Ultimul weekend cu PNL la putere?
pnllegea bugetului nationalbuget 2020motiune de cenzura
Acesta ar putea fi ultimul weekend din scurta guvernare a Partidului National Liberal. Ministrii lui Ludovic Orban au de trecut, in prima zi a saptamanii viitoare, testul suprem. Este vorba despre Legea bugetului national, pentru anul 2020, proiect care a starnit un adevarat razboi intre Putere si Opozitie.
23 decembrie - ziua decisiva pentru Guvern
Luni, pe 23 decembrie, PSD se reuneste in Comitet Executiv, pentru a discuta despre buget. Social-democratii au doua variante: fie ataca proiectul la Curtea Constitutionala, fie depun motiune de cenzura impotriva Guvernului. Marcel Ciolacu spune ca nicio varianta nu e exclusa si ca motiunea ar fi una foarte "stufoasa". Mai mult decat atat, cartile din Parlament par deja facute impotriva lui Orban de majoritatea deputatilor si senatorilor, care ar fi de partea Partidului Social Democrat. Cel putin asta sustine liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, care a declarat ca PSD are sustinerea necesara pentru o eventuala motiune de cenzura impotriva Guvernului.
"In ceea ce priveste o eventuala sesizare la Curte, o decizie politica pe care doresc sa o iau in cadrul partidului. O sa vorbesc cu colegii mei astazi sa facem un Comitet Executiv in principal pe aceasta tema in ziua de luni. Nu este nimic exclus. Cred ca ar fi cea mai stufoasa motiunea de cenzura, dar in acest moment matematic vorbind exista o majoritate. In primul rand sa vedem forma. O sa analizam in detaliu sa vedem exact ce cuprinde bugetul”, a spus Marcel Ciolacu, miercuri.
In ziua in care PSD organizeaza Comitetul Executiv, liberalii au decis sa isi asume raspunderea pe proiectul de buget al anului viitor. Iar CEx-ul PSD si aceasta miscare de forta a liberalilor nu au loc in aceeasi zi dintr-o pura coincidenta.
Dupa ce Ludovic Orban a anuntat ca Executivul pe care il conduce isi va asuma raspunderea pe proiectul de buget pentru 2020, social-democratii au hotarat sa faca o sedinta la varful partidului, pentru a lua decizia finala, care e foarte posibil sa se materializeze intr-o incercare de a darama Guvernul si de a forta alegerile anticipate.
"Am luat decizia de a ne angaja raspunderea pentru trei proiecte de lege: Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurarilor sociale de stat si legea de corectare a OUG 114, care a provocat efecte devastatoare in economia romaneasca.
Decizia de angajare a raspunderii este o decizie responsabila si indispensabila pentru atingerea obiectivului de a reusi pana pe 31 decembrie sa oferim Romaniei un buget de stat care sa stea in picioare, sa se bazeze pe realitatile economice si sa ofere posibilitatea fiecarui roman, fiecarei firme sau autoritati locale sa stie la ce sa se astepte pentru 2020”, a declarat Ludovic Orban, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.
De ce isi doreste Orban sa fie adoptat bugetul prin asumarea raspunderii?
De ce isi doreste Orban sa fie adoptat bugetul prin asumarea raspunderii? Procedural, asumarea raspunderii asupra unui proiect de lege simplifica mult calea de adoptare a acestuia. Premierul a afirmat ca o dezbatere in Parlament pe Legea bugetului de stat ar insemna ca bugetul pentru 2020 sa nu fie adoptat pana la finalul anului.
"Dupa cum arata programul e foarte dificil ca printr-o dezbatere normala in Parlament sa putem finaliza bugetul de stat si bugetul asigurarilor de stat in termenul stabilit
Angajarea raspunderi va permite fiecarui parlamentar si grup parlamentar sa prezinte amendamente la proiect", a spus Orban.
De partea cealalta, asumarea raspunderii de catre Guvern vulnerabilizeaza Executivul in fata Parlamentului si faciliteaza procedura pentru ca deputatii si senatorii sa depuna motiune de cenzura impotriva celor din Guvern.
Vezi aici >>> Ce presupune procedura de ASUMARE A RASPUNDERII Guvernului
De ce nu e de acord PSD cu asumarea raspunderii?
Liderii PSD nu sunt de acord cu asumarea raspunderii pe buget, iar o explicatie este oferita chiar de presedintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, singura autoritate legislativa este Parlamentul, si lui ii revine atributia de a adopta acest proiect.
Nici presedintele Klaus Iohannis nu a ramas indiferent la aceasta lupta Putere-Opozitie pe bugetul pentru 2020. Presedintele si-a exprimat speranta ca Opozitia va fi inteleapta si nu va contesta proiectul la CCR, si a spus ca asumarea raspunderii de catre Guvern este o varianta fezabila. De asemenea,
presedintele a specificat ca liberalii au intocmit un buget bun, insa au fost nevoiti sa tina cont de niste restrangeri si limitari, venite ca o consecinta a guvernarii PSD.
Ramane de vazut ce vor decide social-democratii luni, daca vor depune sau nu motiune de cenzura impotriva Guvernului, scenariu foarte posibil, daca tinem cont ca, la ultima avertizare de acest tip, PSD chiar a depus motiune simpla impotriva ministrului Florin Citu, motiune ce a fost si validata. Totusi, premierul nu este obligat sa tina cont de aceasta, motiv pentru care Citu inca este in scaunul de ministru al Finantelor. Insa, in cazul in care o motiune de cenzura depusa de PSD ar trece, liberalii ar trebui sa plece acasa, iar romanii ar fi chemati la urne, la alegeri anticipate.
Citeste si:
Adevaratele cadouri nu se cumpara