14 obiceiuri care ne aduc nefericirea: O analiza dureroasa a caracterului uman
obiceiurinefericireanalizacaracter umandurereesecfilme
Cei mai multi dintre noi vor sa fie fericiti - vor ca viata lor sa aiba un sens, sa se bucure de ea, sa experimenteze bucuria, sa ii iubeasca si sa fie iubiti de ceilalti oameni si, de ce nu, de animalele lor de casa.
WorldObserverOnline.com precizeaza insa ca exista si alti oameni, care tin cu tot dinadinsul sa duca o viata deprimanta, sa aduca nefericirea in ecuatie si chiar daca, aparent, acest trai ofera cateva beneficii, pierderile sunt majore: cand esti deprimat si nesuferit, n-o sa-ti gasesti un loc de munca bun, n-o sa faci mai multi bani si nici n-o sa te bucuri de nimic.
Depresia reprezinta "o forma de arta", potrivit unui psiholog controversat. Cu alte cuvinte, cand conditiile de viata sunt stabile, pasnice si prospere - niciun razboi civil nu bantuie strazile, copiii sunt bine hraniti, bolile stau departe de noi, cuvantul "saracie" a fost scos din DEX - nevoia de a te simti "o victima a depresiei" persista si necesita "imaginatie, viziune si un spirit inventiv". Viata ar urma sa aiba o alta conotatie.
Daca doresti sa duci o viata mizerabila, desi ai tot ce iti trebuie, care sunt cele mai eficiente "tehnici"? Sa nu vorbim de cele evidente, precum drogurile, infractiunile, jocurile de noroc si agresivitatea. Sa vorbim despre strategiile subtile, care sa nu tradeze faptul ca actionezi cu buna stiinta. Trebuie sa te prefaci macar ca esti fericit, altfel oamenii nu iti vor plange de mila. Adevarata "arta" consta in modalitatile de inducere a depresiei, care sa iti permita sa fii o victima nevinovata, in cautarea compasiunii si milei.
Materialul controversat din WorldObserverOnline abordeaza teme precum familia, munca, prietenii si viata sentimentala. Aceste elemente se vor duce primele pe apa sambetei, deoarece nu-ti poti distruge viata fara sa-ti distrugi casnicia si relatiile cu copiii si prietenii tai. Pentru a te autodistruge moral, trebuie sa ii dezamagesti pe cei din jur, pana cand te lasa balta - inca un motiv pentru care te vei simti ingrozitor. De ce ai vrea sa te simti deprimat?
- Cand esti deprimat, oamenii te compatimesc. Ei simt o oarecare vina interioara, ca si cum viata ta mizerabila ar avea de a face cu ei. Pentru tine, este o placere. Ai puterea de a-i face pe altii sa se simta vinovati. Cei care te iubesc si depind de tine vor merge si pe cuie, pentru a se asigura ca nu iti cauzeaza si mai multa nefericire...
- Cand esti deprimat, din moment ce nu astepti nimic bun de la viata, nimic nu te mai poate dezamagi.
- Cand esti deprimat, poti da impresia ca ai ceva in cap, mai ales daca te transformi intr-un critic al societatii, dincolo de viata personala. Poti purta aura unei persoane impovarate de o forma a cunoasterii existentiale, una profunda, una tragica...
Care sunt cele mai eficiente "strategii" prin care atragem depresia si nenorocirea asupra noastra? Urmatoarea lista, alcatuita de WOO.com, trebuie consumata "cu sare si piper"!
1. Trebuie sa-ti fie foarte frica de pierderea economica. In vremuri economice dificile, multi oameni se tem ca-si vor pierde joburile si banii. Arta distrugerii propriei vieti consta in sadirea acestor temeri, chiar si atunci cand riscul falimentului este foarte redus, aproape inexistent. Concentreaza-te asupra fricii, ea trebuie sa devina parte din viata ta, plange-te nonstop ca esti falit si spune ca totul este scump, mai ales daca acea achizitie este facuta de altcineva. Incearca sa le sugerezi si celorlalti ca recesiunea este aproape si ca se petrece din vina lor, cei iresponsabili din punct de vedere financiar.
