Uniunea Europeana - intre bune intentii si implozie
summit sibiureuniune sibiualegeri europarlamentaresituatie uniune europeana
De Ziua Europei, mai marii UE au aterizat cu avioanele lor din inaltul Bruxelles-ului, la Sibiu/Hermannstadt precum se pogorau zeii din Olimp in Atena.
Desi la distanta de cateva mii de ani, cam asa s-au uitat la ei unii localnici, care au inceput sa creada ca, brusc, urbea lor a devenit centrul Europei. Din pacate, cam asta reiese si din exaltarea televiziunilor si din titlurile publicate de presa noastra scrisa.
La rece vorbind, a fost vorba despre o reuniune informala a liderilor UE, in urma careia, a fost adoptata o declaratie plina de bune intentii, in care se face referire la valorile si libertatile Uniunii, dar si la o “lume tot mai nelinistita si care prezinta tot mai multe provocari”.
“Recunoastem ca avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastra mai puternica si de a ne crea un viitor mai bun, recunoscand, totodata, perspectiva europeana a altor state europene”, se arata in Declaratia de la Sibiu.
Liderii UE au promis sa apere o singura Europa - de la est la vest si de la nord la sud, nelasand loc “de diviziuni care vin in contra interesului nostru colectiv” si “vom ramane uniti, la bine si la greu”.
Se face vorbire si despre drepturile inalienabile si libertatile fundamentale ale tuturor cetatenilor europeni, dobandite cu mari greutati, pe care liderii au promis ca le vor pretui intotdeauna cum se cuvine.
“Vom continua sa acordam atentie preocuparilor si sperantelor tuturor cetatenilor europeni, aducand Uniunea mai aproape de cetatenii nostri, si vom actiona ca atare, cu ambitie si hotarare. Vom respecta intotdeauna principiul echitatii, nu doar pe piata muncii, ci si in serviciile sociale, in economie sau in transformarea digitala.
Vom reduce intr-o mai mare masura diferentele dintre noi si ii vom ajuta intotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punand oamenii pe primul loc, si nu politica. Ne vom inzestra cu mijloacele potrivite ambitiilor pe care le avem. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-si realiza obiectivele si a-si duce la indeplinire politicile. Vom proteja viitorul urmatoarelor generatii de europeni. Vom investi in tineri si vom construi o Uniune pregatita pentru viitor, capabila sa reziste celor mai presante provocari ale secolului XXI.
Ne vom proteja cetatenii si le vom oferi siguranta investind in puterea pasnica si in puterea coercitiva si colaborand cu partenerii nostri internationali. Europa va fi un lider mondial responsabil. Provocarile cu care ne confruntam astazi ne afecteaza pe noi toti.
Vom continua sa colaboram cu partenerii nostri la nivel international pentru a mentine si a dezvolta ordinea internationala bazata pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunitati comerciale si pentru a aborda impreuna probleme globale, cum ar fi conservarea mediului si combaterea schimbarilor climatice. Deciziile pe care le luam vor urma spiritul si litera acestor zece angajamente.
Uniunea de astazi este mai puternica decat cea de ieri si dorim sa continuam sa o facem tot mai puternica pentru ziua de maine. Acesta este angajamentul nostru pentru generatiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu si spiritul unei noi Uniuni in 27 pregatita sa isi imbratiseze viitorul ca un corp unitar”, releva Declaratia de la Sibiu.
Asa cum remarca agentia Reuters, in ciuda declaratiei, reuniunea nu a produs decizii clare asupra felului in care vor fi atinse obiectivele ambitioase. Agentia aminteste ca, exact in ziua reuniunii de la Sibiu, World Wide Fund si Global Footprint Network au publicat un raport ingrijorator.
Acesta spune ca, “daca toata lumea ar avea acelasi stil de viata precum cetatenii europeni, pe
10 mai 2019, am fi epuizat resursele pe care Pamantul le poate genera intr-un an. Mai mult decat atat, impactul UE asupra resurselor planetei este inechitabil: UE utilizeaza pana la 20% din biocapacitatea Pamantului, cu doar 7% din populatia lumii”.
In conditiile in care, din pacate pentru noi toti, desi are probleme cu carul, Uniunea Europeana este cucerita de propria frumusete, exista si ochi care privesc lucrurile obiectiv si au si... curajul sa critice.
Este cazul cancelarului austriac Sebastian Kurz - sef de guvern la nici 33 de ani - initiatorul unui proiect de reforma a UE, care include reducerea numarului de membri ai Comisiei Europene si renuntarea la sediul de la Strasbourg al Parlamentului European.
Este si vocea ministrului olandez al finantelor, Wopke Hoekstra, care, cu doua zile inainte de reuniunea de la Sibiu, avertiza ca UE risca sa faca implozie si a indemnat Uniunea sa-si revizuiasca prioritatile.
"Trista realitate este ca avem o Uniune in care o parte a populatiei, in special din nord-vestul Europei, vrea sa se retraga. Daca Uniunea noastra este incapabila sa inspire tarile cele mai bune si mai inteligente sa i se alature sau sa adopte euro, si daca Uniunea noastra risca sa piarda definitiv o forta precum Regatul Unit, atunci Uniunea noastra are o problema fundamentala", a declarat Hoekstra, intr-un discurs sustinut la Universitatea Humboldt de la Berlin.
El a pus in vedere ca Brexitul nu este o victorie pentru Londra, nici pentru Berlin sau Paris, si cu atat mai putin pentru Haga, ci este o victorie pentru Moscova si Beijing.
Ministrul olandez a remarcat ca, printre tarile democrate si prospere... neinteresate de aderarea la UE, sunt Norvegia si Elvetia - ambele refuzand, prin referendumuri sa adere la UE - in timp ce, desi fac parte din Uniune, Danemarca si Suedia resping moneda unica europeana.
Asa ca, pentru o Uniune mai atractiva, el a indemnat la "schimbarea de curs". "Europa trebuie sa-si abandoneze naivitatea actuala. Fie ca este vorba de impunerea de sanctiuni, de apararea pietelor noastre sau de gestionarea conflictelor care au loc in lume, Europa trebuie sa poata sa-si faca auzita vocea", a spus olandezul.
De asemenea, ieri, la Sibiu, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a atras atentia ca “in 15 zile, 400 de milioane de europeni vor alege intre un proiect de a continua construirea Europei astfel incat sa reflecte diferitele sensibilitati si un proiect de a distruge Europa si a reveni la nationalism".
Prezent si el la Sibiu, tot Sebastian Kurz a reiterat ca “nu avem de ce sa fim multumiti de statu-quo-ul din Europa, trebuie sa se schimbe. Avand in vedere cat este de dificil procesul de decizie si cat de greu lucreaza UE, in comparatie cu alte superputeri, avem nevoie de o noua baza care sa ne inarmeze in fata Chinei, a SUA si a altor jucatori internationali...”