Viorica Dancila da raportul cu privire la realizarile din primele sase luni de guvernare. Inflatia record sau defictul bugetar, date uitarii
viorica dancilaraportguvernsalariipensiiinflatierobordeficit bugetar
Ne vine sau nu sa credem, au trecut deja sase luni de cand Viorica Dancila guverneaza Romania alaturi de alianta PSD – ALDE. Desi multi nu credeau ca Dancila va reusi sa ramana premier pentru o jumatate de an, iata ca asta s-a intamplat in cele din urma. Cu aceasta ocazie, Viorica Dancila a tinut sa prezinte ieri un raport al celor mai importante realizari pe care le-a avut Guvernul in aceste sase luni.
Conform spuselor Vioricai Dancila, raportul contine doar cateva dintre realizari, cele mai importante, pentru restul nefiind timp destul pentru a mai fi amintite. Nu au fost amintite nici acele puncte negative pe care le-a "reusit” Guvernul in aceste prime sase luni ale lui 2018.
Trecand peste toate
greselile gramaticale facute in timp ce citea discursul de pe niste foi, avem si cateva subiecte care merita analizate.
Economia merge mai bine ca niciodata
Viorica Dancila si-a inceput discursul prin a ne vorbi despre indicatorii macroeconomici care au crescut in aceasta perioada. In prima jumatate a anului, veniturile bugetare au ajuns pana la 132 de miliarde de euro, ceea ce ne aduce o crestere de mai bine de 12%.
Diferenta de 15 miliarde de euro a fost folosita pentru a creste veniturile populatiei, pentru cresterea salariala si pentru marirea indemnizatiilor din educatie si sanatate.
Viorica Dancila lauda si colectarea contributiilor sociale la stat, care s-a facut in aceasta prima jumatate de an mai bine ca niciodata. Astfel, desi impozitul pe venit a fost diminuat de la 16% la 10%, beneficiul net la bugetul de stat a fost de 9.5 miliarde de lei.
Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene
Premierul a tinut sa ne vorbeasca si despre gradul de absorbtie a fondurilor europene, care a fost in aceasta prima jumatate a lui 2018, de 19%. Prin comparatie, in 2017 a fost de 16%, iar in 2016 a fost de doar 7%.
De asemenea, conform premierului, gradul de absorbtie din acest moment a ajuns aproape de gradul mediu din Uniunea Europeana.
Investitii mai mari in prima parte a anului 2018
Desi vedem cu totii ca investitiile in infrastructura sau in alte domenii care necesita o atentie sporita din partea Guvernului lipsesc cu desavarsire, Viorica Dancila ne informeaza ca investitiile au crescut cu mai bine de 50% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand acum la 9.1 miliarde de lei.
De asemenea, se pare ca si investitiile straine directe au crescut, ajungand in primele sase luni ale anului la 2.21 miliarde de euro. Nu in ultimul rand, Dancila a vorbit si despre investitiile pe care Guvernul le-a facut in medicina si educatie.
Salariile, pensiile si indemnizatiile cresc
Bineinteles, aceasta parte nu putea sa lipseasca din raportul Vioricai Dancila. Referindu-se la salarii, Dancila i-a dat ca exemplu pe medici, care ar avea salarii comparabile cu cele din statele Uniunii Europene. S-a vorbit mult si despre scaderea ratei somajului, care a ajuns in luna iulie la 3.48%.
Un capitol important in raportul Vioricai Dancila a fost cel legat de pensii. Conform datelor specificate, deficitul la sistemul de pensii a fost redus cu 50% in comparatie cu anul 2017.
De asemenea, Dancila a tinut sa mentioneze ca valoarea punctului de pensie a ajuns in acest an la 1.100 de lei, urmand sa ajunga in 2019 la 1.265 de lei.
Inflatia, cresterea ROBOR, datoria publica si lipsa autostrazilor nu au mai incaput in raportul Vioricai Dancila
Desi la o prima vedere s-ar putea crede ca Romania se regaseste intr-o perioada excelenta din toate punctele de vedere, lucrurile nu stau deloc asa. Este drept ca unii indicatori au crescut, insa aceste cresteri au fost posibile cu anumite sacrificii, iar aceste date nu au mai incaput in raportul Vioricai Dancila.
Inflatia a ajuns la un nivel record in 2018, Romania fiind tara cu cea mai mare inflatie din intreaga Uniune Europeana. In aceeasi ordine de idei, trebuie mentionat ca Romania este singura tara din Uniune care a inregistrat scumpiri pentru cinci luni la rand in anul 2018. In luna mai, spre exemplu, inflatia a ajuns la 5.4%.
Indicele ROBOR la 3 luni creste de la o zi la alta, inca de la inceputul anului. Ceea ce inseamna ca datoriile romanilor la banci au explodat de-a dreptul in aceasta perioada, iar previziunile pentru lunile urmatoare sunt sumbre. Daca la inceputul anului aveam un indice ROBOR de aproximativ 2%, acum a ajuns pana aproape de 3.5%. De asemenea, moneda EURO a atins in mai multe randuri maxime istorice in Romania.
Totodata, nu s-a vorbit absolut deloc nici despre deficitul bugetului general consolidat, care a ajuns la nu mai putin de 8 miliarde de lei in primele cinci luni ale lui 2018. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, deficitul de acum este de 4 ori mai mare.