Teama de pierderea economica are si unele "avantaje". In primul rand, vei ramane legat toata viata de un job pe care il urasti. In al doilea rand, se impaca bine cu lacomia, obsesia pentru bani, egosimul si personalitatea lui Ebenezer Scrooge. In al treilea rand, te vei indeparta de familie si prieteni, vei deveni depresiv, te poti "imbolnavi" din cauza grijii banilor.
Exercitiu: Stai intr-un fotoliu confortabil, inchide ochii, gandeste-te timp de 15 minute la tot ce ai putea pierde: jobul, casa, banii etc. Gandeste-te apoi cum ar fi sa traiesti intr-un camin pentru oamenii strazii.
2. Trebuie sa fii plictisit. Tine cont de faptul ca "totul este scris in frunte", ca viata nu prezinta nicio surpriza, ca nu exista posibilitatea unei aventuri, ca o persoana fascinanta ca tine a fost plasata intr-o viata atat de plictisitoare, de lipsita de sens si ca nu este vina ta! Plange-te in fata tuturor ca duci o viata plictisitoare, gandeste-te cum ai putea sa depasesti acest moment; arunca banii pe haine, masini, decoratiuni, echipamente sportive... cearta-te din nimicuri cu sotia, copiii, prietenii, vecinii; demisioneaza, iroseste-ti economiile, migreaza spre o stare in care nu mai crezi in nimic. Beneficiul dorintei de a fi plictisitor este faptul ca devii... plictisitor. Prietenii si rudele te vor evita. N-o sa mai fii invitat nicaieri; nimeni n-o sa te mai sune, nici n-o sa te mai vada. Te vei simti singur, deprimat si procrastinat.
Exercitiu: Uita-te in fiecare zi la ore intregi de reality show-uri si citeste doar ziare penibile, care te fac sa te simti gol pe dinauntru. Evita literatura, arta si rupe-te de realitate.
3. Trebuie sa-ti asumi o identitate negativista. Vei permite problemelor emotionale sa-ti "atace" identitatea. Daca te simti deprimat, transforma-te in "omul deprimat"; daca devii anxios sau ai fobii, transforma-te in "omul anxios". Asta defineste viata ta. Vorbeste cu ceilalti despre acest lucru, asigura-te ca ai toate simptomele. Nu incerca lucruri noi, deoarece iti inspira temeri. Lasa-te sedus de atacurile de panica. Este important "sa arati" ca nu te bucura aceasta stare, dar "nu ai cum sa o combati".
Experimenteaza starea psihologica legata de identitatea ta "negativista". De exemplu, daca esti "omul deprimat", lasa-ti umerii in jos, uita-te in alta directie, cand vorbesc altii cu tine si respira rar. Corpul tau te va ajuta sa atingi starea de pesimism dorita...
Exercitiu: Asterne pe hartie 10 situatii care te fac sa simti teama, depresia si iti distrag atentia. O data pe saptamana, alege o singura situatie care iti provoaca anxietatea si intra in acea stare, timp de 15 minute.
4. Trebuie sa-ti alegi conflictele. O cale excelenta prin care poti sa "scapi" de cei dragi. Genereaza conflicte in public. Sugereaza-le celorlalti ca te simti jignit de faptul ca te-au certat pentru comportamentul tau. Ridica un zid intre tine si ceilalti; trimite-i partenerei sau partenerului tau de viata SMS-uri la locul de munca, in care sa vorbesti despre dezamagirile tale. Trimite-i SMS-uri si cand este cu prietenii.
Exercitiu: Asterne pe hartie 20 de mesaje SMS enervante pe care le-ai putea trimite unei persoane apropiate. Adauga altele, in fiecare zi.
5. Trebuie sa presupui ca oamenii iti vor raul. Oricand ai ocazia, asociaza-i pe ceilalti cu cele mai rele intentii. Pentru tine, orice remarca nevinovata reprezinta o insulta sau o intentie a celuilalt de a te umili! De exemplu, daca un coleg ma intreaba: "Ti-a placut filmul respectiv?"... "Inseamna ca vrea sa ma umileasca, sa demonstreze ca nu am inteles filmul, sa spuna ca nu am gusturi in privinta filmelor". Te astepti la ce este mai rau din partea oamenilor.
Exercitiu: Asterne pe hartie numele a cinci rude sau prieteni. Pentru fiecare, noteaza ceea ce ti-a spus sau a facut in ultima vreme, lucrurile care ti-au provocat o depresie si mai mare.
