Visul romanului de astazi: Sa prinda un loc de munca la stat
salarii la statsalarii mediul privatcresteri salarimajorari salarii
2 din 3 romani cred ca e mai bine sa lucrezi la stat, arata un sondaj realizat de INSCOP. Practic, visul romanului din zilele noastre este sa se agate si el de un ghiseu si sa se alature celor peste 1,3 milioane de bugetari care lucreaza in prezent pentru bunul mers al statului.
Si nu ar trebui sa ne mire faptul ca oamenii viseaza la un loc de munca in sectorul public. Spre exemplu, daca analizam avantajele materiale, observam ca acestea nu sunt deloc de neglijat. Bugetarii au in medie salarii cu 65% mai mari decat cei de la privat.
Ponderea salariului din administratia publica in salariul mediu pe economie este de 165% in Romania, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, transmite analistul Iancu Guda.
"Chiar daca salariul mediu brut al bugetarilor romani, de 1.121 euro, este la jumatate fata de media din UE, acesta este deja peste nivelul mediu al unor tari cotate deasupra Romaniei din punct de vedere economic, respectiv Ungaria (1.005 euro) si Polonia (1.096 euro)”, explica Iancu Guda.
Eurostat a publicat recent un studiu privind cota parte din acea valoare adaugata bruta care se plateste bugetarilor sub forma de salarii. In Romania, salariile bugetarilor reprezinta 61% din valoarea adaugata bruta a acestora in economie, peste media europeana care este de 59%.
Salariile medii incasate de salariatii din sectorul public le-au depasit pe cele din mediul privat an de an, in ultimii 12 ani. Doar in anii de criza s-a redus ecartul dintre salariile din privat si cele ale bugetarilor. In 2011, salariile de la stat le devansau cu doar 14,36% pe cele din privat. Din 2012, in schimb, ecartul dintre salariile medii de la stat si cele din mediul privat a inceput din nou sa se adanceasca.
In 2014 ajungeau la o diferenta de 24%. Iar astazi, cand salariile bugetarilor cresc de la an la an, discrepanta a devenit uriasa intre sectorul public si cel privat, specialistii vorbind de aproximativ 65%.
Multi dintre romani reusesc sa isi atinga acest ideal de a lucra la stat. Este cazul celor mai ales a celor care locuiesc in special prin Sudul tarii, spre exemplu, in Oltenia. Aici, INS ne arata ca sunt mai multi bugetari raportat la numarul total de angajati.
In Gorj exista cea mai mare pondere calculata de INS, respectiv 44,9% din totalul salariatilor ce lucrau in sectorul bugetar, asa cum este el delimitat de Statistica. Din 73.400 de angajati, circa 33.000 lucrau la stat in 2016.