au o stare de sanatate mai buna si sunt mai putin predispusi la depresie.