6. Trebuie sa faci totul doar pentru tine. Uneori, vei fi tentat sa ajuti pe cineva, sa mergi la un eveniment caritabil, sa iti sprijini comunitatea. Nu face asta sau fa-o doar daca ai ceva de castigat, precum oportunitatea de a parea un om bun sau de a cunoaste o persoana de la care poti imprumuta bani intr-o zi. Nu face nimic doar ca sa-i ajuti pe ceilalti! Aminteste-ti ca scopul tau principal este sa fii "NUMERO UNO", chiar si cand te urasti de mama focului.
Exercitiu: Gandeste-te la toate lucrurile pe care le-ai facut, in trecut, pentru ceilalti si acestia nu ti-au returnat favorul. Gandeste-te cum toti cei din jur ti-au bagat mana in buzunar. Noteaza trei lucruri care ti-ar putea oferi imaginea unui altruist, in timp ce esti satisfacut doar personal, social sau profesional.
7. Trebuie sa eviti gratitudinea. Studiile arata ca acei oameni care isi exprima recunostinta sunt mai fericiti decat restul. Recunostinta este pentru fraieri. Care recunostinta? Viata este o suferinta nemarginita si apoi mori. De ce ar trebui sa fii recunoscator?
Prietenii bine intentionati vor incerca sa iti "saboteze" efortul de a ramane un tip indiferent, care nu multumeste nimanui. De exemplu, cand te plangi de un proiect de la care te-ai eschivat, in fata rudelor, iti vor reaminti ca trebuie sa fii recunoscator pentru jobul tau! Asemenea incercari de "injectare" a sentimentului recunostintei sunt usor de depistat. Spune-le ca lucrurile pentru care ar trebui sa fii recunoscator sunt imperfecte - ceea ce te indreptateste sa gasesti toate defectele lor.
Exercitiu: Asterne pe hartie toate lucrurile pentru care ar trebui sa fii recunoscator. Gandeste-te de ce nu esti recunoscator. Cand te gandesti la viitor, imagineaza-ti cel mai sumbru scenariu. Este important sa te pregatesti pentru o viata mizerabila, un dezastru, o apocalipsa, o tragedie umana. Gandeste-te la toate posibilitatile: un atac terorist, un dezastru natural, o boala incurabila, un accident oribil, seceta sau faptul ca pustiul tau nu a fost ales in echipa de fotbal a scolii.
8. Trebuie sa ramai intr-o stare de alerta, de anxietate. Optimismul legat de viitor aduce si mai multe dezamagiri. Astfel, vei crede "din start" ca mariajul tau va esua, copiii nu te vor iubi, afacerea ta va da faliment si nimic nu va fi bine.
Exercitiu: Documenteaza-te cu privire la dezastrele care ar putea lovi regiunea in care locuiesti - cutremure, inundatii, accidente nucleare, epidemii de rabie. Gandeste-te la toate aceste nenorociri!
9. Trebuie sa-ti invinovatesti parintii. Obligatoriu! Invinovatirea parintilor pentru defectele, esecurile si starile tale este un pas important. Ei te-au facut; nu ai avut de ales. Daca se intampla totusi sa ai un succes, parintii tai NU au avut niciun merit!
Extinde vina asupra celor din trecut: profesoara care a tipat la tine, in timp ce-ti consumai pachetelul la scoala, colegul care ti-a tras "castane" in cap, pe cand aveai noua ani, profesorul care ti-a dat un "patru" pe teza, primul tau prieten, prima ta prietena, care te-a parasit... posibilitatile sunt nelimitate. "Impartirea" acestei vine este importanta, in demersul tau de a starni mila.
Exercitiu: Suna-ti parintii si reaminteste-le un lucru "ingrozitor" pe care ti l-au facut cand erai mic, asigura-te ca au inteles "cat de ingrozitor" a fost si ca INCA suferi de pe urma incidentului...
10. Trebuie sa ignori bucuriile vietii. Cei care se bucura de viata, de mancare, de un vin bun, de un film romantic... sunt slabi. Orice forma de bucurie a vietii nu poate compensa mizeria din viata ta. Acelasi lucru este valabil si in cazul naturii. Daca te bucuri "din greseala" de un peisaj linistitor, o plaja, un munte, o apa... Inceteaza! Aminteste-ti ca in lume exista saracie, boala si dezastre. Bucuria naturii reprezinta o dezmagire.
