Ziua politicii la masa verde: PSD si PNL se aduna in tabere
alegeri anticipatealegeri parlamentarealegeri 2020klaus iohanniscex psdpsdpnl
Miercuri, atat social-democratii, cat si liberalii, se grupeaza si isi dau intalniri pentru a dezbate tema politica cea mai fierbinte: investirea Guvernului Orban 2 si alegerile anticipate.
CEx fulger in PSD
Prima sedinta a zilei este cea a social-democratilor. Liderii PSD se reunesc in Comitet Executiv, de la ora 16:00, pentru a discuta de strategia pe care o vor aborda in perioada urmatoare. PSD are toti Asii din pachet in acest moment. A reusit sa adune in jurul sau o majoritate parlamentara solida, cu care a daramat Guvernul Orban prin motiune de cenzura si de dorinta lor depinde acum daca Orban 2 va fi investit pe 24 februarie in functie sau va fi doar un Cabinet de sacrificiu, pe care il vor pica la votul din Parlament pentru a ajunge la alegeri anticipate.
Totodata, PSD ar putea incerca sa traga de timp si sa prelungeasca la maximul termenele prevazute de Constitutie pentru procedura de investire. Social-democratii ar puta lua decizia sa nu fie prezenti sala pentru a asigura cvorumului sedintei, au declarat surse din partid. De asemenea, e posibil ca PSD sa astepte sa vada ce se va intampla la dezbaterea si votul, miercuri, in plenul Senatului, pe ordonanta de urgenta privind alegerile anticipate.
Referitor la "tragerea de timp", Orban a sesizat deja faptul ca intreg calendarul de investire a Guvernului Orban 2 pare a fi o incercare a social-democratilor de a tergiversa procedura.
Ludovic Orban se declara nemultumit de cum arata calendarul investirii Guvernului sau si spune ca acesta pare a fi unul programat sa tergiverseze procedura.
"Respecta termenul maxim de 15 zile, dar este un calendar lent, care arata o tendinta de tergiversare din partea Parlamentului, din partea Birourilor reunite dominate de PSD. In ceea ce ne priveste, ministrii vor fi pregatiti, se vor prezenta la audieri", a declarat Ludovic Orban, la Parlament.
Totodata, in cadrul CEx-ului de astazi, social-democratii ar putea discuta si despre o posibila alianta nationala cu Pro Romania, partidul lui Victor Ponta. Insa parerile in PSD, cat si in Pro Romania, sunt impartite in acest moment. Nu toata lumea isi doreste alianta pentru alegerile locale, desi, in juderul Bistrita-Nasaud, liderii celor doua formatiuni politice si-au dat deja mana si vor avea candidati comuni la locale.
Dancila a declarat, inainte de inceperea CEx-ului, ca nu este de acord cu aceasta alianta, deoarece Pro Romania a votat pentru daramarea Guvernului sau.
Si liderii PNL au o intalnire de varf astazi. Liberalii se vor reuni, si il vor avea alaturi si pe presedintele Klaus Iohannis, de la ora 17:00, la Vila Lac 2.
Dupa cum stim cu totii, saptamana viitoare este una extrem de importanta pentru liberali. Pe 24 februarie, Guvernul va primi votul de incredere al Parlamentului, de care depinde fie investirea in functie a Cabinetului Orban 2, fie declansarea procedurii de propunere a unui nou premier, in cazul in care Guvernul nu va obtine cele 233 de voturi necesare.
In cazul in care Cabinetul Orban 2 nu va obtine acest numar minim de voturi pe 24 februarie, se va relua procedura numirii unui nou premier, care va avea la dispozitie 10 zile pentru a-si alcatui un Cabinet. In cazul in care si aceasta propunere pica la votul in Parlament, presedintele poate declansa procedura alegerilor anticipate si dizolvarea Parlamentului.
Deci, la fel ca social-democratii, pe agenta liberalilor se va afla la intalnirea de astazi strategia pentru alegerile anticipate, dar si discutii privind ordonanta de urgenta a PNL care reglementeaza modul de desfasurare al anticipatelor.
Este BLAT intre PSD si PNL?
Atat PNL, cat si PSD par a-si dori amandoua alegeri anticipate si, deci sacrificarea Cabinetului Orban 2 si a inca unui Executiv propus, pentru a se putea declansa procedura care sa ne aduca alegeri parlamentare inainte de termen.
Este sau nu blat? Greu de zis, insa, daca privim cu obiectivitate, dintr-o potentiala intelegere intre PSD si PNL, ambele partide ar avea de castigat. PSD castiga faptul ca pica alegerile primarilor in doua tururi, iar PNL isi atinge obiectivul, adica declansarea alegerilor anticipate.
Insa, in ultimele saptamani, de la caderea Guvernului Orban si pana in prezent, atat lideri PSD, cat si lideri PNL, au negat cu vehementa existenta unui blat intre cele doua partide politice.
Potrivit Ralucai Turcan,
intre PNL si PSD nu exista un blat, asa cum acuza cei din USR. Turcan spune ca obiectivul liberalilor este sa se ajunga la alegeri parlamentare anticipate.]
”Eu cred ca fiecare doarme asa cum isi pregateste. Asadar, nu comentez conduita politica a USR-ului (...). Cine foloseste teoria blatului o face pentru ca ii profita electoral si pentru ca are alte lucruri de ascuns sau nu are despre ce vorbi. Cum ar fi posibil ca niste oameni, asa cum sunt eu, cum este premierul Ludovic Orban, cum sunt colegii mei din Guvern, cum sunt colegii mei din Parlament, care trei ani de zile s-au luptat cu PSD-ul, care si acum suporta mizeriile, poate e prea mult spus sau sicanele PSD-ului, sa poata fi suspectati ca dandu-si mana cu PSD-ul?”, a precizat Turcan.
Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, neaga si el faptul ca ar avea vreo intelegere cu Ludovic Orban.
"Cum pot avea eu o intelegere cu domnul Orban. Pe cine reprezinta domnul Orban? E propus, dar nimeni nu-l voteaza. Dvs ati face intelegeri cu un om intr-o astfel de situatie”, a declarat Marcel Ciolacu.
Citeste si:
PSD are un mare AS in maneca la anticipate
”Nu avem cum sa nu observam acest blat!"
Totusi, liberalii si social-democratii sunt acuzati de un blat evident. Deputatul Uniunii Salvati Romania Claudiu Nasui a declarat pentru Rfi ca exista o intelegere intre PSD si PNL pe care nu avem cum sa nu o observam
”Nu avem cum sa nu observam acest blat, el se intampla si USR-ul nu o sa fie genul de partener al nimanui, care sa nu spuna lucrurilor pe nume si care sa nu spuna adevarul (...). Blatul s-a intamplat si la CGMB saptamana trecuta, cand doi consilieri de la PNL au votat bugetul doamnei Firea (...). Iarasi, pentru alegerile in doua tururi, puteam sa avem alegeri in doua tururi foarte usor, daca Guvernul Orban ar fi dat OUG in momentul in care a fost investit si eram si cu mai putin de sase luni inainte de alegerile locale si atunci n-ar fi fost nici o problema. N-a facut-o, a ales sa mearga pe calea asumarii raspunderii, o cale care era clar ca se va termina in motiune de cenzura”.
Ideea blatului a luat nastere la motiune