Un thriller pentru Romania - al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale
Inaintea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, care va avea loc duminica, 24 noiembrie, un singur lucru este cert: intre cei doi candidati ramasi in cursa nu va avea loc nicio dezbatere/ confruntare fata in fata. Ieri, 13 noiembrie, Klaus Iohannis a declinat ferm, in cadrul unei conferinte de presa, invitatia Vioricai Dancila la o astfel de dezbatere. Ce se va intampla mai departe, in cele cateva zile ramase pana la vot si care sunt sansele celor doi finalisti?
In seara zilei de miercuri, 13 noiembrie, presedintele in functie si candidat pentru al doilea mandat la Cotroceni a sustinut, in fata ziaristilor, o declaratie de presa urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri.
In cadrul acesteia, Iohannis a afirmat, ferm, ca nu accepta o intalnire/ dezbatere/ confruntare directa cu contracandidatul sau, Viorica Dancila si ca va dialoga direct, pana la turul doi al alegerilor, cu cetatenii, cu jurnalistii, cu societatea civila.
In cadrul aceleiasi conferinte de presa, Iohannis a anuntat ca prima astfel de intalnire va avea loc marti, 19 noiembrie.
"Vreau sa fie foarte clar: voi dialoga direct in perioada urmatoare cu cetatenii, cu jurnalistii, cu societatea civila, voi continua sa merg prin tara, sa ma intalnesc cu oamenii si voi explica tuturor care este proiectul meu.
Nu poate exista insa nicio dezbatere cu un candidat al unui partid care a guvernat impotriva romanilor trei ani de zile. Nu poate fi niciun schimb de idei cu reprezentanta unui PSD nereformat, care a calcat in picioare statul de drept, care a vrut ca Romania sa deraieze de la parcursul sau european doar pentru beneficiul unei clici de infractori. Vorbim de candidata unui partid care acum mimeaza democratia, dupa ce a sfidat sistematic valorile si principiile democratice, care i-a umilit pe romani, care s-a facut scut in fata coruptilor si penalilor in toti acesti ani. Nu trebuie sa uitam nicio clipa cine este PSD si care este pericolul pe care il reprezinta pentru viitorul Romaniei, oricat ar vrea acum sa fuga de responsabilitate si sa incerce sa ne dezbine prin tot soiul de tertipuri!"
La scurt timp dupa incheierea conferintei de presa a lui Iohannis a inceput intalnirea Vioricai Dancila cu jurnalistii. In cadrul acesteia, Dancila a reiterat invitatia pe care i-a adresat-o lui Iohannis pentru o intalnire fata in fata: "Eu imi doresc ca domnul Iohannis sa vina la o dezbatere in fata tuturor romanilor, nu sa tina un monolog in fata penelistilor. Si are ocazia sa o faca duminica aceasta. Am primit din partea TVR o invitatie pe care eu am acceptat-o. Mi se pare corect ca acest eveniment sa fie organizat de TVR, pentru a putea fi vazut de absolut toti romanii - inclusiv de cei din diaspora si cei fara acces la televiziunea prin cablu - si sa poata fi preluat si de celelalte televiziuni."
La primul tur de scrutin, Klaus Iohannis a obtinut 37,5% din totalul voturilor exprimate, iar Viorica Dancila a obtinut 22,7% din voturi.
In mod normal, ar fi de asteptat ca in turul al doilea catre Iohannis sa mearga si voturile obtinute de Dan Barna (15%) si cele ale lui Theodor Paleologu (5,7%), poate si cele ale lui Kelemen Hunor (4%) sau o buna parte dintre acestea.
Catre Viorica Dancila ar fi de asteptat sa mearga voturile lui Mircea Diaconu, respectiv 9%.
Matematic, ar fi de asteptat ca Iohannis sa castige detasat in turul al doilea si sa-si prelungeasca sederea la Cotroceni cu inca cinci ani.
Mai sunt, insa, doua lucruride luat in calcul:
1. Refuzul lui Iohannis de a accepta, conform cutumei electorale, o serie de dezbateri directe cu contracandidata sa a starnit, in randul propriilor votanti, un val de nemultumire. Nu putini dintre acestia (vom vedea cati) au declarat ca nu se vor mai duce la vot, ba chiar unii, mai radicali, au declarat ca o vor sustine in turul al doilea pe Viorica Dancila, dupa ce, in primul tur, au votat cu Iohannis.
Cat de mult vor fi erodate procentele lui Klaus Iohannis de cei nemultumiti de refuzul acestuia de a participa la dezbatarea la care l-a invitat Viorica Dancila ramane de vazut.
2. Al doilea lucru care ar putea influenta rezultatul final al alegerilor este legat de numarul de votanti din primul tur, cand s-au prezentat la urne doar de cca 48% dintre alegatori - cel mai mic procent din istoricul prezentei la vot in primul tur al prezidentialelor din 1990 incoace.
Va reusi, oare, unul dintre cei doi finalisti sa-i scoata din casa pe cei care nu au votat in primul tur? Cine va fi acela si cati oameni vor decide sa iasa la vot in al doilea tur, desi nu au participat la primul?
Asa cum stau acum lucrurile, alegerile pentru functia de presedinte al Romaniei au un final deschis.