Exercitiu: O data pe saptamana, fa o activitate care ar trebui sa-ti placa, dar gandeste-te apoi ca este inutila. Elimina bucuria si pastreaza doar mizeria.
11. Trebuie sa te analizezi non-stop. Gandeste-te tot timpul la propria persoana. Care sunt cauzele comportamentului tau, analizeaza-ti defectele si problemele. Astfel, vei cultiva o viziune pesimista asupra vietii tale. Nu iti permiti sa ai o experienta pozitiva si nici o influenta buna. Chiar si obstacolele minuscule ti se par uriase si imposibil de trecut.
Exercitiu: Stai intr-un fotoliu confortabil si gandeste-te la sentimentele negative, la furie, la depresie, la teama, la plictiseala... Concentreaza-te timp de 15 minute asupra acestor emotii. In tot restul zilei, permite-le sa te influenteze in tot ceea ce faci.
12. Trebuie sa-ti glorifici sau sa-ti defaimezi trecutul. Cand iti glorifici trecutul, te gandesti cat de fericit ai fost in copilarie si adolescenta si cat de rau ai ajuns in prezent. Ar fi trebuit sa termini mai repede facultatea. Ar fi trebuit sa investesti in Microsoft, cand ai avut ocazia. Ar fi trebuit... dar nu ai facut nimic la timpul potrivit. Tocmai de aceea, te simti deprimat si lipsit de vointa.
Trecutul tau este de vina. Te-ai nascut intr-un loc nepotrivit, la momentul inoportun, nu ai avut niciodata cele necesare, te-ai simtit discriminat, nu ai fost in tabara de vara. Cum ai putea fi fericit, cand porti in spate un asemenea trecut? Este important sa te gandesti ca amintirile urate, greselile mari si evenimentele traumatice au avut o influenta mult mai mare asupra viitorului tau, decat amintirile frumoase, realizarile si evenimentele fericite. Te gandesti doar la lucrurile rele din trecut. Esti obsedat de ele. Le pretuiesti. N-o sa te simti fericit.
Exercitiu: Asterne pe o hartie cele mai urate amintiri pe care le ai si gandeste-te mereu la ele. O data pe saptamana, povesteste-i cuiva o amintire din copilaria ta "ingrozitoare" sau vorbeste-i despre cat de buna era viata ta in urma cu 20 de ani.
13. Trebuie sa ii "reformezi" pe cei din jur. Asigura-te ca te imprietenesti cu o persoana care "trebuie reformata" (un betiv, un cartofor, un sociopat) si pune-ti in minte sa o schimbi, indiferent daca vrea sau nu acest lucru. Crede cu tarie in faptul ca o vei putea schimba, in ciuda tuturor aparentelor.
Exercitiu: Gandeste-te la toti prietenii gresiti pe care i-ai putea avea. Vezi cum ii poti reforma, cum iti poti "spala pacatele" prin intermediul lor.
14. Trebuie sa fii un mare critic la adresa celorlalti. Asigura-te ca ai la indemana o lista lunga de nemultumiri si chestii care nu iti plac si vorbeste despre ele, ori de cate ori ai ocazia. De exemplu, daca o persoana mananca oua, spune-i ca nu-ti plac ouale! Poti fi nesuferit in orice situatie...
Vei crede ca aceste critici te ajuta sa obtii o "diferentiere". Urasti traficul aglomerat si tantarii? Nu este suficient! Urasti un film pe care toti ceilalti l-au apreciat? O sa ai nenumarate ocazii sa te "certi" cu prietenii tai pe tema respectiva.
Exercitiu: Asterne pe hartie 20 de lucruri care nu iti plac si vezi cum le poti insera intr-o conversatie, in decursul zilei. Pentru cele mai bune "rezultate", uraste acele lucruri carora nu le-ai acordat nicio sansa...
***** Mai trebuie sa specificam ca acest material reprezinta o satira la adresa caracterului uman, care de multe ori se lasa "sedus" de dorinta de autodistrugere? Dupa cum stim, cei mai mari dusmani ai nostri suntem chiar noi...